Hlavní obsah

Evropský soud: Rakousko nemůže řešit žalobu na ČEZ

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

LUCEMBURK

Rakouský soud nemůže rozhodnout o žalobě Horních Rakous na českou elektrárenskou společnost ČEZ kvůli jaderné elektrárně Temelín podle evropské úmluvy o právní příslušnosti. K takovému stanovisku dospěl ve čtvrtek Evropský soudní dvůr v Lucemburku, který se tak nepřipojil k lednovému doporučení svého generálního advokáta.

Článek

Soudní verdikt je pro českou stranu příznivý, protože rakouskému soudu neumožňuje vynést rozsudek, který by byl automaticky závazný pro Česko.

Podle rozhodnutí z Lucemburku nemůže soud v Linci na případ použít Evropskou úmluvu o právní příslušnosti a vynucování rozsudků v občanských a obchodních věcech z roku 1968. Přitom pokud by rozhodl podle ní, byl by jeho rozsudek závazný i pro českou stranu. Rakouský soud může zajisté postupovat podle rakouského práva, závaznost a vymahatelnost takového rozsudku v zahraničí by však byla sporná, vyložil nejmenovaný expert ESD.

Soudci v Lucemburku rozhodovali o tom, zda rakouský soud může příslušnou úmluvu použít při posuzování žaloby týkající se údajné škody způsobené ionizačním zářením z Temelína na pozemku zemědělské školy ve Freistadtu, asi 60 kilometrů od elektrárny.

Reklama

Související články

Temelín je podle ekologů prolezlý rzí

Jihočeští ekologové ve středu v Českých Budějovicích tvrdě napadli činnost státního jaderného dozoru v souvislosti s Temelínem. Státní úřad pro jadernou...

Temelín nemá kolaudaci na první blok

Podle ministerstva pro místní rozvoj nemají ekologické organizace právo být účastníky kolaudačního řízení. Proto ministerstvo zrušilo rozhodnutí jihočeského...

Výběr článků

Načítám