Hlavní obsah

Fašizující totalita, hřímal Filip v souvislosti se stíháním Ratha

Novinky, jov

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Lídr komunistů Vojtěch Filip se v souvislosti s korupční kauzou Davida Ratha domnívá, že je při vyšetřování politiků uplatňován dvojí metr. Zatímco ti z řad koalice mohou být podle předsedy KSČM v klidu, opoziční politici prý budou vazebně stíháni kdykoliv. Filip dokonce hovořil o hrozbě fašizující totality.

Foto: Milan Malíček, Právo

Předseda KSČM Vojtěch Filip

Článek

Šéf komunistů na tiskové konferenci poznamenal, že v úterý 5. června bude vazebně stíhaný Rath promlouvat na schůzi Sněmovny, které se zúčastní i nepravomocně odsouzený exministr dopravy Vít Bárta (VV) a šéf rezortu obrany Alexandr Vondra (ODS), který čelí kritice kvůli kauze Promopro.

Podle Filipa je ale třeba měřit všem stejným metrem. Což se podle něj neděje. „V každém případě odmítám, že tady existuje dvojí metr. Jeden metr na koalici, na ty, kteří podporují vládu. Ti mohou cokoliv, ale nebudou vazebně stíháni, ať už mají, nebo nemají imunitu. Panem Janouškem počínaje, panem Drobilem konče. A pak ti, kteří jsou v opozici, že budou vazebně stíhání kdykoliv,“ prohlásil předseda komunistů.

V této souvislosti varoval Filip před fašizující totalitou. „Jsem přesvědčen, že pokud nechceme dojít k fašizující totalitě, tak bychom se měli starat o to, aby ČR zůstala alespoň formálně právním státem,“ řekl šéf KSČM, který ale zároveň uvedl, že bude hlasovat pro vydání Ratha k trestnímu stíhání.

Vondra: to vyjádření je neuvěřitelné

Vondra označil Filipovo vyjádření o fašizující totalitě za neuvěřitelné.

„Chápu, že se pan předseda KSČM Filip potřebuje po svém znovuzvolení až ve druhém kole představit silný předseda, ale že si jako zástupce posttotalitní strany vybere zrovna téma fašizující totality, je neuvěřitelné. Naštěstí se ale doba změnila, o vině a trestu nerozhodují uliční výbory KSČM, ale nezávislé soudy,“ sdělil ministr obrany Novinkám.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám