Hlavní obsah

ČSSD po vzpouře doplnila jihomoravskou kandidátku

Právo, vtk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Po roztržce mezi jihomoravskými sociálními demokraty představil v pondělí volební lídr a místopředseda ČSSD Roman Onderka doplněnou kandidátku.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Místopředseda ČSSD Roman Onderka

Článek

Původně měl stát v jejím čele krajský šéf ČSSD Břetislav Štefan, ale vedení strany na post lídra vybralo Onderku. Na protest Štefan kandidátku společně s třinácti kolegy opustil.

Vývoj ČSSD, nejstarší české politické strany

Volby

„Kandidátku se nám ale podařilo doplnit, a to velmi kvalitními osobnostmi. Je již podána. To samozřejmě není tečka. S kolegy, a to včetně krajského šéfa Břetislava Štefana, hledáme společnou řeč a budeme v tom pokračovat,“ uvedl Onderka.

Dvojkou na kandidátce je bývalá ministryně školství Kateřina Valachová, na třetím místě je starosta Valtic na Břeclavsku Pavel Trojan. Osmičkou je exministr práce Zdeněk Škromach. Kandiduje i bývalý dlouholetý ředitel Českého rozhlasu Brno a nestraník Jaromír Ostrý.

Výměny lídrů jsou taktika, ne vyřizování účtů, tvrdí Hamáček

Parlamentní volby

Onderka zdůraznil, že není příznivcem vládní spolupráce s hnutím ANO. Připomněl svá dřívější slova, že ČSSD šla do vlády jen proto, aby zabránila vzniku trojkoalice ANO, SPD a KSČM. S kým by strana spolupracovala po volbách, Onderka neuvedl.

„Naším pilířem bude samozřejmě sociální oblast,“ uvedl. Doplnil, že země se stále ekonomicky vyrovnává s dopady pandemie. Připomněl, že také z inciativy ČSSD byla přijata opatření ve vztahu k firmám, která pomohla zachovat milion pracovních míst.

Lhůta pro předložení kandidátních listin skončí dnes v 16 hodin.

Jak probíhají volby do Poslanecké sněmovny

Parlamentní volby

Výběr článků

Načítám