Hlavní obsah

Dráhy kvůli problémům s ledovkou odškodní cestující, dostanou poukázky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

České dráhy odškodní cestující, kterým ledovka a problémy s ní související zkomplikovaly jízdu vlakem. Cestující, jejichž vlak měl v pondělí či v úterý zpoždění více než dvě hodiny, dostanou stokorunové poukázky na nákup jízdenek. Kompenzace dostanou i ti, kteří kvůli kalamitě cestu vzdali.

Foto: Anna Pindejová, ČTK

Na kolínském nádraží čekaly v úterý stovky lidí na obnovení dopravy.

Článek

Pokud cestující nedojeli do cíle, bude jim dopravce vracet adekvátní část jízdného za neprojetý úsek. Při ujetí posledního přípoje mají cestující nárok na alternativní přepravu do cílového místa. Autobus nebo taxi proplatí ČD do výše 1000 korun za jedno vozidlo, uvedl dopravce s tím, že v noci na dnešek tuto možnost využila asi stovka cestujících.

Lidé mohou žádost o kompenzaci uplatnit na kterékoliv pokladně ČD do 16. prosince. Pokud si cestující koupil jízdenku přes internet nebo telefon, může o kompenzaci požádat na e-mailu namraza@cd.cz

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Jednorázové odškodnění cestující dostanou přesto, že ledovka podobně jako jiné nepříznivé povětrnostní podmínky spadá do událostí, které dopravce ovlivnit nemůže. V takových situacích obvykle cestující na odškodnění nárok nemají, uvedly ČD.

Foto: České dráhy

Mapa tratí, jichž se odškodnění týká.

V mezinárodní dopravě mají navíc cestující podle nařízení Evropského parlamentu nárok na vrácení čtvrtiny ceny jízdenky, pokud byl jejich spoj zpožděn alespoň o hodinu, ale méně než dvě hodiny. Tato kompenzace je ale dále podmíněná nákupem jízdenky dražší než 450 korun. Při delším zpoždění se vrací polovina z ceny jízdného, které musí stát nad 225 korun.

Kvůli ledovce dráhy odřekly většinu vlaků na koridoru mezi Prahou a Ostravou, nejezdily ani vlaky mezi Brnem a Olomoucí. Dráhy přiznaly, že velké komplikace způsobily zrušené spoje příměstských linek v okolí Prahy, protože s nimi denně jezdí desetitisíce lidí do práce. Ti si museli vzít dovolenou nebo jet do zaměstnání autem.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám