Hlavní obsah

„Co udělal ten váš Fiala?“ Jak volí Slováci žijící v Česku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Lysá pod Makytou/Horné Srnie

O tom, kdo se stane novým slovenským prezidentem, rozhodnou i Slováci žijící dlouhodobě v Česku. Někteří z nich tak využili možnost volit v příhraničních obcích, kde vzali volební místnosti doslova útokem. Jinde ale byl zájem slabší, jak zjistil přímo na místě reportér Novinek. Situace se tak liší místo od místa. Výjimečné nebyly ani výtky na českého premiéra Petra Fialu.

Foto: Petr Kozelka, Novinky

Erika Fábryová (vpravo) ve volební místnosti v obci Lysá pod Makytou.

Článek

Obec Lysá pod Makytou leží na hlavním tahu ze Zlínska směrem na Púchov. V místním kulturním domě s nájezdem krajanů z Česka už počítali. „Chodí nám jich sem docela hodně. Často jsou to celé skupinky, takže přijedou jedním či dvěma auty, odvolí a zase jedou zpátky,“ řekla Novinkám Erika Fábryová z místní volební komise. Takto tady odhadem odvolí i několik desítek lidí.

„Naposledy tady jeden pán dorazil ve 21:55. Měl to na poslední chvíli, ale samozřejmě že jsme ho nechali odvolit! Tentokrát tu ale byl už mezi prvními, zapamatovala jsem si ho,“ smála se Fábryová.

Minuta po minutě. Jak probíhaly volby prezidenta na Slovensku

Volby

K místní volební místnosti okolo poledne mířila i paní Bronislava s dcerou Evou. Reportéra Novinek zajímalo, zda nemá strach o zhoršení vztahu mezi Čechy a Slováky poté, co vláda Petra Fialy zrušila společná jednání s kabinetem Roberta Fica.

„Mám devět dětí a skoro všechny jsou v Česku, jen dvě zůstaly tady na Slovensku. Takže u nás se žádných zhoršených vztahů bát nemusíme,“ usmívala se paní Bronislava. V prvním kole volit nebyla. „Věděla jsem, že náš kandidát postoupí, takže jdu až nyní,“ vysvětlila. Roztržku mezi politiky nevnímala jako problém ani její dcera Eva. „Vlády jsou vlády a lidi jsou lidi, to je přece něco jiného,“ vysvětlila.

Máme strach, aby se vztahy nepokazily

O pár desítek kilometrů dál, v obci Horné Srnie poblíž Vlárského průsmyku, byla trochu jiná situace. „Zatím neevidujeme mnoho voličů mimo naše okrsky. Je pravda, že před volbami lidé volali a ptali se, jak budou moci odvolit, ale zatím tu žádný zvláštní zájem není,“ řekla členka zdejší volební komise.

Svůj hlas tu přišla odevzdat i třiasedmdesátiletá paní Věra. Ta měla obavy ze zhoršených vztahů. „Co udělal ten váš Fiala, to se mi nelíbí. Češi k nám jezdí dvacet let na chatu a my se teď obáváme, co bude. Máme strach, aby se vztahy nepokazily,“ svěřila se. Při odchodu z volební místnosti pak ještě kladla reportérovi Novinek na srdce, aby „o tom napsal“. „Copak tu Fiala nikdy nebyl? Čechům se přece na Slovensku líbí,“ loučila se.

Velký zájem o volby byl tradičně ve vesnici Kúty, kde zastavují mezinárodní vlaky z Česka, v prezidentských volbách tu proto často hlasují Slováci, kteří žijí či pracují v Česku. Před dvěma týdny v prvním kole voleb slovenského prezidenta hlasovalo v Kútech 2687 voličů, z toho 1118 nemělo trvalý pobyt v této obci.

Korčoka a Pellegriniho čeká těsný souboj

Volby

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám