Hlavní obsah

Vláda se zvyšováním daní opět narazila ve Sněmovně do opoziční zdi

Novinky, Renáta Bohuslavová, Barbora Zpěváčková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Vládní koalice ANO a ČSSD se ve středu opět marně snažila prosadit daňový balíček, který zvyšuje spotřební daň na alkohol, tabák a hazard či o tisícovku zvyšuje poplatek za zápis do katastru nemovitostí. I když ANO prosadilo, že by se mělo v 10 hodin dopoledne hlasovat, opozice dokázala zdržovat tak dlouho, že na hlasování vůbec nedošlo. Jednání, které provázely emotivní projevy a hádky, jsme sledovaly on-line.

Záznam: Jednání sněmovnyVideo: Novinky.cz/psp.cz

 
Článek

On-line přenos skončil. Děkujeme za pozornost.

14:15 - Schůze je přerušena, na hlasování opět nedošlo.

14:12 - Sněmovna nakonec kývla na Chvojkův návrh, v debatě o daních budou poslanci hlasovat v pátek v 9:15.

14:07 - Poslanci se přou o tom, jak vykládat jednací řád Sněmovny.

14:04 - Předseda ČSSD a ministr vnitra Jan Hamáček řekl, že Fiala nepostupoval správně, když ukončil schůzi. „Nebylo možné projednávat zákon ve třetím čtení, ale mohlo se hlasovat o přerušení schůze,” podotkl Hamáček a vznesl proti postupu předsedajícího námitku.

14:02 - Kalousek k tomu podotkl, že schůze byla přerušena a Chvojka to komplikuje obstrukcemi.

Paragraf 95 jednacího řádu říká, že „pro třetí čtení návrhů zákonů se vyčlení ve stanovených jednacích dnech připadajících na středu a pátek, pokud Sněmovna nerozhodla jinak, doba od 9 hodin do 14 hodin. O vyčlenění jiných hodin pro třetí čtení návrhů zákonů rozhodne Sněmovna. O návrhu na vyčlenění jiných hodin pro třetí čtení návrhu zákona nemůže Sněmovna hlasovat, vznesou-li proti takovému návrhu námitku nejméně dva poslanecké kluby.

14:01 - Šéf poslanců ČSSD Jan Chvojka navrhl, aby schůze o daňovém balíčku pokračovala v pátek v 9:15, tedy aby se zvýšení daní schválilo před zvýšením rodičovského příspěvku.

14:00 - Řídící schůze Petr Fiala (ODS) řekl, že musí přerušit 36. schůzi Poslanecké sněmovny. Schůze by měla pokračovat v pátek po 38. schůzi, na které má Sněmovna od 9 hodin od rána řešit zvýšení rodičovského příspěvku.

13:51 - Kalousek stále hovoří.

13:42 - Kalousek řekl, že poslanci TOP 09 novelu nepodpoří. Vzápětí začal mluvit o hazardu.

13:36 - Ke slovu se dostal Miroslav Kalousek a vypadá to, že od řečnického pultíku také hned tak neodejde.

13:35 - Projev Zbyňka Stanjury skončil. V závěru svého proslovu řekl, že poslanci ODS nebudou o daňovém balíčku vůbec hlasovat.

13:15 - Šéf poslanců ODS stojí u řecnického pultíku přes deset minut. Sněmovna může o zákonech ve třetím čtení hlasovat pouze do 14. hodiny odpoledne. Je možné, že pravice se bude snažit své projevy ještě natáhnout, aby k hlasování nedošlo.

13:07 - Stanjura podotkl, že Sněmovna se dostává k hlasování o daňovém balíčku pouze za cenu porušení zákona.

13:05 - ČSSD navrhla, aby Sněmovna ještě během středy schválila vyšší rodičovský příspěvek. ODS a TOP 09 to vetovaly.

13:02 - Schůze pokračuje.

12:42 - Poslanci si na žádost klubu TOP 09 vzali přestávku 20 minut. Jednání bude pokračovat ve 13:02. Poté by se mělo hlasovat o zákonu jako celku.

12:28 - Hlasování pokračuje. Sněmovna neschválila návrh ODS, aby došlo ke zrušení čtyřprocentní daně z nabytí nemovistosti.

12:23 - Poslanci si vzali pět minut přestávku kvůli zmatkům v hlasování

12:18 - Poplatek za vklad do katastru se zvýší z tisíce na dva tisíce. I tuto změnu chtěla opozice zrušit, ale nepodařilo se jí to.

12:17 - Od spotřební daně bude zřejmě osvobozeno domácí vaření piva až do objemu dva tisíce litrů litrů místo současných 200 litrů.

12:14 - Z balíčku poslanci na doporučení rozpočtového výboru vyjmuli plyn určený pro vytápění v domovních kotelnách. Ten tak nebude podléhat energetické dani.

11:50 - Odmítli naopak zrušit zdanění rezerv pojišťoven, což dlouhodobě kritizuje opozice. Neprošla ani varianta, aby ze zdanění pojišťoven bylo vyňato životní pojištění.

11:50 - Poslanci zatím přijali jeden pozměňovací návrh. Zdanění by podle nich podléhaly výhry nad jeden milion korun. Vláda původně navrhovala danění výher nad 100 tisíc korun. Hlasování pokračuje.

Projev Lubomíra Zaorálka během projednávání daňového balíčkuVideo: psp.cz, Právo

11:35 - Premiér Andrej Babiš (ANO) Novinkám řekl, že už do Sněmovny chodit nebude. To, co poslanci předvádějí, označil za skandál. Vláda je přitom podle ústavy odpovědná Poslanecké sněmovně.

11:15 - Poslanci řeší, jak budou hlasovat o téměř šedesátce pozměňovacích návrhů.

11:03 - Prošel ale třetí návrh o tom, že bude ukončena rozprava a bude se hlasovat o proceduře hlasování o zákoně.

11:02 - Druhý návrh na přerušení jednání do 25. listopadu, který chtěl poslanec TOP 09 Dominik Feri, také neprošel.

10:58 - Lídr KDU-ČSL Marek Výborný navrhl, aby se na půl hodiny přerušila schůze a předsedové stran a klubů sešli s ministryní financí Alenou Schillerovou (za ANO) a patovou situaci vyřešili. Návrh ale poslanci neschválili.

10:57 - Pirát Michálek řekl, že jeho partaj obstrukce nepodporuje. „Chtěl bych ale upozornit, že existuje riziko, že ústavní soud shledá zákon za protiústavní kvůli tomu riziku, které jsme tu namítali. Chceme se vyvarovat toho, že herny a tabákové výrobky budou po České republice vymáhat vybrané daně,“ uvedl Michálek.

10:54 - I když si vládní koalice odhlasovala, že se bude v 10 hodin hlasovat, tak k tomu nedošlo. Opoziční poslanci nadále vystupují s přednostními právy a faktickými poznámkami.

10:52 - „Ministra Zaorálka to ve Sněmovně nebaví. Když má poslouchat vystoupení opozice, protože to vládní většině brání prosadit to, co chce. Ehm… nikdo mu přeci nebrání, aby z této Sněmovny odešel a nabídnul své služby třeba zemi, kde se tolik s demokratickými procedurami nemažou,“ napsal na Twitter poslanec ODS Martin Baxa.

10:40 - „I kdybyste křičel dvakrát tolik nahlas, tak nemáte pravdu,“ prohlásil šéf ODS Petr Fiala.

10:37 - Kalousek k tomu řekl, že vláda má právo vládnout, ale musí postupovat podle zákona. To je podle něj základní zásada právního státu.

10:36 - Na vystoupení ministra kultury reagoval poslanec Václav Klaus ml. „Já to všechno chápu, ale nechápu, proč na nás křičíte. Nedáte tomu větší důraz, když zvýšíte hlas o 60 decibelů,“ glosoval.

10:30 - Průběh sněmovní debaty rozohnil ministra kultury Lubomíra Zaorálka (ČSSD). Vystoupil s velmi emotivním projevem.

„Nedá se na to koukat, opozice snižuje respekt Sněmovny. Chcete, aby pokračovala tahle šaškárna? Aby tady někdo něco četl, co nemá smysl a nedá se to poslouchat?“ prohlásil Zaorálek.

„Až budete po volbách a ustavíte koalici, budete taky potřebovat prosadit, co chcete. Když máte nějaký výsledek voleb, tak máte právo realizovat to, co chcete. Porušujete to základní v této zemi, možnost vládnout. Umožněte nám schválit to, na co máme hlasy,“ hřímal Zaorálek.

10:23 - Stanjura vládě vyčetl, že předlohu poslala do Sněmovny až v polovině června a poslanci neměli dost času návrh probrat. „Je to jasná ukázka toho, jak je vládní většina neschopna vládnout a nezvládá jednání Sněmovny. Proč jste s tím nepřišli v únoru?“ tázal se.

10:20 - Předseda ODS Petr Fiala řekl, že nebylo umožněno vystoupit všem poslancům, což je i podle něj proti jednacímu řádu. „Můžete si většinově prohlasovat, co chcete, ale vědomě porušujete zákon,“ obořil se na vládu.

10:17 - Proti kritice se ohradil předseda klubu ČSSD Jan Chvojka. „Minulý pátek jsem navrhoval, abychom hlasovali i po 14. hodině. To bylo vetováno. Byl tam prostor debatovat dalších pět hodin. Navrhoval jsem, abychom o daňovém balíčku hlasovali i v úterý, to také opozice zamítla. O tu diskuzi jste zase tak nestáli,“ vyčetl Chvojka.

10:10 - „Narušili jste standardní průběh jednání Poslanecké sněmovny. Z vaší strany, milá koalice, došlo k porušení jednacího řádu,“ zkritizoval šéf klubu KDU-ČSL Jan Bartošek.

10:04 - I předseda klubu Pirátů Jakub Michálek upozornil, že ukončení rozpravy by bylo v rozporu se zákonem o jednacím řádu Sněmovny.

10:00 - Poslanci by měli začít hlasovat. Šéf poslanců ODS Zbyněk Stanjura zpochybnil postup řídícího schůze Vojtěcha Filipa (KSČM), který navrhl ukončit rozpravu, i když se do ní hlásí ještě 25 poslanců. Podle Stanjury takové rozhodnutí nemá oporu v jednacím řádu Sněmovny.

9:54 - Vládní návrh by se měl podle Kalouska vrátit do druhého čtení. Vadí mu zejména zdanění technických rezerv pojišťoven.

9:50 - Kalousek stále čte směrnici.

9:30 - Řídící Sněmovny Vojtěch Filip (KSČM) Kalouska upozornil na to, že hovoří mimo téma. Kalousek se proti tomu ohradil a opět poslance dopodrobna seznamuje se směrnicí.

9:23 - Ke slovu se opět dostal Kalousek, který pokračuje ve čtení směrnice o pojišťovnictví, kterou už několik hodin předčítal minulý týden.

9:15 - Poslanec STAN Petr Gazdík se obrátil na Faltýnka s citátem z filmu Vesničko má, středisková. „To neděláš dobře s tou sirkou, Jaroslave,“ prohlásil Gazdík. Ve filmu rostlináři Jaromírovi vzplála v kapse krabička sirek, kam navzdory předchozímu varování ukládal vyhořelou sirku. Gazdík následně vládní koalici zkritizoval za to, že chce debatu utnout. „Podívejte se, jak dopadly církevní restituce nebo druhý důchodový pilíř, který jste si také prosadili na sílu,“ připomněl Gazdík.

9:11 - K řečnickému pultíku přistoupil šéf poslanců ODS Zbyněk Stanjura. „Přečetl jsem si ve veřejně dostupných zdrojích další výrok ministryně Schillerové, že čelí teroru v Poslanecké sněmovně. Řekla, že třetí čtení projednáváme skoro 27 hodin. Podíval jsem se do stenozáznamu a paní ministryni dělají jednoduché počty zřejmě problém,” řekl Stanjura. Poslanci podle něj řešili předlohu ve třetím čtení zhruba 14 hodin.

9:05 - S přednostním právem vystoupil šéf poslanců TOP 09 Miroslav Kalousek. Vládní koalice podle něj porušuje zákon o jednacím řádu.

9:00 - Schůze Sněmovny začala.

Návrh na pevné zařazení hlasování o přijetí daňového balíčku vzešel od předsedy poslanců ANO Jaroslava Faltýnka. Ke kroku se uchýlil poté, co již několik dnů opoziční poslanci dlouhými projevy schvalování oddalují. Kabinet chce daňový balíček schválit do konce roku, protože s penězi už počítá v rozpočtu.

Hlasování je pevně zařazeno na 10. hodinu a znamená to, že poslanci budou moct řečnit jen hodinu a na více než dvacítku přihlášených se tak jistě nedostane.

Vláda podle opozice chce jen vytáhnout občanům peníze z kapes. Poslanci z řad ODS, TOP 09, STAN, Pirátů a lidovců se čtením hodinových projevů snažili, aby se tak nestalo. Zároveň kritizují vládu, že si bere jako rukojmí rodiče a děti, jelikož trvá na tom, aby byl nejdříve schválen daňový balíček a až poté navýšení rodičovského příspěvku, které má přitom podporu napříč politickým spektrem.

Daňový balíček a vyšší rodičovská po hodinách debat stále neschváleny

Domácí

Faltýnkův postup označují zástupci opozice za protiústavní. V případě, že takový postup projde, se poslanci opozičních stran plánují obrátit na Ústavní soud. Ten už přitom jednou v podobném případě, kdy se hlasovalo o EET, rozhodl, že se o protiústavní postup nejednalo.

Opozici vadí útok na pojišťovny

Daňový balíček zvyšuje spotřební daň na alkohol, tabák a hazard. Vláda chce také zvýšit poplatek za vklad do katastru nemovitostí z tisícikoruny na dva tisíce korun.

Další oblastí, které se novela dotýká, je pojišťovnictví. Podle předlohy se má snížit uznatelnost technických rezerv u pojišťoven. Právě to je opozicí nejvíce kritizováno. Podle některých na to doplatí občané, protože jim zdraží například životní pojištění.

Bojkot, pokrytectví, zrada a obstrukce. Vláda a opozice se hádaly o tom, kdo víc blokuje Sněmovnu

Domácí

Spotřební daň se má v případě lihu podle ministerstva financí zvýšit z 57 korun na 64,50 koruny na půllitr 40procentního alkoholu.

Spotřební daň z cigaret se má podle návrhu zvýšit z 27 procent na 30 procent u procentní části a z 1,46 koruny na 1,61 koruny na kus u pevné části sazby. Krabička by tak mohla zdražit až o 13 korun.

Reklama

Výběr článků

Načítám