Hlavní obsah

ČSSD jde do voleb s heslem Nové Česko. Nechce prý skončit jako žába v horké vodě

Právo, ada, nig

Nové Česko, pod tímto heslem představila ČSSD volební program, s nímž chce přesvědčit voliče v říjnových krajských volbách. „Tak dlouho žába váhala ve stále teplejším hrnci, až bylo pozdě a z horké vody už vyskočit nedokázala,“ půjčila si ČSSD přirovnání z bajky do úvodu programu.

Foto: Vít Šimánek, ČTK

Zleva místopředsedkyně ČSSD Jana Maláčová, předseda ČSSD Jan Hamáček a místopředsedové Roman Onderka a Tomáš Petříček (archivní foto).

Článek

Inspirací při tvorbě programu byl sociálním demokratům – stejně jako tomu je i v případě jiných stran – průběh koronavirové krize.

„Sundali jsme roušky, ale ještě to neskončilo – vystřídala to ekonomická a finanční nákaza pandemie. Dluhy rostou, výroba se propadá, pracovní místa mizí. Samo to neodezní, mohou přijít další vlny koronaviru, u nás i ve světě, na kterém jsme závislí. Odevšud zaznívá varování, že krize bude nejhorší, co kdo pamatuje.“

Sundali jsme roušky, ale ještě to neskončilo – vystřídala to ekonomická a finanční nákaza
z programu ČSSD

Těmito slovy zdůvodňuje místopředsedkyně strany a ministryně práce Jana Maláčová odpovědná za přípravu volebního programu priority, které by měly straně vrátit skomírající preference.

Patří mezi ně třeba posílení veřejného zdravotnictví ve všech regionech. „Zdraví je základ všeho, bez něj nebudeme mít nic,“ píše se v programu, který má Právo k dispozici.

ČSSD chce snížit počty zdravotních pojišťoven na dvě, což má zlepšit jejich kontrolu.

ČSSD je vedle, její návrh byty zdraží, shodují se analytici. A ještě zesílí korupci

Domácí

Sociální demokraté chtějí dále navázat na mechanismus kurzarbeitu a prosadit ho jako trvalý systém. Voliče by měl přitáhnout také slib ochrany pracovních míst pro Čechy ochranou proti dovozu levné pracovní síly ze zahraničí, což by měla zajistit přísná pravidla pro pracovní agentury.

Vodu do českých rukou

Strana slibuje i návrat vody do českých rukou (obcím) po masivní privatizaci vodárenských společností v 90. letech, což má zajistit ústavní zákon. Každý má mít právo na dostupnou pitnou vodu v bydlišti.

Už minulý týden představili zástupci strany návrh nového zákona o bydlení, který by měl během krátké doby přispět k výstavbě 10 tisíc až 15 tisíc komunálních bytů ročně.

Nejsilnější tým do voleb jsme my, rozjela ODS sebevědomou kampaň

Domácí

Vedle toho by měl následovat zákon o omezení aktivit typu Airbnb nebo jejich úplné eliminaci. Právě tento krok by podle soc. dem. mohl zlepšit situaci na trhu s byty, a to zejména v Praze, kde se někdy hovoří až o 25 až 30 tisících takto využívaných jednotek.

Soc. dem. nezapomněla ani na svůj evergreen, který ale přesahuje volební období současné vlády, jíž je strana členem. Píše o zavedení čtyřdenního pracovního týdne od roku 2025. Předcházet tomu má krácení pracovní doby o půl hodiny denně a zvýšení minimální mzdy na 20 tisíc do roku 2023. Nyní dosahuje minimální mzda 14 600 korun.

„Pětidenní pracovní týden byl kdysi snem, než jej naši předchůdci prosadili, a dnes je to pro všechny samozřejmost. Soc. dem. přicházela vždy s odvážným řešením, proto se neobávejme prosazovat do budoucna, aby se do práce chodilo čtyři dny,“ řekl už před koronakrizí šéf Jan Hamáček.

Anketa

Je pro vás ČSSD stranou, jejímuž kandidátovi byste dali svůj hlas ve volbách?
Ano
13,8 %
Ne
86,2 %
Celkem hlasovalo 7114 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám