Hlavní obsah
Online

Soud s Ferim: Kvůli intimní povaze případu soudkyně vykázala veřejnost

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Bývalý poslanec za TOP 09 Dominik Feri (26) stanul v úterý před Obvodním soudem pro Prahu 3. Feri zde čelí obžalobě ze dvou znásilnění a jednoho pokusu o znásilnění. Vzhledem k tomu, že se jedno znásilnění má týkat 17leté dívky, hrozí Ferimu v případě prokázání viny až desetileté vězení. Feri od počátku kauzy vinu odmítá, omluvil se nicméně za „nevhodné“ či „nepatřičné“ chování.

Dominik Feri u souduVideo: Novinky

 
Článek

Feriho obvinilo před dvěma lety v médiích několik žen, že s nimi měl sex i přes jejich nesouhlas. Následovalo trestní stíhání, loni v březnu Feriho policie obvinila z trestného činu znásilnění.

V říjnu padl návrh na obžalobu ze dvou znásilnění a jednoho pokusu o něj. Dalších šest údajných případů městské státní zastupitelství jako nedůvodné odložilo.

Feri kvůli kauze na konci května 2021 rezignoval na post poslance a vystoupil z TOP 09. Řada politiků jeho postup ocenila, další však jeho údajné chování bagatelizovali.

Feri po sdělení obvinění prohlásil, že hodlá svou nevinu prokázat. Připustil ovšem, že se nechoval vhodně či patřičně.

Trojice poškozených žádá po Ferim dohromady přes dva miliony korun odškodného.

Jednu z žen, jejíž případ policie odložila, Feri před novináři na chodbě soudu opakovaně jmenoval. Za zveřejnění jména ženy ho mimo jiné zkritizovala právní zástupkyně poškozených dívek.

Před soudem vypovídala jako svědkyně i přítelkyně první z žen. Soudu popsala, jak jí kamarádka setkání s Ferim o den později v telefonátu popsala. „Říkala, že si pamatuje útržky, že spolu byli v posteli, že na ni sahal,“ vypověděla žena. Zmínila podle svědkyně i  další aktivity, které popsala obžaloba.

Čtvrteční jednání se bude s největší pravděpodobností celé odehrávat za zavřenými dveřmi bez přístupu veřejnosti. Na programu by měly být výslechy zbylých dvou poškozených a soudních znalců.

Feri byl obžalován ze dvou znásilnění a jednoho pokusu o něj

Krimi

Jednání za zavřenými dveřmi

Vzhledem k tomu, že další jednání bude prozatím probíhat za zavřenými dveřmi, končíme on-line sledování hlavního líčení s Dominikem Ferim. Děkujeme za pozornost.

Obhajoba Dominika FerihoVideo: Novinky

Výpovědi poškozených bez veřejnosti

Feri ukončil své obecné vyjádření k obžalobě „Já myslím, že každý, kdo v posledních chvílích poslouchal, co jsem zde říkal, musí nabývat důvodné pochybnosti, co se vlastně stalo, jestli to mělo být obžalováno, a jestli jsme to tady měli za účasti mediálního zájmu vůbec probírat,“ uzavřel Feri.

Nyní je podle svých slov připraven odpovídat na otázky soudu. Ty však už vzhledem k intimnímu rázu případu budou dle usnesení soudu bez přítomnosti veřejnosti. Stejně jako výpovědi poškozených. Feri navíc uvedl, že na otázky soudu bude odpovídat až po výslechu svědků, kvůli jejich možnému ovlivnění.

Vyjádření Dominika Feriho po své obhajoběVideo: Novinky

Nedostatkem zájmu netrpěl

Podle Feriho nebylo během vyšetřování odstraněno „ohromné množství rozporů“, státní zástupkyně se také podle něj nevypořádala s otázkou motivace.

„Proč bych nutil někoho k sexu násilím?“ ptal se Feri. „Teď to řeknu s plnou pokorou: Já jsem rozhodně v tu dobu netrpěl nedostatkem zájmu od žen. Zájem byl velký, občas nepříjemný. Rozhodně jsem si nemusel vynucovat něco násilím. Je mi přisuzováno něco, co nemá oporu v logice, proč bych to měl činit,“ dodal.

Odmítl i třetí skutek

Ve třetím případě se s poškozenou Feri seznámil přes sociální sítě, kdy projevila vážný zájem u něj o stáž. Ve sněmovním baru podle obžalovaného vypili pár piv a pak už poškozená musela jít. Protože si nechala věci u Feriho v kanceláři, šli tam. “

Cestou ve výtahu jsme se líbali, protože to mezi námi v průběhu večera jiskřilo. To bylo konsensuální. Ale ona říkala, že to není vhodné, protože máme oba partnery, což přiznávám. Poté jsem se slečně poškozené omluvil, že to bylo neprofesionální,“ popsal Feri. Rovněž odmítl jakékoliv i sexuální násilí.

A opět upozorňoval na údajné rozpory mezi výpovědí poškozené a realitou. Podle něj by podle jejího popisu nic takového nemohlo ani reálně stát. „Proč bych se měl slečnu poškozenou znásilnit v prostoru, který je sdílen s desítkami lidí, když hned vedle jsem měl kancelář?“ ptal se řečnicky Feri.

Podle něj žádné jeho jednání vůbec nesměřovalo ke znásilnění.

Prý se jen líbali

Feri se vyjadřuje k první poškozené.

„To, že bych měl někomu dát něco do pití, je odporné, ohavné a hnusné. Nechápu vůbec proč bych měl něco takového učinit,“ prohlásil Feri. Podle něj byli s poškozenou na rande ve vinárně, pak šli k němu domů. „Vzpomínám si, že potom jsme se konsensuálně líbali,“ podotkl Feri. Připustil, že dívce mohl říct něco, co se jí mohlo dotknout a že jí mohl připadat povýšeně. Další intimní styk nicméně podle Feriho dívka z citových důvodů odmítla. „A to bylo všechno. Jen jsme se líbali a pak jsme šli spát. Nespali jsme v žádném případě nazí,“ zdůraznil Feri.

„To je opravdu nechutné obvinění, že bych měl někomu něco dát do pití,“ zopakoval Feri a upozorňuje na údajné rozpory v důkazech a výpovědi poškozené.

Feri: Měli jsme milostný poměr

Feri soudu předčítá elektronickou komunikaci druhé poškozené a snaží se tak zpochybnit věrohodnost její výpovědi.

„S poškozenou jsme měli milostný poměr. Je trochu zvláštní, že ten nekonsensuální styk, který mi obžaloba klade za vinu, je ten první,“ uvedl Feri a dokládal jejich vzájemnou komunikací, že i po údajném znásilnění byli spolu v čilém kontaktu.

Feri obžalobu odmítl

Následuje výslech obžalovaného Feriho, který hned ze začátku jakoukoliv vinu odmítl.

„Jsem nevinný, co je mi pokládáno obžalobou za vinu. V plném rozsahu odmítám, pokládám to za něco, co je nechutné odporné, čeho bych nikdy nebyl schopen,“ uvedl Feri. „Nikdy jsem nezneužil bezbrannosti oběti, nikdy jsem nečinil žádný nátlak.

A pokračuje ve vyjadřování se k obžalobě. K prvnímu bodu uvedl, že šlo o zcela konsensuální styk.

„Nedělej tady problémy“

V druhém případě měl jinou dívku spolu s dalšími lidmi pozvat k sobě domů, a i přes její nesouhlas ji osahávat po celém těle. Do toho jí podle žalobkyně říkal: „Nedělej. Nepřeháněj. Nedělej tady problémy.“

Dívka byla prý stresem paralyzována a Feri ji poté údajně povalil na postel a znásilnil.

Ve třetím bodě obžaloby šlo o pokus znásilnění, kdy měl na půdě poslanecké sněmovny v únoru 2018 činit podobný nátlak na kandidátku na pozici stážistky. Feri měl dívku údajně osahávat a pokoušet líbat. Na konec od svého údajného jednání měl Feri upustit.

Státní zástupkyně čte obžalobu

Soudkyně zahájila hlavní líčení a dala slovo státní zástupkyni, která čte obžalobu .

Podle ní se Feri dopustil celkem tří skutků. Dvou znásilnění ve svém pronajatém bytě na pražském Žižkově. Jde o březen a listopad 2016, kdy si domů pozval o dva roky mladší dívku a i přes její nesouhlas ji měl osahávat, svlékat a vykonávat na ní sex.

V prvním případě dívce měl říkat, že je „malá, nevyspělá“ a on je „známý a slavný“ a „co by za to spousta žen dala“. Dívka jeho údajnému nátlaku nepodlehla, Feri jí měl nabídnout fantu, po jejímž vypití podle obžaloby poškozená částečně ztratila vědomí a nemohla ovládat své tělo. Feri ji měl poté sahat na přirození, zasouvat do něj prsty a vykonávat na ní orální sex.

Na výpovědi poškozených bude vyloučena veřejnost

Veřejnost podle soudu bude vyloučena na část hlavního líčení.

„V hlavním líčení ve věci obžalovaného Dominika Feri vylučuje veřejnost po dobu provádění důkazů svědeckými výpověďmi poškozených a znaleckými posudky,“ uvedla soudkyně Hájková.

Veřejně bude přednesena obžaloba i výslech obžalovaného. Pak bude veřejnost z jednací síně vykázána.

Soud se radí

Soudkyně poslala veřejnost za dveře, aby se senát poradil, zda vyloučí veřejnost z projednávání.

Soud zvažuje vyloučení veřejnosti

Předsedkyně soudního senátu Lenka Hájková před začátkem hlavního líčení uvedla, že soud zváží, s ohledem na ochranu soukromého života poškozených, minimálně v části hlavního líčení vyloučení veřejnosti.

Státní zástupkyně poukázala na výchovnou roli trestního řízení. Na druhou stranu je podle ní třeba ctít zájmy poškozených a zájmy na ochraně jejich soukromého života.

Feri bude vypovídat

Exposlanec Feri ještě na chodbě před jednací síní uvedl, že bude vypovídat. Uvedl, že soud se týká tří případů, zatímco desítky dalších obvinění byly smeteny ze stolu.

Foto: Vít Šimánek, ČTK

Exposlanec TOP 09 Dominik Feri u soudu

Plno před jednací síní

Před jednací síní se shromáždily desítky novinářů, kteří jsou postupně vpouštěni do jednací síně. Na místo dorazil i samotný obžalovaný Dominik Feri.

Nával u soudu s Dominikem FerimVideo: Marek Bádal, Novinky

Načítám

Reklama

Výběr článků

Načítám