Hlavní obsah

Pekarová Adamová: Fiala chystá kompetenční žalobu, podána by mohla být rychle

Designovaný premiér Petr Fiala (ODS) už chystá kompetenční žalobu na prezidenta Miloše Zemana kvůli tomu, že nechce jmenovat Jana Lipavského (Piráti) ministrem zahraničí. V nedělních Otázkách Václava Moravce to řekla předsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Předsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová

Článek

Žaloba by podle ní mohla být podána Ústavnímu soudu do Vánoc, s žádostí o její zrychlené projednání.

Sestavení kompetenční žaloby není podle Pekarové Adamové jednoduché. „Pan premiér Fiala na ní velmi intenzivně se svými spolupracovníky pracuje. Je připravována tak, aby mohla být velmi rychle podána,” řekla.

Bartoš: Vláda by měla být jmenována kompletně. Zemanovy důvody jsou smyšlené

Domácí

„Já počítám s tím, že bude jmenována vláda jako celek, respektive, že bude řešení, které povede k tomu, abychom měli tu vládu co nejrychleji,” uvedla předsedkyně Sněmovny Pekarová Adamová. Zmínila i variantu, že prezident by mohl ustoupit.

Končící ministr průmyslu a obchodu a dopravy Karel Havlíček (ANO) v Otázkách Václava Moravce uvedl, že i kdyby dal Ústavní soud v případném kompetenčním sporu zapravdu Fialovi, neví, kdo by Zemana donutil jmenovací akt podepsat.

Možností je i ústavní žaloba

Pekarová Adamová v takovém případě zmínila možnost ústavní žaloby na prezidenta pro hrubé porušení ústavy, pro niž by se ale musela najít v obou parlamentních komorách třípětinová většina hlasů.

Zeman zveřejnil své stanovisko k Lipavskému v pátek. Vyčítá mu nízkou kvalifikaci nebo odtažité vztahy k Izraeli a visegrádské čtyřce (Česko, Slovensko, Polsko, Maďarsko).

Koalice má dvě varianty postupu po tom, co Zeman odmítl Lipavského

Domácí

Lipavský opakovaně odmítl tvrzení, že s těmito zeměmi nechce spolupracovat. Na Univerzitě Karlově absolvoval bakalářské studium.

Prezident tvrdí, že mu ústava neukládá povinnost, aby akceptoval každý návrh, který je mu předložen.

Předsedové ODS, KDU-ČSL, TOP 09, Pirátů a STAN se už v pátek shodovali na nutnosti podání kompetenční žaloby, aby byly jasně vymezeny ústavní pravomoci prezidenta při jmenování ministrů.

Reklama

Výběr článků

Načítám