Hlavní obsah

ČSSD chce kratší pracovní týden a pětitýdenní dovolenou

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Sociální demokraté chtějí zkrátit týdenní pracovní dobu z čtyřiceti na 37,5 hodiny - tedy na 7,5 hodiny denně. Uzákonit chtějí také pětitýdenní dovolenou a automatický výpočet minimální mzdy. Ta by činila 50 procent mzdy průměrně. V pondělí to uvedl poslanec ČSSD Ondřej Veselý.

Foto: Petr Horník, Právo

Vedení ČSSD, zleva Roman Onderka, Tomáš Petříček, Jan Hamáček, Ondřej Veselý a Jana Maláčová

Článek

„Dnes jsme do systému nahráli poslanecký návrh, který je převratný. Zaměstnanci si ho zaslouží a věřím, že se nám ho podaří prosadit,“ uvedl v pondělí Veselý.

Návrh počítá se třemi hlavními změnami. Jednou z nich je zkrácení týdenní pracovní doby na 37,5 hodiny.  „Zaměstnanci budou mít víc času na sebe a na svoji rodinu. Nesníží to ale produktivitu,“ uvedl Veselý.

Při rozvolňování jsou první na řadě školy, řekl Hamáček

Domácí

Cílem sociálních demokratů je navíc do budoucna zkrátit pracovní týden ještě o další dvě a půl hodiny, tedy na 35, tj. na 7 hodin denně. „To by byl ale nyní šok,“ dodal.

Pět týdnů dovolené 

Návrh počítá také s uzákoněním pětitýdenní dovolené. To také dlouhodobě prosazují na půdě dolní komory komunisté. Jejich předloha leží ve Sněmovně před třetím čtením.

ČSSD jde do voleb s heslem Nové Česko. Nechce prý skončit jako žába v horké vodě

Domácí

Automaticky by se měla vypočítávat také minimální mzda. „Ta by činila 50 procent mzdy průměrné. Tím by tak u nás nebyla jedna z nejnižších v Evropě a byla by standardní,“ řekl Veselý. Nyní o zvyšování mzdy rozhoduje vláda.

Průměrná mzda v Česku na konci roku atakovala 39 tisíc

Ekonomika

Průměrná mzda v Česku v posledním loňském čtvrtletí stoupla na 38 525 korun. Minimální mzda je od ledna letošního roku 15 200 korun.

Reklama

Výběr článků

Načítám