Hlavní obsah

Egyptolog Bárta chce do Senátu za STAN

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Egyptolog a prorektor Univerzity Karlovy Miroslav Bárta chce zkusit štěstí v politice. V podzimních volbách do Senátu bude kandidovat za hnutí STAN. Jeho vedení bude kandidátku teprve schvalovat, ale informaci Práva a Novinek potvrdil přímo Bárta.

Foto: Michael Švec, Právo

Egyptolog Miroslav Bárta u vykopávek v Abúsíru

Článek

V Senátu chce uplatnit zkušenosti, které nabyl ve svém vědeckém životě. „Výzkumem civilizací za posledních sedm tisíc let jsem dospěl k názoru, že pokud se ve společnosti objevují kritické fenomény, tak regenerace je možná lidmi zezdola, kteří mají legitimitu, a tu právě vidím u Starostů,“ řekl egyptolog, který vydal řadu knih, v nichž upozorňuje na paralely mezi zánikem velkých civilizací a současností.

Egyptolog Miroslav Bárta a polárník Petr Horký: Naše civilizace je v pozici tlusťocha. Musíme se přestat cpát

Film

Se STAN spolupracuje delší dobu. Nevadí mu ani to, že hnutí v posledních letech ztratilo kvůli kauze Dozimetr část svého kreditu. „Toho se nebojím. Mám svoji vnitřní integritu, tak ať to někdo zkusí,“ řekl Bárta na dotaz, zda se neobává, že v kampani ho bude někdo s kauzou spojovat.

Bárta bude kandidovat v Praze 2, kde se chystá obhajovat senátor a neúspěšný kandidát na prezidenta Marek Hilšer.

STAN má v současnosti 18 senátorů, ve čtyřech okrscích bude obhajovat. Mandát končí na podzim například ministrovi školství Mikuláši Bekovi (STAN), který ale už do voleb nejde, protože se chce věnovat jen školství. Obhajuje i další neúspěšný prezidentský kandidát Jiří Drahoš, který před šesti lety kandidoval jako nezávislý, podle informací Práva a Novinek bude letos soutěžit v dresu STAN.

O senátorské křeslo za Starosty by měl znovu usilovat senátor Miroslav Balatka v Sokolově a senátorka Hana Žáková v Třebíči.

Vrchní soud potvrdil, že starosta podváděl. Trest mu ale zmírnil

Krimi

Reklama

Výběr článků

Načítám