Hlavní obsah

Lidovci chtějí novou koaliční smlouvu

Právo, luk, trj

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Lidovci v pondělí zapochybovali, zda případná nová vláda bude mít ve Sněmovně potřebných 101 hlasů. Nevěří totiž Stanislavu Grossovi, že myslí obnovení tříbarevné koalice vážně. V úterý ráno začalo další jednání špiček bývalé koalice, na které lidovci přišli s požadavkem nové koaliční dohody.

Článek

"Přicházíme s nabídkou většinové koaliční nekomunistické vlády," řekl v úterý ráno před jednáním bývalé koalice šéf lidovců Miroslav Kalousek . Personální otázky nejsou zatím podstatné. Vláda by podle něj měla fungovat na základě nové koaliční smlouvy a nikoli jednorázové dohody.

Koalice musí být podle Kalouska podložena koaliční smlouvou. Vládní strany ČSSD, KDU-ČSL a US-DEU budou muset být v dokumentu schopny garantovat, jak se budou chovat do konce řádného volebního období, uvedl.

"Personální otázky nejsou to, co by nás v tuto chvíli trápilo," reagoval lidovecký lídr na předsedu sociálnědemokratického poslaneckého klubu Michal Krause. Ten naznačil, že by v novém kabinetu neměli být lidovci, kteří dosavadní koalici rozbili, zatímco loajálnější unionističtí ministři ano.

"Všechny strany musí kousek ustoupit, jinak dohoda možná nebude," řekl před jednáním místopředseda US-DEU František Pelc. Pro unionisty je podle něj jedinou zásadní podmínkou, aby se podařilo najít formulaci antikomunistické pojistky. 

Jeho stranický kolega a obrany Karel Kühnl zdůraznil, že považuje za důležité, aby vláda měla demokratickou většinu v parlamentu a aby skutečně vládla.

Kasal zpochybnil Grossův plán

"Na straně Stanislava Grosse byla znát neústupnost v tom projektu, který představil. Ale on je podle mě natolik zkušený politik, že ví, že v té podobě, jak nám to bylo prezentováno, je to pro nás i pro Unii svobody nepřijatelné," řekl ještě k nedělnímu jednání stranických šéfů první místopředseda KDU-ČSL Jan Kasal.

Gross nabídl svou rezignaci s tím, že by jej v premiérské funkci nahradil diplomat Jan Kohout (ČSSD). Soc. dem. dávají najevo, že nechtějí v případné vládě ty lidovce, kteří podali demisi.

Vedení soc. dem. navíc schválilo jednání o vzniku vlády stojedničkové většiny podložené pouze jednorázovou dohodou o vyjádření důvěry ve Sněmovně.

To by podle Kasala mohlo znamenat: "Dejte nám hlasy při důvěře a pak se koukejte, jak si tu děláme, co chceme. To není cesta k vytvoření čtrnáct měsíců trvající spolupráce," soudí místopředseda lidovců.

Podle Kasala existuje pro jednání prostor, ale výsledek bude záležet na Grossově ochotě "vůbec umožnit, aby tady vznikla nekomunistická, většinová, proevropská vláda opřená o 101 hlasů ČSSD, KDU-ČSL a US-DEU. Já si zatím nejsem moc jistý, že tu ta vůle je."

Karásek obavy nemá

Unionisté obavy lidovců nesdílejí. Jejich místopředseda Svatopluk Karásek k obnově většiny 101 hlasů Právu řekl: "Já bych tomu rád věřil. To je jediná možnost, jak se z té bryndy dostat. Bryndou nazývám to, že by vládli sociální demokraté s tichou podporou komunistů." Karásek si podle svých slov nemyslí, že by si Gross pouze hledal záminku pro menšinovou vládu ČSSD.

Také šéf Unie svobody Pavel Němec míní, že existuje schůdná cesta k nové vládě. V nové dohodě stran bývalé koalice by podle Němce měl být závazek, že se nebudou tvořit jiné koalice. "To abychom tu neměli faktickou vládu komunistů společně se soc. dem. a nefungovala tu nějaká parlamentní diktatura ČSSD a KSČM. Myslím, že je to možné zajistit," dodal Němec.

Dnes druhé kolo

Lídři ČSSD, lidovců a unie budou znovu jednat dnes ráno a večer pak zasedne vedení lidovců. Šéf poslanců soc. dem. Michal Kraus pro Právo řekl: "Nepředpokládám, že bychom dělali nějaké ústupky." Podle něj strany, které se mají podílet na proevropské vládě, ještě musejí diskutovat obsah vzájemné dohody. Rozdělení křesel na pořadu schůzky být ještě nemá.

Takzvaná jednorázová smlouva má podle Kohoutova vyjádření nahradit koaliční dohodu, od níž lidovci odstoupili. Smlouva má obsahovat "určité pojistky, jak postupovat, abychom se navzájem nepoškozovali". Měly by kompenzovat "nedostatek důvěry".

"Jde o to, aby 101 poslanců podpořilo rozpočet na příští rok, snižování daní, smlouvu o Evropské ústavě," doplnil Kraus.

Pojistky ve smlouvě podle vicepremiéra Zdeňka Škromacha nemají mít protilidovecký či protiunionistický charakter. Škromach poznamenal, že mají být jen formální a týkat se např. důvěry či nedůvěry k vládě.

Související témata:

Výběr článků

Načítám