Hlavní obsah

Fiala: Diskusi o nominaci eurokomisaře jsem chápal tak, že ho navrhne STAN

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dohodu o právu nominovat českého kandidáta na eurokomisaře chápal premiér Petr Fiala (ODS) tak, že bude náležet hnutí STAN. Je ale podle něj na STAN a Pirátech, aby si to vyjasnili.

Foto: Petr Horník, novinky.cz

Zleva ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš, ministr vnitra Vít Rakušan a premiér Petr Fiala

Článek

Předseda vlády to ve středu večer řekl v pořadu televize CNN Prima News. Dodal, že už zahájil jednání o tom, jaký resort by český zástupce v nové Evropské komisi mohl mít.

Premiér připomněl, že se jednání o sestavení vlády po posledních sněmovních volbách vedlo na půdorysu dvou koalic. Při vyjednávání bylo podle Fialy domluveno, že eurokomisaře bude nominovat koalice Pirátů a Starostů.

„Já jsem z té tehdejší diskuse pochopil, že to bude STAN. Ale je to skutečně na Starostech a Pirátech, aby si toto mezi sebou vyjasnili,“ uvedl.

Rakušan: Dohoda s Fialou platí, pro STAN chci eurokomisaře, ideálně Nerudovou

Eurovolby

Fiala chce, aby český kandidát měl šanci ve vyjednávání v Evropské unii nejenom projít, ale i být nominován na silnější portfolio v komisi.

„Já už některá jednání vedu v rámci Evropské unie se svými kolegy a reprezentanty evropských institucí,“ uvedl dnes bez dalších podrobností premiér. Dodal, že záležet bude na výsledku červnových voleb do Evropského parlamentu.

Fiala v prosinci serveru Deník.cz řekl, že eurokomisaře by mělo navrhnout pouze hnutí STAN.

Podle vyjádření mluvčí vlády Lucie Ješátkové z konce minulého týdne ale předseda vlády poté v posledních měsících opakovaně potvrdil, že se má jednat o návrh Pirátů se STAN.

„Pan premiér opakovaně potvrdil, že návrh kandidáta či kandidátky náleží koalici PirSTAN. Rozhodnout však musí vláda,“ uvedla v sobotu Ješátková.

Žádný bianco šek, zpochybnil Vondra právo STAN na eurokomisaře

Eurovolby

Vicepremiér a předseda STAN Vít Rakušan serveru Novinky.cz předminulý týden sdělil, že dál počítá s ústní dohodou s Fialou, že eurokomisaře navrhne jeho hnutí.

Za ideální kandidátku by pak považoval Danuši Nerudovou, jež vede kandidátku hnutí ve volbách do Evropského parlamentu.

Předseda Pirátů a vicepremiér Ivan Bartoš v prosinci ČTK řekl, že dává smysl navrhnout na eurokomisaře dva kandidáty, tedy jednoho za Piráty a jednoho za STAN.

Piráti na začátku loňského listopadu zvolili v hlasování celostátního fóra jako kandidáta na eurokomisaře europoslance a lídra evropské kandidátky strany Marcela Kolaju. V médiích se už dříve objevilo, že kandidátem by mohl být ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela (STAN).

V unijní exekutivě působí od roku 2014 Věra Jourová, v nynější komisi Ursuly von der Leyenové je místopředsedkyní a komisařkou pro hodnoty a transparentnost.

Zabývá se také řízením a koordinací programu Evropa připravená na digitální věk. Před ní byli českými komisaři Pavel Telička, Vladimír Špidla a Štefan Füle.

Lídrem STAN do eurovoleb je Nerudová

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám