Hlavní obsah

Do karantény po pražské párty míří až 200 lidí, tvrdí Jágrová

Novinky, jam

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Za úterním nárůstem, kdy bylo zaznamenáno 212 nových případů z velké části může Praha, kde se po párty v jednom z klubů nakazilo covidem zhruba 65 lidí. V karanténě skončilo zatím zhruba 120 lidí a dalších 80 až 100 by mohlo následovat.

Foto: Dana Kysučanová, Novinky

Pražský klub Techtle mechtle

Článek

Ve středu totiž hygienici zaznamenali dalších šest pozitivních případů souvisejících s nákazou v klubu. „Zjistili jsme, že to jsou především mladí lidé, kteří těch kontaktů mají víc, takže počítáme, že to bude nějakých dalších 80, 100 lidí na vytrasování. Máme šest poboček, je to rozloženo mezi ně, ale v podstatě už máme ostatní činnost utlumenou a děláme jenom tohle,” sdělila ve středu Novinkám hlavní pražská hygienička Zdeňka Jágrová.

Na večírku v pražském klubu se nakazilo šest desítek lidí

Domácí

Večírek v nočním klubu Techtle Mechtle na pražských Vinohradech se uskutečnil 11. července. Zúčastnili se ho i někteří fotbalisté z několika sportovních klubů, například Bohemians 1905 či Sparty. Nemoc do klubu údajně přinesla mladá dívka, která však v den večírku žádné příznaky neměla.

Foto: Milan Malíček, Právo

Ředitelka pražské hygienické stanice Zdeňka Jágrová

Ze sedmnácti přítomných lidí domů s nákazou odešlo patnáct, ti pak nemoc nevědomky přenesli na další desítky lidí. Nakažených však může být mnohem více, ukáží to výsledky testů a případné další trasování kontaktů.

Podle Jágrové se pražským hygienikům zatím daří dohledávat kontakty bez časových prodlev. „Jde o velký počet lidí najednou, ale zatím stíháme,” uvedla.

Podle ní ve většině případů dochází k telefonickému kontaktu hygieniků s pozitivním člověkem do 24 hodin, ten si pak musí sesumírovat své kontakty z uplynulých dvou dní před tím, než se mu projevily první příznaky.

„Někdy to chvíli trvá, než seženou telefonní čísla. Někdo si zase úplně okamžitě nevzpomene, ale má kontakt na naše pracovnice, takže může kdykoliv doplnit. Nebo když někdo jiný se dozví, že někdo, s kým se setkal, je pozitivní, tak se může sám ohlásit,“ popsala Jágrová.

V nedávné době se však také podle ní stalo, že jednoho člověka sháněli přibližně čtyři dny, protože nebral telefon a nezdržoval se v místě bydliště.

Chytrou karanténu jste nepochopili, vzkázalo ministerstvo naštvaným starostům na Karvinsku

Domácí

Připomněla také, že lidé jsou povinni ze zákona poskytnout v takovýchto případech hygienikům součinnost. Pokud totiž někdo neoznámí, že přišel do kontaktu s nakaženým člověkem, hygiena se to nemá jak dozvědět a virus se může bez kontroly rozšířit i mimo okolí známých případů.

„My pracujeme s informacemi, které obdržíme. Jestliže nám někdo řekne, že přišel do kontaktu s Františkem Novákem bydlícím tam a tam nebo majícím takový telefon, tak mi kontaktujeme Františka Nováka a řekneme mu, ať si dojde na odběry a jde do karantény. Pokud nám někdo neřekne, že byl v kontaktu s Františkem Novákem, tak my se o něm nedozvíme,” doplnila Jágrová.

Anketa

Byli jste od uvolnění koronavirových opatření na společenské akci, kde bylo více neznámých lidí?
Ano, několikrát
27,5 %
Jednou
7,9 %
Ne, nebyla příležitost
39,3 %
Ne, mám strach
25,3 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 2918 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám