Hlavní obsah

Facebook vymazal historikovi text o Petru Pavlovi. Kdo to zařídil?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Silné reakce vyvolal sobotní článek Práva o prezidentském kandidátovi a bývalém náčelníkovi generálního štábu armády Petru Pavlovi.

Foto: Roman Vondrouš, ČTK

Petr Pavel

Reklama

Článek

Jeho někdejší spolužák Pavel Beneš v něm zpochybnil některá Pavlova tvrzení o jeho zpravodajském armádním výcviku na konci 80. let.

O zpravodajské minulosti Petra Pavla publikoval v posledním půlroce několik textů také historik Petr Blažek. Ten o víkendu zveřejnil na svém facebookovém profilu článek s citacemi z rozhovoru Práva s Pavlem Benešem. Facebook však Blažkův příspěvek obratem smazal.

Spolužák Petra Pavla: Měl by o sobě říkat pravdu, ale nedělá to

Prezidentské volby

„Napsal jsem poměrně dlouhý text, ve kterém jsem hodně citoval z Práva od Pavla Beneše. Nešlo ani tak o věci, které by se týkaly jeho sporu s Petrem Pavlem, ale toho, co popisoval ohledně onoho kurzu, který absolvovali,“ řekl Právu Blažek.

„Připadalo mi to velmi věrohodné. Podobné informace jsou obsaženy i v knize Historie československého výzvědného zpravodajství, kterou před pár lety napsal Vladimír Mohyla,“ podotkl historik.

„Stejně hovoří i archivní prameny. To, co on (Beneš) píše, je velmi věcné včetně krycích jmen,“ doplnil Blažek.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Petr Blažek

Příspěvek, který měl obsahovat i dokument z osobního spisu Petra Pavla, měl podle něj před smazáním hodně sdílení. Původní text psal přímo do facebookového účtu a kopii nevlastní.

„Napsali mi, že jde o SPAM (nežádoucí příspěvek), což znamená, že to musel někdo jako spam nahlásit. Kdo to udělal, samozřejmě nevím. Vím však, že štáb Petra Pavla se mého známého ptal i na moji minulost,“ dodal Blažek.

Reklama

Výběr článků

Načítám