Hlavní obsah

Rakouští odpůrci Temelína zablokovali přechod v Dolním Dvořišti

Právo, ČTK, fal

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

HORNÍ DVOŘIŠTÉ

Akce nebyla nahlášená, přesto rakouská policie nezasáhla.U restaurace Franzosenhof, asi jeden kilometr od celnice, přehradili v 10 hodin dopoledne rakouští aktivisté komunikaci v celé její šíři starým nákladním automobilem a asi pěti osobními auty. Blokáda skončila ve 13 hodin.

Článek

"Jsme tu proto, že máme strach z bezpečnosti Temelína a nelíbí se nám, že naše vláda proti tomu nic nedělá," řekl na místě jeden z organizátorů nepovolené akce, Roland Egger z hornorakouského sdružení Atomstopp.

Zdůraznil, že blokáda se časově překrývala s páteční návštěvou rakouského kancléře Wolfganga Schüssela v Linci. Ten v hornorakouském hlavním městě přednášel o budoucnosti Rakouska. "Chceme touto blokádou kancléře, který s ledovým klidem přehlíží taková závažná fakta, jako je například porušování dohody z Melku, přimět k tomu, aby konečně jednal," uvedl aktivista.

Na dotaz Práva, proč tedy aktivisté neblokují ta místa, která Schüssel v Linci navštívil, když je blokáda směřována hlavně proti němu, Egger odpověděl: "Minulost nám jasně ukázala, že jedině blokády hranic měly smysl a politiky přinutily k jednání. Ostatní naše akce ve Vídni, Linci či Freistadtu byly bez odezvy".

Blokáda naštavala i Rakušáky

Pro páteční blokádu neměli pochopení hlavně řidiči kamionů, kteří již nestačili včas zamířit k hraničnímu přechodu Studánky - Wigetschlag a zůstali v koloně. Trpělivost došla i některým Rakušanům.

"Vaše radikální akce pouze vyvolávají roztržky mezi obyčejnými Čechy a Rakušany. Tím, že přehradíte silnici a zastavíte tak provoz, ničeho nedosáhnete! Jenom znepříjemňujete lidem život! Za naprostou drzost potom považuji, že tyto akce nemáte nepovolené," rozčílila se na aktivisty jedna z Rakušanek. Čeští šoféři se zase pozastavovali nad tím, proč rakouští policisté nezasáhli.

"Po vyhodnocení situace a příslibu, že akce skončí ve 13 hodin, jsme dospěli k názoru, že nejlepším řešením je, aby blokáda, i když je ilegální, skončila pokojně," prohlásil jeden z rakouských policistů. Aktivisty, kteří v závěru opět pohrozili dalšími blokádami, tak bude čekat správní řízení.

Reklama

Související témata:

Související články

Odpůrci Temelína blokovali hranici

Odpůrci jaderné energetiky v pondělí dopoledne znovu zablokovali hornorakouský přechod Wullowitz-Dolní Dvořiště na hranici s Českou republikou. Jedním kamiónem...

Výběr článků

Načítám