Hlavní obsah

U roztroušené sklerózy se hraje o čas, rychlá diagnóza je základ

Roztroušená skleróza je autoimunitní onemocnění, které postihuje centrální nervovou soustavu člověka. Touto nemocí v Česku trpí přibližně 25 tisíc lidí a ročně přibude 700 až 1000 pacientů. Ačkoliv jí celosvětově trpí zhruba 2,5 milionu lidí, není stále jasné, proč imunitní systém tak agresivním způsobem napadá vlastní nervovou soustavu.

Foto: Novinky

Hostem pořadu Jiný hrníček byl zaměstnanec Domova sv. Josefa Jan Staněk.

Článek

Mnoho pacientů s nemocí normálně žije, stačí jim jen léky, ale stále hodně jich končí na vozíčku. U nás existuje jen jedno lůžkové zařízení, a to je Domov svatého Josefa v Žirči u Dvora Králové nad Labem. Do podcastu Jiný hrníček přišel o této nemoci hovořit administrativní zaměstnanec Domova sv. Josefa Jan Staněk, který popsal, co se pacientům děje při propuknutí nemoci a co je okamžitě potřeba udělat.

„U 75 procent nemocných dokážeme léky nemoc stabilizovat, ale je potřeba jednat opravdu rychle, chtít magnetickou rezonanci a mít diagnostiku co nejrychleji. Ideálně když je to v řádech týdnů. Centra jsou přetížená. MS centrum na Karlově náměstí má 3000 pacientů, na tohle by měl zdravotnický systém pamatovat,“ apeluje Staněk.

S roztroušenou sklerózou žije dvacet let. I když neovládá ruce, pracuje a pomáhá ostatním

Zdraví

V Domově svatého Josefa se zaměřují na těch 25 procent obyvatel, kteří kvůli roztroušené skleróze, nedobré nebo nevčasné diagnostice skončili špatně. Na ty, kteří jsou handicapovaní. „Snažíme se být kouči pro tyto naše klienty, jsme jim oporou, snažíme se, aby to nevzdali, je důležitý celoroční rehabilitační plán,“ vysvětluje Staněk s tím, že klient musí pravidelně a pořád cvičit, bez toho to nejde. V roce 2020 proto spustili odbornou poradnu, aby klienti mohli být s odborníky neustále v kontaktu.

Rehabilitace jsou ale finančně náročné. Staněk přiznává, že bez dárců by nemohli pomoci tolika lidem. „Bez dárců by domov nebyl domovem. Byli bychom třeba jako LDNka pro nemocné s roztroušenou sklerózou. Je to veliký příběh dobročinnosti u nás,“ říká dojatě Staněk s tím, že i čtenáři Novinek Domovu nesmírně pomohli, když hojně nakupovali takzvané Domovenky, které nemocným zajišťují pravidelné odborné rehabilitace.

Jiný hrníček

Zajímavosti zachycené redaktory serveru Novinky.cz, na které nezbyla vlastní škatulka. Podcast o tom co hýbe, nebo hýbalo světem. Přehrajte si Jiný hrníček na Podcasty.cz, Spotify nebo na Apple Podcasts.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám