Hlavní obsah

„Po tomhle se pomalu mizí z veřejného života“. Babiš to schytává za složku na Lipavského

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Způsob shánění informací na ministra zahraničí Jana Lipavského (Piráti), jak v neděli uložil svým kolegům předseda opozičního hnutí ANO Andrej Babiš, označili politici vládní koalice za mimo jiné „nechutný“, někteří hovoří o „estébáckých praktikách“. O e-mailu, v němž Babiš poptával materiály na Lipavského a který omylem poslal na jinou adresu, než chtěl, informovaly v pondělí Novinky.

Foto: Milan Malíček, Novinky

Sněm hnutí ANO. Na snímku zvolený předseda hnutí ANO Andrej Babiš.

Článek

„Zatahovat děti a manželky protivníků do politického boje je nechutné stejně jako si dělat na oponenty složky plné hnoje. Piráti to vždycky odsuzovali. Že se toho dopustí exagent StB, ale není překvapivé. Tak si na to, Andreji Babiši, vzpomeňte, až se zas budete stavět do role oběti,“ kritizoval Babiše šéf Pirátů Ivan Bartoš na sítí X.

Podporu Lipavskému vyjádřil také poslanec, kandidát do europarlamentu a někdejší starosta Prahy 6 Ondřej Kolář, který Lipavského prý neváhá kritizovat, když se mu něco nezdá. „Dnes mu ale vyjadřuji maximální podporu! Tohle je odporný hnus, který o ‚předsedovi opozice‘ říká úplně vše,“ napsal Kolář.

Reagovali tak na pondělní zjištění Novinek o tom, že expremiér a předseda nejsilnější opoziční strany, hnutí ANO, Babiš v neděli odpoledne u svých kolegů mailem poptal materiály týkající se ministra zahraničních věcí Jana Lipavského (Piráti) poté, co jej člen vlády v diskusním pořadu v ČT označil za bezpečnostní riziko pro Česko. V mailu se například Babiš ptal, zda má Lipavský, kterého nazval „zm*dem“, děti. Zřejmě omylem však poptávku pro svého poradce Jana Rovenského zaslal ekologickému aktivistovi s totožným jménem.

Zastání naopak Babiš našel u šéfky poslaneckého klubu ANO Aleny Schillerové. „Pokud cílem bylo reagovat ve Sněmovně na nenávistný výlev pana Lipavského v OVM, pokud se ho pan Babiš chtěl zeptat, zda by jako rodič své děti poslal do války, tak mne upřímně mnohem víc děsí, s jakou samozřejmostí novináři vytahují soukromou konverzaci,“ uvedla pro Seznam Zprávy Schillerová.

Má děti? Babiš si objednal složku na Lipavského. Jenže mail poslal, kam neměl

Domácí

„Udělejte mi teze, podklady na tohoto zm*da. Napište mi příběh Izrael, jak se vykašlal na naše lidi, jak byl v Doha, jezdí všude, dělá kampaň, korespondenční volba,“ žádal v mailu, který mají Novinky k dispozici, Babiš. Pro Novinky ale odmítl, že by šlo o „kompro“. O děti Lipavského se prý zajímal, aby mu mohl položit v rámci debaty o míru dotaz, zda by své děti poslal do války.

Spolupráci s komunistickou StB, kterou Babiš dlouhodobě odmítá a na Slovensku se kvůli tomu již roky neúspěšně soudí, připomněla i šéfka Poslanecké sněmovny a předsedkyně vládní TOP 09 Markéta Pekarová Adamová. Zároveň Babiše vyzvala k rezignaci na politické funkce.

„Jednou agent StB, vždycky agent StB. Andrej Babiš často mluví o mafiánských praktikách. To hlavně proto, že on je v nich mistr světa. V každé zemi na západ od nás by musel na své politické funkce rezignovat sám, nebo by jej k tomu donutili spolustraníci,“ uvedla na síti X Pekarová Adamová.

Její stranický kolega a ministr zdravotnictví Vlastimil Válek šel ještě dál. „Dnes už nedonáší, ale donášení si kmotrovsky objednává. Tisíckrát může Babiš tvrdit, že s estébáky se nikdy nezapletl, ale jeho činy ho pravidelně usvědčují z toho, že Babiš = Bureš,“ prohlásil Válek.

Reakci si neodpustil ani vicepremiér, ministr vnitra a šéf STAN Vít Rakušan, podle kterého „starého psa novým kouskům nenaučíš“. Do Babiše si rýpnul i tím, že prý často mění názory, ale ne metody, čímž taktéž narážel na evidenci ve svazích StB, kde měl být Babiš veden jako agent s krycím jménem Bureš.

Právě Rakušan se měl v podobné situaci jako Lipavský nacházet v roce 2021 před parlamentními volbami, kdy podle serveru Neovlivní.cz Babišovi spolupracovníci hledali „něco na Rakušana“. O tom, že má Babiš shromažďovat jakési složky na své odpůrce, se spekuluje dlouhé roky.

První místopředseda KDU-ČSL Jan Bartošek míní, že Babiš svým chováním „táhne zemi na východ, k Putinovi“. „A bude to jen horší,“ dodal.

Babišova nedělní poptávka po informacích nenechala chladnou i neúspěšnou prezidentskou kandidátku a nynější lídryni kandidátky STAN do europarlamentu Danuši Nerudovou či expremiéra Mirka Topolánka. „Tak po tomhle se potichu mizí z veřejného života,“ glosoval věc Topolánek.

„Andrej Babiš je zlo, které se snaží ukořistit zemi pro sebe a své vlastní zájmy. Nezastaví se před ničím - včetně použití toho největšího dna. Složky, nenávist, uměle vytvořené kauzy a špína,“ napsala na síti X Nerudová.

Pořádně se na síti X do Babiše opřel i Miroslav Kalousek. „Všichni víme, že již od komunistické éry je Andrej Babiš odpudivý fízl a práskač. Leč to, že je tak neschopným fízlem, aby to práskal sám na sebe, je přece jenom překvapení,“ okomentoval aféru bývalý předseda TOP 09.

Babiš na Slovensku neuspěl s ústavní stížností kvůli evidenci u StB

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám