Hlavní obsah

Zeman radí z Vysočiny: do čela soc. dem. Škromach

Novinky, Alexandr Mitrofanov

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Expremiér Miloš Zeman v sobotu opět glosoval z Vysočiny situaci v ČSSD. Jednoznačně podpořil do čela strany místopředsedu ČSSD Zdeňka Škromacha. Zeman pro ČTK uvedl, že kdyby byl delegátem sjezdu, hlasoval by pro Škromacha, pokud by ten kandidoval. Sám Zeman prý o návratu do politiky neuvažuje.

Článek

"Sjezdu se nechci zúčastnit, protože delegáty nehodlám jakkoliv ovlivňovat," uvedl Zeman. Škromach ale v neděli Právu řekl, že na šéfa kandidovat nebude. "Vnímám to jako jeho názor, ale to je tak všechno," poznamenal ke vzkazu. Stejnými slovy zareagoval pro Právo i první místopředseda Stanislav Gross.

Přeli se na Hradě

Tito dva místopředsedové ČSSD se ale hned po páteční volbě prezidenta dostali přímo ve Španělském sále na místech pro vládu do slovního sporu, který Právu shodně popsali dva očití svědkové. Gross měl Škromachovi vyčíst, že nejednotnost, která vedla ke zvolení Václava Klause, je také jeho dílem. Škromach měl říct, že se nic nestalo. Na to Gross údajně reagoval: "Co ale chceš teď? Demisi vlády? Nebo rekonstrukci vlády?" Poznámku Škromacha, že Gross má určitě nějaký plán, co dělat dál, měl odbýt první vicepremiér slovy: "To si piš, že mám!" a debatu ukončil.

O víkendu v rozjitřené soc. dem. kolovaly různé zprávy o tom, co podnikne dál premiér Špidla. Podle jedné z nich měl chystat na nejbližší dny výměnu tří soc. dem. ministrů - Škromacha (práce a sociální věci), Jiřího Rusnoka (průmysl a obchod) a Marie Součkové (zdravotnictví). Gross Právu řekl, že podobné změny jsou věcí premiéra, ale zprávu nepotvrdil. Škromach uvedl, že o tom nic neslyšel, a Součková Právu odpověděla, že jde o fámu, které nevěří, a že se máme zeptat předsedy vlády. Špidla však v neděli nebral telefon.

Falbr: jsou to smějící se bestie

Ostře zareagoval na rozpory v řadách soc. dem. při volbě prezidenta senátor a kandidát na místopředsedu strany Richard Falbr. "K. H. Frank kdysi řekl o Češích, že jsou smějící se bestie. A když jsem už potřetí pozoroval chování sněmovního klubu ČSSD, tak jsem si na tento výrok K. H. Franka vzpomněl," řekl Falbr Právu. Dodal, že vždycky Špidlu podporoval, ale není sporu o tom, že se dopustil řady chyb zejména v odhadu situace.

Na otázku, zda je pro Špidlovo znovuzvolení, neodpověděl. "Dokonce ztrácím chuť se jakkoli angažovat. Svou nominaci na místopředsedu strany přehodnotím, bude záležet na tom, jak sjezd bude probíhat. Myslím si, že situace spěje k tomu, že hegemonem na levici se stane komunistická strana. Počíná si mnohem obratněji a bezohledněji," dodal Falbr.

Naproti tomu další kandidát na místopředsedu soc. dem., šéf Sněmovny Lubomír Zaorálek, soudí, že "nedošlo k ničemu, co by vyzývalo k nějaké totální revoluci v ČSSD, a ani tady nejsou programové či personální alternativy". Zaorálek řekl Právu, že je možné hovořit o tom, co se nedaří, a hledat cestu, co změnit, ale na druhé straně to zásadní - vládní koalice i vedení strany Špidlou - jsou věci, které je těžké dnes zpochybňovat.

Regiony pro Špidlu

Šéfové regionálních organizací ČSSD, které Právo oslovilo, byli většinou pro setrvání Špidly v čele strany. Předseda středočeské soc. dem. Richard Dolejš řekl: "Kdyby sjezd radikálně změnil vedení ČSSD včetně předsedy, hrozila by nestabilita vlády, která by mohla vyústit v to, že by ODS a KSČM vyvolaly mimořádné volby, což si nikdo z nás jistě nepřeje. Měla by se ale vést diskuse o jednotnosti poslaneckého klubu, protože tam nastal problém."

Plzeňský krajský předseda Václav Šlajs míní: "Můj názor je identický s názorem sobotního zasedání KVV, že chování některých ústavních činitelů z naší strany je v rozporu se zájmy soc. dem. a že je to facka 125leté tradici ČSSD. Náš názor je, byť tato podpora už není tak drtivá, jako na naší konferenci před měsícem a půl, že v čele strany i nadále by měl stát Vladimír Špidla a prvním místopředsedou by měl být Stanislav Gross."

Šéfka zlínské krajské organizace, senátorka Alena Gajdůšková, řekla: "Můj názor je, že Špidla v globále obstál. Nebyly to jeho chyby, které se udělaly při volbě prezidenta, tu chybu jsme možná udělali všichni v taktice. Nevidím nikoho dalšího, kdo by mohl soc. dem. v dalším období vést."

Foldyna: vedení porazilo stranu

Ústecký krajský šéf Jaroslav Foldyna však Právu řekl: "Ve volbě prezidenta vedení soc. dem. porazilo soc. dem. Jednotliví členové vedení budou muset vysvětlovat svoje počínání a předložit řešení. Dostali jsme se do defenzívy, máme velice složitou situaci v boji o prvenství na levici s KSČM”. Foldyna se vyslovil nejen proti zrušení bohumínského usnesení o spolupráci s komunisty, ale naopak pro jeho rozšíření na komunální úroveň. K Zemanovu lobbování pro Škromacha poznamenal: "Je to sice hezké, co vzkazuje, ale hru dělají hráči na hřišti, nikoli v hledišti. Nelze, aby nám to vzkazoval z Vysočiny."

K představě Škromacha v čele ČSSD Foldyna uvedl, že pro něj je to "rychlý soud. Je předčasné se k tomu vyjadřovat před diskusí ve straně.” K pokračování vlády řekl: "Ukazuje se, že tato koalice je velmi slabá a křehká. Hledal bych jiné východisko - menšinovou vládu.”

Předseda pardubického regionu, poslanec Miroslav Váňa k volbě nového šéfa strany Právu uvedl: "Budu se řídit výsledkem vnitrostranických debat. Budu lidem vysvětlovat, co bude pro tuto zemi, pro tuto vládu znamenat, když Vladimír Špidla by eventuálně nebyl předsedou strany, co by pro tuto vládu znamenalo, kdyby byl předsedou strany Stanislav Gross."

Urban už nechce vést klub

Předseda poslanců ČSSD Milan Urban Právu potvrdil, že na úterním klubu hodlá z funkce odstoupit. "V každém případě moje vůle řídit tento klub díky některým jedincům, kteří dělají něco jiného, než říkají, je velmi malá. Je otázka, jestli moje rozhodnutí bude absolutní nebo jestli bude prověřeno nějakou důvěrou klubu. O tom se chci poradit s místopředsedy klubu v úterý ráno,” uvedl Urban.

Reklama

Výběr článků

Načítám