Hlavní obsah

Špidla sice oslabil, ale zatím zůstává

Novinky, Naďa Adamičková, Marie Königová
PRAHA

Zvolení Václava Klause do čela státu velice oslabilo pozice jeho politického rivala premiéra Vladimíra Špidly. Dokonce se ozvaly hlasy, že Klausovo vítězství znamená konec Špidly a to nejen v čele ČSSD, ale i vlády.

Foto: archiv PČR

Policie žádá o pomoc občany, kteří by mohli poskytnout jakékoli informace o místě pobytu nebo výskytu pohřešovaného Miroslava Koska.

Článek

"Ne, demisi nepodám," odpověděl Špidla na dotaz Práva a vzápětí popřel i možnost, že by rezignoval na vedení své strany. "Nemyslím si, že to znamenalo můj konec v čele soc. dem., na sjezdu předložím svou politiku a sjezd zváží úspěchy i neúspěchy. Pak rozhodne," dodal a popřel, že by na neveřejném jednání klubu soc. dem. vyhrožoval demisí, pokud bude zvolen Václav Klaus.

Jak poté prohlásil, takové řešení by připadalo v úvahu jen v případě, kdyby se odehrály nějaké složité věci uvnitř i vně politického systému a bylo by třeba rozhodnout se podle potřeb země. Byť Špidla neplál nadšením z vítězství Klause, tvrdí, že to není ta zmíněná krizová situace, naopak, ocenil, že země je nyní ústavně úplná. Špidla pak novináře ujistil, že v následujících týdnech a měsících pád vlády, či její rekonstrukce nehrozí.

Gross připouští: máme problém

Špidla nalezl překvapivě spojence na straně, kde by ji rozhodně nečekal: "Není důvod k tomu, aby premiér podával demisi," zareagoval místopředseda ČSSD Zdeněk Škromach na dotazy, zda zvolení Klause nerozkolísá vládu natolik že by mohlo dojít ke změně v jejím čele, nebo i v jejím složení. "Já si myslím, že by bylo nešťastné spojovat volbu prezidenta s otázkou vlády jako takové," odmítl Škromach takové úvahy.

Jiného názoru je ale další z místopředsedů, dřívější Špidlův spojenec, Stanislav Gross, který připustil, že se úvahami nad tím, zda současné vládní uskupení je udržitelné, v této chvíli zabývá: " Hlavně je to o tom, jestli má tato koalice v této chvíli právo na existenci. Předstírat, že je schopna vládnout těmi hlasy, kterými aritmeticky vládnou má, o tom se musíme vážně pobavit," řekl Gross Právu a na otázku, zda je podle něho vládnou schopna jednoznačně řekl: "Vycházím-li z dnešního výsledku, pak minimálně v této věci není. A je otázka, zda je to jen v této věci," prohlásil Gross.

Připustil, že nyní soc. dem. "bude muset chvíli přemýšlet o rekonstrukci vlády" a odmítl spekulovat o možnosti vyvolat předčasné volby. Zdrženlivě se vyjádřil i ke své možné kandidatuře na předsedu strany na březnovém sjezdu ČSSD: "Nechci dělat zkratkovité závěry a nehodlám dělat žádné sólo akce," řekl.

Kupčová: Špidla svou pozici zřejmě obhájí

Na stranu Špidly se postavila i místopředsedkyně Sněmovny Jitka Kupčová, která tvrdí, že odpovědnost nemá jen Špidla, ale celé vedení ČSSD: "Variant je mnoho, umím si představit, že Vladimír Špidla zůstane ve vedení strany a premiérem bude někdo jiný anebo naopak. Vše je možné. Ale domnívám se, že on svou pozici na sjezdu obhájí," dodala poslankyně, která také nepatřila k premiérovým skalním příznivcům.

Nejednotně reagovali také koaliční partneři soc. dem.. Zatímco předseda KDU-ČSL Cyril Svoboda připustil na dotaz Práva, že by to mohlo dopadnout tak, že sice země bude mít prezidenta, ale nebude mít stabilní vládu, třetí koaliční šéf unionista Petr Mareš to vyloučil. Podle něho tato vláda má šanci přežít až do dalších voleb , pokud bude pracovat podle svého vládního programu.

Reklama

Související články

Novým prezidentem ČR je Václav Klaus

Nástupcem Václava Havla v úřadu prezidenta České republiky je Václav Klaus. Ve třetím kole třetí prezidentské volby získal 142 hlasy od přítomných 280 poslanců...

Volba prezidenta on-line

19:18 - Ještě dnes večer Klause čeká oslava. "Setkám se s řadou svých přátel a s řadou poslanců a senátorů ODS," uvedl. Jako priority označil vstup země do EU,...

Britům se Klaus nelíbí

Členství České republiky v EU a stabilita české vlády jsou podle dnešního čísla britského deníku The Guardian v nejistotě po zvolení Václava Klause prezidentem...

Výběr článků

Načítám