Hlavní obsah

ČSSD rozezlila Špidlova sólo akce

Novinky, Alexandr Mitrofanov

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Řadu poslanců ČSSD, kteří v minulé době patřili ke stoupencům různých názorových skupin, po vystoupení premiéra a šéfa soc. dem. Vladimíra Špidly, v němž oznámil, že vláda požádá Sněmovnu o důvěru, rozezlilo, že Špidla jednal na vlastní pěst a s nikým ze stranických grémií se neporadil.

Foto: Monika Čapková

Nemocnice na kraji města

Článek

Místopředseda ČSSD a poslanec Petr Lachnit podle svých slov sice předpokládá, že soc. demokraté vládu podpoří, ale nevěděl, s čím vláda za poslanci přijde. "Mrzí mě, že se to zase dozvídám ze třetích zdrojů. Všude čtu, že je to rozhodnutí vedení ČSSD, ale to je naprosto voluntaristické rozhodnutí. Očekával bych, že v tak obrovsky důležité věci bude svoláno mimořádné politické grémium, ale nic takového se nestalo," uvedl Lachnit.

Libor Rouček na dotaz, zda vysloví důvěru vládě, jednoznačně neodpověděl. "Je to pro mě informace nová, nechci překvapovat své kolegy, jak je překvapil premiér Špidla. Bude čas to probrat s kolegy. Nechci totiž nic říkat bez konzultací, jak učinil Špidla."

Vše se dozvěděli z rozhlasu

Radim Turek nazval způsob, jakým vystupuje Špidla, "chaosem a zmatkem". Řekl, že premiérův krok nepochopil. "Nemůžeme se to dozvídat z textovky a za deset minut z rádia. Jsem konsternován, je to ode zdi ke zdi. Nebudu ale dělat unáhlené soudy, nejdřív si to potřebujeme vyříkat mezi sebou na klubu," dodal Turek.

Michal Kraus podle svých slov žádá, aby předsedové koaličních stran vystoupili s prohlášením, že jsou schopni zajistit jednotu hlasování svých poslanců "ve věcech státního rozpočtu a ve všech záležitostech týkajících se velice radikální reformy veřejných financí". Kraus pak podle svých slov důvěru vládě dá, i když má pochybnosti o soudržnosti této koalice.

Podle Miloše Kužvarta byť jde o vládu, pro kterou již jednou zdvihl ruku, situace tohoto budoucího hlasování je svým způsobem nová. "Musíme jednat v ČSSD a zároveň očekávám jasné vyjádření koaličních partnerů," uvedl Kužvart.

Petr Ibl na dotaz, zda vysloví vládě důvěru, řekl: "Budu asi pro, ale vůbec nerozumím, proč to je." Vladimír Laštůvka míní, že tato vláda musí fungovat do konce čtyřletého období, případně se změnami. "Z toho vyplývá můj postoj. Nevím však v této chvíli, s čím bude otázka důvěry vládě spojena. Po vzniku koalice ODS - KSČM nic jiného než vyslovení důvěry této vládě nezbývá, ale to neznamená, že není potřebné diskutovat o funkčnosti a fungování vlády a její případné rekonstrukci," dodal Laštůvka.

Reklama

Související články

Špidla sice oslabil, ale zatím zůstává

Zvolení Václava Klause do čela státu velice oslabilo pozice jeho politického rivala premiéra Vladimíra Špidly. Dokonce se ozvaly hlasy, že Klausovo vítězství...

ČSSD potřebuje léčbu

Co znamená zvolení Václava Klause pro vítěznou stranu minulých sněmovních voleb? Jak dlouho potrvá stav, kdy ČSSD je hlavní vládní stranou? Je správný výrok...

Výběr článků

Načítám