Hlavní obsah

Nekulu jmenuje Zeman ministrem až po Novém roce

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Prezident Miloš Zeman hodlá jmenovat Zdeňka Nekulu, kandidáta lidovců na post ministra zemědělství, až po Novém roce. Radiožurnálu to v pátek ráno řekl hradní kancléř Vratislav Mynář. Nekula je do 21. prosince v izolaci kvůli covidu. Do té doby bude vedením resortu pověřen nejspíše šéf KDU-ČSL a budoucí ministr práce Marian Jurečka.

Foto: ČTK

Jmenování Petra Fialy premiérem

Článek

„Pan prezident se předběžně domluvil s panem premiérem, že ihned po Novém roce by došlo k setkání kandidáta s panem prezidentem a následně k jmenování tohoto ministra,” potvrdil Mynář Radiožurnálu.

Resort zemědělství by tak v nově jmenované vládě měl do té doby dočasně vést s největší pravděpodobností šéf lidovců Marian Jurečka, který se má rovněž stát ministrem práce a sociálních věcí.

Fiala byl překvapivě u Zemana. Pořešili vládu

Domácí

Setkání, ke kterému si prezident pozval všechny ministerské nominanty, by se podle Mynáře sice mohlo uskutečnit i on-line, samotné jmenování ministra však nikoliv. „Ten akt bez osobní přítomnosti pana ministra, to znamená slib a podpis pod protokol, stejně není možný, takže by se to neurychlilo,” vysvětlil Mynář.

V pátek se prezident Zeman sejde s posledním kandidátem na příštího ministra, Vlastimilem Válkem z TOP 09, který má stanout v čele zdravotnictví. V pondělí se má Zeman znovu potkat s designovaným premiérem Petrem Fialou (ODS). Po jednání  by měl Hrad podle Mynáře říct termín jmenování nového kabinetu.

Reklama

Výběr článků

Načítám