Hlavní obsah

Fakultní ombudsmanka: Prověřuji, ale nesoudím

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Právnická fakulta Univerzity Karlovy má od loňského července, kdy vypukla kauza Dominika Feriho, který od tohoto týdne stojí před soudem kvůli dvěma případům údajného znásilnění, funkci ombudsmanky. Zastává ji advokátka Eva Hrubá.

Foto: Milan Malíček, Právo

Eva Hrubá ombudsmanka PF UK poskytla rozhovor deníku Právo.

Článek

Jaké máte k práci ombudsmanky předpoklady?

Povoláním jsem advokátka a specializuji se na rodinné právo. Náplní mé práce je tedy řešení konfliktů, jejich urovnávání, mediace a komunikace. Dělám také poradkyni pro oběti trestných činů. Práce ombudsmana tak v sobě shrnuje všechnu moji dosavadní praxi a velmi mě lákalo i to, že taková pozice se vlastně teprve utváří nejen na právnické fakultě, ale i jinde a já mohu být u toho.

Co ze své pozice můžete ovlivnit?

Ombudsmanka má pomáhat v případě, že se někdo na fakultě, ať už z řad studujících, nebo zaměstnanců fakulty, setká s nevhodným chováním, diskriminací, bossingem, mobbingem, obtěžováním apod. Nemám rozhodovací pravomoc, nemůžu nikomu ukončit pracovní poměr, vyloučit ze studia nebo třeba změnit někomu známku za zkoušku.

Soud s Ferim: Líčení bylo bez veřejnosti, vypovídaly poškozené ženy

Krimi

Můžu však tu věc prošetřit, vyžádat si dostupné podklady, pohovořit se všemi zúčastněnými a dát doporučení k nápravě, pokusit se situaci narovnat. Spousta věcí, které ke mně přicházejí, se týká studijních záležitostí, k jejichž řešení nejsem příslušná, ale buďto si informace dohledám, vysvětlím a poskytnu radu, nebo doporučím, aby se studenti obrátili na studijní oddělení, vedoucího katedry, vedení fakulty apod.

Kauzy sexuálního obtěžování jsou citlivé. Učitel má mocenskou pozici vůči studentům, ti zase mohou hledat pokoutní cesty, jak si vylepšit studijní bilanci… Jak postupujete?

Buďto se s dotyčným sejdu osobně, anebo to vyřešíme formou e-mailové nebo telefonické konzultace. Je těžké to zobecnit, ale věc s ním proberu, pokusím se vše zanalyzovat, doporučím další postup a domluvíme se, co bude následovat. Vždycky postupuji v souladu s vědomím a souhlasem podatele.

V některých případech mi i studenti říkají, že situaci řešit nechtějí, ale je pro ně důležité, aby to bylo někde zaznamenáno, takže já potom mohu informace shromažďovat, a kdyby se objevilo něco podobného typu, tak mohu navrhovat systémové změny.

Lze také s vědomím a souhlasem podatele oslovit toho, koho se ten podnět týká. Nikoho nesoudím, nehodnotím, každý máme jiné subjektivní vnímání dané situace. To, co je pro někoho úplná banalita, pro někoho jiného může být fatální věc, takže se k tomu snažím přistupovat s velkou vážností.

Žádný podnět není špatný, raději ať se na mě lidé obrátí zbytečně, než aby se neobrátili v momentě, kdy by to bylo potřeba.

Soud s Ferim: Kvůli intimní povaze případu soudkyně vykázala veřejnost

Krimi

Co si pod pojmem „se­xuální obtěžování“ vůbec představit?

Jedná se o nežádoucí, nechtěné nebo nevhodné chování se­xuální povahy zahrnující nevyžádaný verbální nebo fyzický kontakt.

Jak se na vás mohou studenti nebo zaměstnanci obrátit?

E-mailem na ombudsmanka@prf.cuni.cz, telefonicky, přes platformu Nenech to být nebo osobně.

Jakým podnětům se nejčastěji věnujete?

Nyní probíhá zkouškové období, takže teď je vlna podnětů, které souvisí s tím, jakým způsobem probíhají zkoušky. Víc do detailů zabíhat nemůžu.

Jak často se na vás lidé obracejí, kolik podnětů řekněme týdně řešíte?

Je to nárazové. Od svého nástupu jsem řešila pětadvacet až třicet podnětů. Je týden, kdy je klid, a pak se ozvou třeba čtyři studenti. Od zaměstnanců či vyučujících jsem zatím žádný podnět nedostala.

Dozvuky kauzy Dominika Feriho, kterou mezitím policie dotáhla k soudu, jste řešila?

Kauza Dominika Feriho stále rezonuje i v souvislosti s dalšími kauzami na jiných fakultách. Není to ale tak, že bych musela řešit konkrétní podněty lidí, kteří tím byli přímo dotčení. Vždy to bylo v obecné rovině, v rámci rozhovorů.

V médiích se nyní propírá údajné obtěžování studentek na FHS dvěma kantory, kteří zároveň pracují v Ústavu pro soudobé dějiny. Ústav vydal prohlášení, kde jména učitelů zveřejnil. Jak tento krok z etického hlediska hodnotíte?

Jsem členkou poradní komise, která pomáhá ombudsmance Univerzity Karlovy tu věc prošetřit, takže se k tomu nemůžu vyjadřovat. Domnívám se, že v této fázi šetření jména učitelů zveřejněna být neměla. Nezveřejnil je rektorát a ta informace nevzešla od nás (Ústav prohlášení po několika dnech z webu stáhl – pozn. red.).

Myslím si, že je potřeba chránit oběti, ale zároveň ctít presumpci neviny. Vnímám, že situace, se vší úctou k obětem, je velmi zatěžující pro všechny zúčastněné a jejich rodinné příslušníky. Neměl by to být hon na čarodějnice, měl by být dán prostor k tomu, aby se věc pořádně prošetřila, navrhlo se opatření a pak nechť výsledek každý zhodnotí. Je nešťastné mediálně vstupovat do aktuálních kauz.

Balaš: Případy obtěžování na univerzitách je nutné razantně řešit

Věda a školy

Jak dlouho by mohlo vyšetřování této kauzy trvat?

Je stanovena lhůta šedesáti dnů od dodání stížnosti ombudsmance UK. Následně se naše doporučení předá vedení FHS, které zaujme stanovisko.

Existují na Právnické fakultě UK preventivní opatření?

Fakulta se musí řídit etickým kodexem. Univerzita Karlova pořádá řadu workshopů, které souvisí s prevencí sexualizovaného násilí, kam mají možnost se hlásit také studenti právnické fakulty, i na fakultě jsou pořádány různé tematické semináře. Na fakultě jsou také aktivní spolky, které se problematice věnují.

Fakulta po kauze Feri udělala řadu kroků, aby se situace zlepšila. Například přijala platformu Nenech to být, přes kterou mají studenti možnost posílat anonymně své podněty a zároveň je možnost jim odpovídat a být s nimi v kontaktu.

V anonymním dotazníkovém šetření se zjišťovalo, jaký je stav na fakultě, byla zřízena pozice ombudsmanky, také psychologická poradna a kariérní poradna. Opatření se dějí, ale možná ne tak rychle, jak by někdo čekal.

Vaněk rezignoval na post ředitele Ústavu pro soudobé dějiny

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám