Hlavní obsah

Europoslanci si mohou přijít navíc až na milióny

Právo, Jan Rovenský

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA/BRUSEL

Čeští zákonodárci sice omezili plat svých příštích kolegů z Evropského parlamentu (EP) na necelých 64 tisíc korun měsíčně, ale šikovní europoslanci si ve skutečnosti mohou navíc přijít až na milióny korun ročně. Kouzlo je v rozsáhlém systému hrazených výdajů a různých příspěvků poskytovaných poslancům europarlamentem. Tyto peníze se většinou ani nemusí danit.

Foto: Dana Ehlová

Magické místo v srdci hor - japonská zahrada Siruwia v obci Przesiece.

Článek

I na 24 českých zástupců tak v Bruselu čekají například diety ve výši 262 eur (přes osm tisíc korun) denně, příspěvky na tzv. všeobecné výdaje, štědrý penzijní systém, placené jazykové kursy, možnost dobře zaměstnat a dobře zaplatit i rodinné příslušníky či bezplatná zdravotní péče.

Přestože sílí hlasy pro reformu tohoto velkorysého kompenzačního systému, většina evropských zákonodárců k nim zůstává hluchá.

Jedním z nespokojenců je rakouský poslanec Hans-Peter Martin (46), bývalý redaktor časopisu Der Spiegel, který zneužívání systému již minulý rok tajně natočil na videokameru. Své záznamy, které vyvolaly vlnu nevole, již na přelomu roku poskytl také americkému listu International Herald Tribune (IHT), podle nějž jsou přiznání europoslanců k inkasovaným výhodám mnohdy až děsivě upřímná.

Cestovat se vyplácí

Například Reino Paasilinna, finský poslanec za evropské socialisty, si kromě svého platu ve výši pěti tisíc eur ušetří podle vlastních slov měsíčně 2500 eur ze 3700 eur, které dostává na všeobecné výdaje.

Absolutně nejvíce se však vyplatí cestování - za letenku mezi Bruselem a Helsinkami dostane 2500 eur, přestože se dá sehnat i za až desetkrát menší částku. Podle stávajících norem totiž bruselská pokladna vyplatí za letenku nejvyšší možnou částku v turistické třídě. "Když 2500 vynásobíte čtyřmi cestami, za měsíc si přijdu na deset tisíc eur," říká lakonicky.

Tak jako on létá úsporně valná většina poslanců. Německý poslanec za letadlo z Berlína do Bruselu zaplatí asi 170 eur, dostane však kompenzaci ve výši jednoho tisíce eur.

Neprůhledný penzijní systém

Každý poslanec má v době zasedání europarlamentu nárok na diety ve výši 262 eur - registrace však probíhá ráno, a tak hodně zákonodárců usedá do letadla ještě před obědem. Například v roce 2003 strávili poslanci v EP 175 dní a jen na dietách si tak přišli na téměř 1,5 miliónu Kč. Členové EP navíc prosadili, aby se pokladna otevírala již v sedm ráno, tedy o hodinu dříve, než tomu bylo původně. Proč asi?

Neméně štědrý a neprůhledný je penzijní systém. Parlamentní fond, který ho spravuje, totiž rozhodl, že by bylo příliš obtížné vybírat měsíční poplatky od každého poslance, a tak se 971 eur strhává z částky, kterou dostává od EP na všeobecné výdaje. Penzijní fond poslance sice vyzývá, aby částku uhradili ze svého, systém kontroly však neexistuje.

Poslanci mají také nárok na jazykové kursy ve výši pět tisíc eur za rok; k této částce si mohou připočíst dva lety zdarma do evropské země, kde případný kurs probíhá, a ještě denní stipendium ve výši 131 eur (přes čtyři tisíce korun).

Na své si přijdou i rodinní příslušníci

Poslanci si také mohou jako své asistenty zaměstnávat rodinné příslušníky. Podle odhadů IHT alespoň 20 až 30 členů EP má ve svých kancelářích příbuzné. Manželka britského europoslance Roberta Atkinse tak vydělává 8333 eur měsíčně, což je více než její muž.

Atkinsův kolega Richard Balfe své ženě prý vyplácí 12 052 eur každý měsíc a pro severoirského reverenda Iana Paisleyeho pracují kromě manželky ještě dva synové.

Poslanci zaměstnávání svých rodinných příslušníků odůvodňují tím, že potřebují někoho, na koho se mohou spolehnout a kdo odvede kvalitní práci. "Nepředstavujme si, že služebnictvo poslance nosí na nosítkách, zatímco on pojídá hrozny. Mnoho lidí jde do EP proto, že věří, že tu mají poslání, pro které velmi tvrdě pracují. Je jasné, že k jeho splnění potřebují výdaje a výbavu," tvrdí Balfe.

Na co mají poslanci nárok:
platy asistentů - 150 tisíc eur ročně (4,7 miliónu Kč)
všeobecné výdaje na provoz kanceláře - 44 400 eur za rok (1,4 miliónu korun)
jazykové kursy - pět tisíc eur ročně (skoro 160 tisíc Kč)
diety v době zasedání EP - 262 eur za den (8250 korun)
příspěvek na taxi v době zasedání EP - 50 eur týdně (přes 1500 Kč)

Reklama

Související články

Poslanci EP falšovali podpisy kvůli stravnému

Evropský parlament čelí novému skandálu, který může vážně ovlivnit výsledek červnových voleb. Na povrch totiž vyplulo obvinění, že někteří europoslanci...

Výběr článků

Načítám