Hlavní obsah

Covid může spouštět záchvaty roztroušené sklerózy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Příčiny vzniku roztroušené sklerózy, chronického zánětlivého onemocnění nervů, lékaři ještě neznají. Tzv. ataky neboli záchvaty, při nichž se pacienti potýkají s výraznou únavou, brněním či neschopností ovládat končetiny, může podle odborníků spouštět například covid.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Významným spouštěčem záchvatů této choroby je totiž stres, který v uplynulých dvou letech postihoval lidi skutečně požehnaně.

V Česku je odhadem 22 tisíc pacientů s roztroušenou sklerózou a ročně přibude až 800 nových. „V registru jsme sledovali 1600 pacientů, kteří dosud neměli covid, a to tři měsíce po očkování – přibližně u pěti procent z nich jsme zaznamenali ataku. Ve srovnání s dobou před očkováním to u stejných pacientů znamenalo nárůst o cca 1,5 procenta,“ uvedla neuroložka a odborná garantka registru pacientů s roztroušenou sklerózou ReMuS Dana Horáková.

U roztroušené sklerózy se hraje o čas, rychlá diagnóza je základ

Žena

„Stejně tak jsme sledovali 469 pacientů, kteří hned zpočátku pandemie – kdy ještě nebylo očkování k dispozici – covidem onemocněli, a zde se do tří měsíců projevila ataka u asi sedmi procent z nich,“ doplnila Horáková.

Vakcíny i přes rizika pomáhají

Ředitel registru ReMuS Jiří Drahota Právu řekl, že očkování možnost záchvatu roztroušené sklerózy zvyšuje. „U autoimunitních onemocnění obecně platí, že jakýkoli stimul organismu, a očkování rozhodně stimulem je, může způsobit ataku onemocnění,“ konstatoval Drahota.

„Proto se dříve pacientům s roztroušenou sklerózou jakékoliv očkování doporučovalo jen velmi obezřetně,“ dodal Drahota.

„Zároveň ale platí, že covid způsobuje zhoršení roztroušené sklerózy také, proto se nyní pacientům doporučuje očkování proti němu, a to i posilující dávkou,“ dodal pro Právo. Pacienti s roztroušenou sklerózou berou totiž léky potlačující imunitu, a jsou tak k jakékoliv infekci, covid nevyjímaje, náchylnější.

Že covid může pacientům s roztroušenou sklerózou pěkně zatopit, Právu potvrdil i 46letý Aleš z Nehvizd u Prahy, který nemocí trpí pět let. Loni před Vánoci onemocněl i covidem. „Infekce mě dost zasáhla. Skoro na čtyři měsíce se mi zhoršila ztuhlost v nohou a byl jsem ještě víc unavený. Do původní kondice se stále ještě dostávám,“ řekl Aleš.

Radit se s lékaři

Databáze nežádoucích účinků, kterou vede Státní ústav pro kontrolu léčiv (SÚKL), zaznamenala od začátku proticovidového očkování 3826 hlášených „neurologických příznaků“, ke kterým patří roztroušená skleróza i její relaps. Tato kategorie zahrnuje ale padesát dalších projevů včetně obyčejné bolesti hlavy.

Covid způsobuje zhoršení, proto se nyní doporučuje očkovaní i posilující dávkou
Jiří Drahota, ReMuS

Mluvčí SÚKL Klára Brunclíková Právu upřesnila, že pouze třináct hlášených podezření se týká roztroušené sklerózy.

„Roztroušená skleróza ani její relaps dosud nebyly prokázány jako nežádoucí účinek žádné z vakcín proti covidu-19. V klinické praxi však platí obecné doporučení, že pacienti se závažnými autoimunitními onemocněními, mezi něž roztroušená skleróza patří, musí se svým odborným ošetřujícím lékařem individuálně konzultovat vhodnost jakékoli očkování,“ řekla.

K atakám roztroušené sklerózy přispívá i vysoká míra stresu v populaci. „Prožili jsme covidovou pandemii, na kterou navázala válka na Ukrajině, a přišlo i zhoršení ekonomické situace. To vše jsou velké stresory, které naši pacienti silně prožívají a bohužel mohou zapříčinit ataku,“ uvedla Horáková. Silný stres může dokonce nemoc i vyvolat.

Nová léčba nadějí

Pacienti s roztroušenou sklerózou se od letošního jara dostávají k nové léčbě, která by jim měla pomoci lépe s nemocí bojovat. Zdravotní pojišťovny začaly totiž hradit některé léčivé přípravky, které mohli neurologové pacientům nasazovat až v pozdějších fázích nemoci. Nyní lékaři na nic nečekají, a pokud tzv. vysoce efektivní léčbu vyhodnotí jako vhodnou, nemocnému ji přímo dají.

Otec dvou dětí bojuje s ALS. I přes zákeřnou nemoc se snaží žít naplno a cestovat

Zdraví

„To, že můžeme našim pacientům rovnou nasadit nejúčinnější léky, na něž dříve čekali, dokud se jim nemoc dostatečně nezhorší, je pro nás velký průlom. Dramaticky mění prognózu pacienta, umí o celé roky odsunout nástup invalidity, která se s nemocí pojí. Dokazují to zahraniční studie,“ uvedla neuroložka z pražského centra při VFN Eva Kubala Havrdová. „Odhaduji, že v našem centru, které je největší v České republice, zahájíme vysoce efektivní léčbu u poloviny nově diagnostikovaných pacientů,“ dodala.

S roztroušenou sklerózou se v Česku léčí i kolem třiceti uprchlíků z Ukrajiny. „V našem centru se nyní staráme o pět ukrajinských pacientů, předpokládám, že další budou přicházet. Nemoc totiž propuká u relativně mladých lidí, mezi dvacátým a čtyřicátým rokem, a týká se častěji žen. Z válečné Ukrajiny sem přicházejí uprchlíci v podobném věku,“ řekl neurolog Michal Dufek z brněnské nemocnice u svaté Anny.

Reklama

Výběr článků

Načítám