Hlavní obsah

Babiš na Slovensku neuspěl s ústavní stížností kvůli evidenci u StB

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Předseda hnutí ANO a bývalý premiér Andrej Babiš neuspěl na Slovensku s ústavní stížností vůči rozhodnutím civilních soudů, jež zamítly jeho žalobu ohledně evidence u StB. Babiš byl u StB evidován jako agent s krycím jménem Bureš. Spolupráci popírá.

Foto: Jan Koller, ČTK

Andrej Babiš na archivním snímku na krajském soudu v Bratislavě.

Článek

Tříčlenný senát ústavního soudu stížnost odmítl v neveřejném zasedání a bez dalších podrobností o tom společně s dalšími rozhodnutími informoval na webu.

Babiš dlouhodobě trvá na tom, že nikdy s StB nespolupracoval a že byl evidován bez svého vědomí. Soud v minulosti označoval za „politický proces“.

„Ústavní soud pouze potvrdil, že oproti zaběhnuté praxi musím žalovat jinou instituci, a to jsem už udělal,“ sdělil Novinkám Babiš s tím, že ÚS nerozhodoval o podstatě žaloby, ale o tom, že žaloba mířila na nesprávnou instituci.

Foto: Profimedia.cz

Spis Andreje Babiše v ÚPN

„Všichni žalovali ÚSTR a kvůli mně Ústavní soud řekl, že jsem žaloval blbě. Takže vím na beton, že Ústavní soud rozhodl politicky. Je to doběh starého soudu. Třikrát jsem to vyhrál, nic jsem nepodepsal, nikde neexistuje můj podpis a budu se klidně soudit celý život,“ řekl Novinkám Babiš s tím, že je přesvědčený, že jde o kauzu politického charakteru.

Archivní dokumenty uvádějí, že Babiš se v roce 1980 stal důvěrníkem StB a o dva roky později ho ke spolupráci s tajnou policií coby agenta s krycím jménem Bureš získal nadporučík StB Július Šuman. Ten ale během projednávání Babišovy žaloby u okresního soudu prohlásil, že tato informace není pravdivá a že Babiš k StB naverbován nebyl.

Nic jsem nepodepsal, nikde neexistuje můj podpis a budu se klidně soudit celý život
Andrej Babiš

Slovenský ústavní soud ve verdiktu z roku 2017 zpochybnil věrohodnost bývalých příslušníků StB, kteří u obecných soudů vypovídali v Babišův prospěch a jejichž výpovědi byly tehdy považovány za klíčové.

Nikoliv ÚPN, ale ministerstvo vnitra

Babišovy žaloby slovenské soudy zamítly s tím, že žalovaným neměl být Ústav paměti národa (ÚPN), nýbrž slovenské ministerstvo vnitra. Babiš již dříve uvedl, že byla podána nová žaloba.

„Právníci očekávali toto rozhodnutí, a proto jsme již před půl rokem zažalovali Slovenskou republiku zastoupenou ministerstvem vnitra,“ doplnil ve středu Babiš.

Kromě toho se kvůli průtahům v rozhodování obrátil na Evropský soud pro lidská práva ve Štrasburku, kde žaloval Slovensko.

„Považuji za neuvěřitelné, že ani po 12 letech nebyly slovenské soudy schopny rozhodnout,“ dodal šéf ANO.

Špionka StB operovala v srdci britské BBC, ukázaly pražské archivy

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám