Hlavní obsah

Tabáčníci lámou poslance. Nezdražujte tolik

Právo, Jiří Novotný

Ve Sněmovně se rozhořel tvrdý boj o to, jak velké nakonec bude zdanění tabákových výrobků. Zatímco vláda chce prosadit zvýšení spotřební daně už v příštím roce o deset procent a krabičku cigaret zdražit o 9 až 12 korun, tabákové firmy lámou poslance, aby pozměňovacím návrhem rozložili zdražení do více let.

Foto: Gabriela Krejčová, Novinky

Ilustrační snímek

Článek

„Průměrná cena dvacítky cigaret je už nyní 89,72 koruny, pokud vládní návrh projde, přesáhne v příštím roce stokorunovou hranici. Ministerstvo financí (MF) si od toho slibuje pro státní rozpočet navíc 7,7 miliardy korun. Reálnější však je, že o několik miliard z toho přijde,“ řekl Právu jednatel firmy Imperial Tobacco Kamil Provazník.

Tak drastické zdražení podle něj povede k nárůstu nelegální výroby a pašování tabákových výrobků, v některých příhraničních oblastech se sníží zájem turistů ze zahraničí o nákup cigaret.

České sdružení pro značkové výrobky proto zaslalo ministerstvu financí před několika měsíci dopis, v němž navrhlo, aby se zvýšení spotřební daně rozložilo na dva roky.

Na dotaz Práva, jak na to MF reagovalo, Provazník odpověděl: „Od svého záměru přes naše argumenty neustoupilo. Před druhým čtením daňového balíčku ve Sněmovně, k němuž zřejmě dojde již na právě probíhající zářijové schůzi Sněmovny, se proto snažíme poslance přesvědčit, aby pozměňovací návrh, který bude podán, v závěrečném hlasování podpořili. Doufáme, že ani MF nakonec nebude proti.“

Tahanice o koruny

Konkrétně sdružení navrhuje zdražit cigarety od února 2020 nanejvýš o osm korun a v dalším roce pak o pět korun. Naopak MF trvá na tom, že když to napřesrok nebude dvanáct, ale osm korun, vznikne díra ve státním rozpočtu.

„Státu tedy ve skutečnosti nejde o zdravotní důvody, aby se snížil počet kuřáků, ale o naplnění státní kasy,“ je přesvědčen i Jiří Hauptmann, mluvčí české pobočky tabákového koncernu Japan Tobacco International (JTI). „Prudké jednorázové zdražení nás enormně trápí, resort financí však žije v iluzorním světě virtuálních příjmů,“ dodal.

Tabákové firmy argumentují mimo jiné tím, že prudkým jednorázovým zdražením se o několik miliard sníží příjmy státu ze zdanění cigaret, které si v Česku kupují cizinci.

Na Slovensku roztržka

„Například Němci si už dnes jezdí z příhraničních oblastí kupovat cigarety mnohem častěji do Polska než do ČR. Průměrná cena krabičky cigaret je v Polsku 12,99 zlotého, tedy 78 korun. O zvýšení daně tam pro příští rok neuvažují. Cenové nůžky se tak ještě více rozevřou,“ upozorňuje Provazník.

Levnější než v ČR jsou cigarety i na Slovensku, kde se za krabičku v průměru platí 3,40 eura (asi 85 Kč). Slovenská vláda v minulém týdnu schválila zvýšení spotřební daně na cigarety z 64,10 na 74,60 eura na tisíc kusů. Na rozdíl od ČR to ovšem okamžitě vyvolalo roztržku v tamější vládní koalici. Koaliční rada pak rozhodla, že na Slovensku kuřivo v příštím roce nepodraží.

Daleko tolerantnější než k těm klasickým je v Česku vládní návrh k tzv. nehořícím cigaretám, v nichž se tabák nespaluje, ale zahřívá, a kuřák tak nevdechuje dehet. V tuzemsku se prodávají od léta 2017, kdy s nimi pod značkou Iqos přišel kutnohorský Philip Morris, a loni na podzim se přidala se svým výrobkem Glo na podobném principu i společnost British American Tobacco (BAT).

Elektronická cigareta bez daně

Nehořící cigarety byly novelou zákona o spotřebních daních zdaněny až letos na jaře. Daň na ně činí 2236 Kč za kilogram, tedy stejně jako na tabák ke kouření. V příštím roce se má podle vládního návrhu zvýšit jen na 2460 Kč za kilogram, tedy na krabičku o pouhé dvě koruny.

Spotřební daň se navíc nemá ani v roce 2020 týkat elektronických cigaret. Tabákové firmy do nich proto vkládají velké naděje. Tím spíše, že antikuřácký zákon povoluje kouřit z e-cigaret, stejně jako z těch nehořících, v hospodách, restauracích i barech.

Jako první velká tabáková firma uvedla JTI v srpnu na český trh vlastní e-cigaretu značky Logic Compact a v nejbližší době ji bude následovat se svým výrobkem i Imperial Tobacco.

Reklama

Výběr článků

Načítám