Hlavní obsah

Nesystémové řešení? Vláda opakuje s platy lékařů scénář z roku 2011

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Nutná je systémová změna zdravotnictví. Nárazové zvýšení platů a mezd nic dlouhodobě neřeší. Shodují se na tom lékaři, šéfové nemocnic i politici. Stejně jako před 12 lety. Protest za lepší pracovní podmínky je přitom do puntíku stejný.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Vlastimil Válek před jednáním vlády ČR 15. listopadu 2023

Článek

I tehdy vláda nakonec platy a mzdy zvýšila, aby kolaps péče odvrátila. K systémovým změnám ale nedošlo.

„Systém péče, který je postaven na přesčasech a ne na směně, kterou si lze vydělat, není dobrý a jen prostým navyšováním tabulek to nezměníte,“ zdůrazňoval koncem října šéf resortu zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09).

Podobně to vypadalo v roce 2010, kdy lékaři podávali hromadně výpovědi kvůli nevyhovujícím pracovním podmínkám. Zatímco teď vypovědělo přesčasové dohody v nemocnicích přes 6100 lékařů, tehdy dalo úplnou výpověď 3800 lékařů.

Tehdejší ministr Leoš Heger, rovněž z TOP 09, po měsících protestů a pod hrozbou omezení péče zvedl platy v základu o pět až osm tisíc korun.

Heger žádá lékaře, aby zůstali, na příští rok slibuje vyšší platy

Domácí

Reakce byly vlažné. Politici varovali před prohloubením deficitu státní kasy. Tomu se nyní Válek dlouho bránil, trval na tom, že v rozpočtu nejsou peníze. Odbory a lékařská komora žádaly navýšení platových tarifů a sjednocení odměňování.

Prolomila to až schůzka s premiérem Petrem Fialou, který nabídl lékařům více peněz. Poté ministr oznámil, že se platy lékařů zvýší o pět až 15 tisíc korun v základu a ostatním pracovníkům o pět procent. Dotknout se to má 160 tisíc zaměstnanců, z toho 22 tisíc lékařů v 316 nemocnicích akutní i následné péče.

Stejný výsledek, jiné částky.

Omezení péče

Výpovědi podali v roce 2010 lékaři k březnu následujícího roku. Jednání s ministerstvem se vlekla a nemocnice začaly v únoru odkládat plánované operace a připravovat se na krizové scénáře. Sejít se musela Bezpečnostní rada státu. Heger žádal čas na reformu, která zvyšování odměn umožní.

Nakonec se do řešení zapojil i premiér Petr Nečas (ODS), ministr představil reformní zákony a nabídl lékařům dvě miliardy na platy. Odbory a lékařská komora daly naopak ministrovi nabídku s několika závazky, podle Hegera byly nepřijatelné.

Jednání definitivně zkrachovala 3. února, necelý měsíc před odchodem lékařů z nemocnic. O čtyři dny později Heger nařídil v přímo řízených nemocnicích zvýšit platy až o osm tisíc korun.

Odboráři mají o memorandu s Hegerem značné pochybnosti

Domácí

Spor ohledně navýšení odměn trval do 14. února, kdy se všechny strany dohodly. O týden později lékaři výpovědi začali stahovat.

Porušené sliby

V tomto bodě se aktuální protest lékařů nachází. Rozdíl je v tom, že tentokrát nedali výpovědi z práce, ale z přesčasových dohod, jejichž počet je tak vysoký, že lékaři trvale porušují zákoník práce, a peníze nepůjdou ze státní kasy, ale z rozpočtu největší zdravotní pojišťovny.

Stejně jako Heger i Válek slibuje reformy.

Lékaři mu ale nevěří, totéž v memorandu slíbil Heger. Do dvou let měli mít lékaři požadovaný 1,5 až 3násobek průměrného platu v zemi. K tomu nedošlo. Válek to chce dodatečně naplnit, a to k roku 2025, který je volebním.

Je však otázkou, kde na to vezme peníze. V současnosti je průměrná mzda 42 427 korun. Plat lékaře by tak měl stoupnout na 63 až 127 tisíci korun, což by podle resortu znamenalo výdaj desítek miliard korun navíc. V současnosti mají začínající lékaři po atestaci kolem 50 tisíc korun hrubého měsíčně.

Průměrná měsíční hrubá mzda lékaře je v nestátní nemocnici 73 tisíc, ve státní 103,5 tisíce korun. Počítají se do ní ale i přesčasy, což chtějí lékaři změnit.

A co nastalo po roce 2011? Pojišťovny oznámily, že budou snižovat počty akutních lůžek v nemocnicích, a to až o šest tisíc.

Protestní akce 2010–2011
ministrem Leoš Heger (TOP 09)
15. září 2010Lékařský odborový klub – Svaz českých lékařů odstartoval naplno kampaň nespokojených lékařů Děkujeme, odcházíme.
15. prosinceMinistr zdravotnictví Leoš Heger (TOP 09) v dopise lékařům varoval před zbrzděním reformy a zvýšení lékařských platů označil za nereálné.
20. prosinceVýpověď podalo 3576 z asi 16 tisíc nemocničních lékařů. Vážně by to ohrozilo péči v 78 ze 190 nemocnic.
14. lednaPremiér Petr Nečas (ODS) slíbil, že peníze ušetřené reformou půjdou na platy zdravotníků.
20. lednaHeger se sešel se šéfy lékařské komory a odborů. Shodli se jen na tom, že řešení se musí najít do konce měsíce.
27. –28. lednaHeger představil reformní zákony a nabídl lékařům dvě miliardy korun na zvýšení platů zdravotníků. Odbory to označily za posun.
31. lednaOdbory a Česká lékařská komora předložily Hegerovi nabídku s devíti závazky (osm z nich pro ministerstvo). Podle Hegera byla nepřijatelná.
3. únoraJednání Hegera s odbory a komorou zkrachovala. Ministr se obrátil s nabídkou přímo na odcházející lékaře.
5. únoraČLK vyzvala lékaře, aby podpořili protestní akci.
7. únoraHeger podepsal příkaz ředitelům státních nemocnic, ať od března zvýší platy lékařů o 5000 až 8000 korun.
10. únoraZdravotnické odbory souhlasily s tím, aby dvě miliardy korun na zvýšení platů dostali jen lékaři; Heger řekl, že chce připravit změnu platových tarifů.
14. února 2011Zástupci lékařských odborů se s ministrem Hegerem shodli na sedmi bodech memoranda, které má zabránit odchodu doktorů z nemocnic.
17. únoraMinistr zdravotnictví a předseda Lékařského odborového klubu podepsali společné memorandum.
21. únoraŠéf lékařských odborů vyzval 3800 lékařů, aby ukončili protest a neprodleně odvolali výpovědi.
7. prosinceOdbory končí s měsíční kampaní „Zůstáváme, splňte sliby“. Heger tvrdí, že v úhradové vyhlášce pro příští rok jsou peníze i na zvýšení platů, odbory s nemocnicemi tvrdí opak.
Protestní akce 2023
ministrem Vlastimil Válek (TOP 09)
28. června 2023Poslanci schválili změnu zákoníku práce, vč. zdvojnásobení povoleného ročního limitu přesčasových hodin.
1. září 2023Sekce mladých lékařů České lékařské komory zahajuje akci Nebuď mýval (později Lékaři jsou jenom lidi), kterou odmítá změnu zákoníku práce týkající se přesčasové práce.
18. záříLékaři žádají změnu zákoníku práce, včetně povolení 24hodinové práce v nemocnici, nový zákon pro odměňování lékařů a zdravotníků a naplnění Hegerova memoranda. Jinak od prosince vypoví dohody o přesčasové práci.
24. záříMinistr zdravotnictví oznámil, že předloží s ministrem práce Marianem Jurečkou (KDU-ČSL) rychlou novelu zákoníku práce, která navýšení přesčasů vrátí na původní stav.
11. říjnaMinistr Válek se sešel se zástupci komory. Protestní akce lékařů trvá, od prosince podle nich vypoví dobrovolné přesčasy téměř 6000 lékařů.
20. říjnaMinistři po jednání s lékaři slíbili novelu zákoníku. Na odvolání protestu to nestačí. Lékaři trvají na zvýšení platů, kontrole dodržování zákoníku práce a dodržení Hegerova memoranda. Ministr Válek řekl, že v úhradové vyhlášce na příští rok je vyhrazeno 6,8 miliardy korun přímo na zvýšení odměn zdravotníků v lůžkových zařízeních.
6. listopaduNemocnice se připravují na omezení provozu v prosinci a útlum neakutních zákroků.
8. listopaduMinistr Válek opět jedná se zástupci komory a odborů. Nabídl zvýšení platů lékařům ve státních nemocnicích od ledna a garanci nepodkročitelného platu. Odměna by se tím zvýšila jen těm, kteří berou nejméně. Návrh lékaři odmítli jako nespravedlivý. Resort slíbil zákon, který sjednotí odměňování zdravotníků.
10. listopaduDo Sněmovny přišla novela zákoníku práce.
13. listopaduDalší jednání lékařů, odborů, nemocnic a ministerstva. Žádný posun ohledně odměňování.
20. listopaduVýpovědi z přesčasů podalo přes 6100 lékařů, oznámila komora. Odloží se podle nich stovky operací a tisíce ambulantních návštěv.
21. listopaduVálek nabídl navýšení odměn o 8,5 miliardy korun, z toho 6,8 miliardy bude vyčleněno dle úhradové vyhlášky. K tomu růst tarifů o pět procent. Odbory to odmítly, chtějí garanci. Válek slíbil naplnit Hegerovo memorandum k lednu 2025.
30. listopaduPremiér Petr Fiala (ODS) se dohodl s lékaři a odbory. Nabídl jim navýšení odměn o 9,8 miliardy z veřejného zdravotního pojištění. Nabídku lékaři a odbory přijali. Dostali prý od premiéra garanci, že půjdou peníze všem.
1. prosinceNemocnice začaly fungovat v omezeném provozu. Lékaři se stažením výpovědí čekají na finální podpis dohody.
4. prosinceDohoda ministra, nemocnic a lékařů na mechanismu pro rozdělení peněz. Platy lékařů se od ledna zvýší o 5 až 15 tisíc korun, ostatním pracovníkům o pět procent. Náklady nad rámec úhradové vyhlášky pokryje Všeobecná zdravotní pojišťovna.
8. prosinceAvizován finální podpis dohody mezi lékaři, VZP a ministerstvem zdravotnictví. Následně komora vyzve lékaře ke stahování výpovědí.

Reklama

Výběr článků

Načítám