Hlavní obsah

Vaněk rezignoval na post ředitele Ústavu pro soudobé dějiny

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ředitel Ústavu pro soudobé dějiny (ÚSD) Miroslav Vaněk se rozhodl rezignovat na svůj post. S informací přišel jako první Deník N.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Miroslav Vaněk

Článek

Vaňka k rezignaci vyzvala v pondělí dozorčí rada v souvislosti s prošetřováním údajného sexuálního obtěžování studentek na Fakultě humanitních studií Univerzity Karlovy (FHS UK), kde Vaněk také působí.

Vaňkovu rezignaci Právu potvrdila šéfka rady ÚSD Adéla Gjuričová. „Mohu jen říct, že rada ÚSD byla seznámena se skutečností, že pan Vaněk odstoupil z funkce ředitele,“ uvedla.

Jaké byly jeho důvody, odmítla popsat. „K tomu se nebudu vyjadřovat. To je v rámci procedury mezi ním a Akademií věd.“

Vaněk čelí obvinění, že studentkám magisterského oboru orální historie na FHS nabízel výměnou za sex kredity navíc. Právu minulý týden řekl, že veškerá nařčení odmítá a rezignovat na funkce nehodlá.

Ústav pro soudobé dějiny vyzval svého šéfa Vaňka k rezignaci kvůli chování ke studentkám

Domácí

Kauzou se už zabývá speciální komise, ve které zasedli zástupci rektorátu UK, děkanátu FHS a ombudsmanka UK a Právnické fakulty UK. Spolu s Vaňkem čelí obvinění od studentek také historik Pavel Mücke. Ten na post zástupce ředitele ÚSD rezignoval už minulý týden.

Kauzu rovněž provázel spor o zveřejnění jmen dotyčných kantorů. Poté, co Právo jako první o kauze informovalo, vydala rada ÚSD po jednání s ombudsmankou UK Kateřinu Šámalovou prohlášení, ve kterém uvedla, že podezření jsou závažná, načež zveřejnila i jména obou historiků, která až do té doby byla držena v taj­nosti.

„S podnětem a všemi jeho aktéry je ze strany Univerzity Karlovy zacházeno důstojně a veškerá svědectví jsou sdělována v anonymizované podobě s důrazem na jejich vysoce citlivý charakter. V tomto smyslu jsme také jednali s Akademií věd,“ uvedla minulý týden ombudsmanka UK Kateřina Šámalová.

„Zříkáme se tak veškeré zodpovědnosti za zveřejnění jmen akademiků. Šlo o prohlášení samostatného, plně způsobilého subjektu,“ dodala.

Podle Gjuričové ale ombudsmanka na jednání neupozornila, že by se jména vyšetřovaných měla udržovat v anonymitě.

Obtěžování řeší i v Brně

Kauzy sexuálního obtěžování v posledních dnech řeší i na Pedagogické fakultě Masarykovy univerzity (MUNI). V průběhu deseti let tam mělo docházet k nevhodnému a neetickému chování ze strany několika pedagogů.

Nejnověji podezření na se­xuál­ní obtěžování řeší také na Pedagogické fakultě UK. Tam podobně jako na FHS vznikla k případu komise, která má doporučit další postup kvůli podezření na nevhodné chování pedagoga vůči studujícím.

Podle slov mluvčího fakulty Tomáše Bederky pro ČTK mají řešení případu na starosti fakultní ombudsmanky.

„Já a vedoucí katedry českého jazyka jsme začali situaci okamžitě řešit. Doktorovi Martinu Janečkovi byl do prošetření celé věci zamezen kontakt se studentkami a studenty. Samozřejmě platí presumpce neviny, avšak zároveň je naší povinností ochránit ty, kteří mohou být oběťmi nevhodného chování,“ uvedl děkan fakulty Michal Nedělka.

Ministr školství Vladimír Balaš (STAN) kauzy sexuálního obtěžování na školách odsoudil. O dění na univerzitách chce dnes jednat s Českou konferencí rektorů.

Historik Vaněk odmítá nařčení ze sexuálního obtěžování

Domácí

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám