Hlavní obsah

Dohodu Válka s lékaři kritizoval i poslanec STAN

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dohoda o navýšení platů nemocničních lékařů a ostatního personálu, kterou by měl ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09) v pátek podepsat se zástupci lékařů a Všeobecnou zdravotní pojišťovnou (VZP), sklidila na sněmovním zdravotním výboru kritiku nejen opozice, ale také z koaličních řad.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Vlastimil Válek

Článek

Po protestech lékařů, kteří odmítli vykonávat přesčasy určené zákoníkem práce, a některé nemocnice tak omezily péči, přišel premiér Petr Fiala (ODS) se slibem navýšit jejich platy o 9,8 miliardy z rezerv pojišťoven.

Za to se následně zaručila VZP, která slíbila nabídnout nemocnicím bonus nad rámec úhrad, pokud se zavážou, že peníze půjdou na platy lékařům.

Ti by si měli přijít na pět až patnáct tisíc měsíčně navíc k základnímu platu. Pokud bude od pátku dohoda platit, lékaři protesty odvolají.

Lékaři jsou při chuti: Chtějí doživotní renty

Domácí

Mechanismus, na kterém se vláda se zástupci lékařů a odborů dohodla, někteří poslanci kritizovali. Nejvíc poslanec za ANO Milan Brázdil, který je členem České lékařské komory (ČLK) a nedávno neúspěšně kandidoval do jejího vedení.

„Co je to za zmatek, že ty peníze se vracejí přes úhradovou vyhlášku, kdo to vymyslel? Proč to bude platit jen VZP? A co ostatní zdravotníci než v nemocnicích, například ze záchranné služby. Ti nedostanou přidáno?“ ptal se Brázdil.

Náměstek ministra zdravotnictví Radek Policar mu vysvětloval, že tak zněla dohoda, na které se mimo jiné podílela i ČLK, ale Brázdila nepřesvědčil. Dohodu kritizoval i poslanec Kamal Farhan z ANO.

Dohoda, o které se tu bavíme, je naprosto zcestná
Jan Kuchař, STAN

„Tato vláda vysává fondy zdravotních pojišťoven. Místo, aby navýšila platy, vezme na to peníze určené na hrazení zdravotní péče,“ řekl.

I poslankyně ANO Věra Adámková se ptala, co mají dělat ty nemocnice, které nemají s VZP smlouvu. „Nikdo jim nebrání zvýšit lékařům mzdy,“ uvedl Policar.

„Sociální inženýrství“

Ostrá kritika ale zazněla i od koaličního poslance Jana Kuchaře za STAN. Ten označil skutečnost, že ministr a ředitel VZP určují, o kolik se mají zvýšit mzdy lékařům, a to i v soukromých nemocnicích, za sociální inženýrství.

„Nevěřil jsem, že se ještě dožiju komunismu, ale teď vidím, že jsem se ho dočkal. Dohoda, o které se tu bavíme, je naprosto zcestná,“ nebral si servítky Kuchař.

Nesystémové řešení? Vláda opakuje s platy lékařů scénář z roku 2011

Domácí

„Tlak by měl jít jinam než na ministra zdravotnictví, ale do systému. Ptejme se, jestli je efektivní, a proč není dostatečně zaplacen, vzhledem k tomu si musí nemocnice tyto služby vyúčtovávat u pojišťoven,“ řekl poslanec STAN.

„To, že ministr stanoví, že lékaři dostanou 5, 10 a 15 tisíc navíc, je naprostý nesmysl. Máme tady sedm pojišťoven, které si objednávají operaci kolenního kloubu, a ne lékaře na sálu,“ podotkl Kuchař.

„Když si otevřu soukromou kliniku, taky mi zavolá pan Kabátek z VZP a bude určovat, kolik mám dát lékařům?“ ptal se.

Vládní poslanec Tom Philipp na jeho slova reagoval, že po bitvě je každý generál. „Jsou to tři týdny, co jsme se velmi obávali, co bude s pacienty. Ulevilo se nám, když jsme přesvědčili lékaře, že nám mohou věřit,“ řekl Philipp.

„Nyní to kritizovat mi přijde farizejské. VZP se zachovala jako sociálně odpovědná firma, a nebude to příkaz, ale motivace. Já jsem spokojený, že se situaci podařilo vyřešit,“ dodal.

Nespravedlivé. Část správní rady VZP rozladila dohoda s lékaři

Domácí

Reklama

Související témata:
Jan Kuchař

Výběr článků

Načítám