Hlavní obsah

Rozhoduje každý hlas. Plný vlak studentů vyrazil z Prahy volit slovenského prezidenta

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tak plný peron pražské hlavní nádraží dlouho nezažilo. Z nástupiště číslo pět vyrazil v pátek před polednem speciální volební vlak, který dovezl slovenské studenty na sobotní druhé kolo prezidentských voleb. Za lístek platit nemuseli, peníze potřebné na vypravení zvláštního spoje vybrali organizátoři ve sbírce, které se zúčastnilo asi tisíc dárců.

Foto: Milan Malíček, Právo

Vlak plný studentů odjel v pátek před polednem z hlavního nádraží v Praze.

Článek

„Máme 550 míst na sezení, vlak by měl být z Prahy plný,“ řekl před odjezdem za pořadatele akce Marek Mach, předseda iniciativy Mladí proti fašizmu, která vznikla v roce 2016 jako odpověď na parlamentní volby, kdy uspěli extremisté. Jejím cílem je podpora rozvoje demokracie, svobody slova a věcí s tím spojených.

„Říká se, že čím víc lidí se voleb účastní, tím lépe bude nový kandidát reprezentovat složení obyvatel. Rád bych k tomu dodal ještě jednu věc. Tentokrát jsou volby poměrně vyrovnané, jak ukazují volební průzkumy, a skutečně se může stát, že o výsledku rozhodne pár desítek hlasů,“ uvedl. Souhlasí s názorem, že slovenská společnost je velmi rozdělená, a výzvou pro nového prezidenta bude činit takové kroky, které ji spojí.

Podle dalšího z organizátorů Ondreje Vrábela se ve sbírce na Doniu sešlo asi 30 tisíc eur. „Není to úplně jednoduché, s Českými drahami jsme jednali asi měsíc,“ reagoval na dotaz Práva, jak složité je spoj vypravit. Mezitím dalšímu cestujícímu po kontrole QR kódu jízdenky vydal odznáček s logem iniciativy. Ten oprávnil ke vstupu na palubu. Soupravu tvoří osm vagonů. Zastaví ještě v Brně, odkud na Slovensko zamíří také dva volební autobusy, a v Kútech.

Pellegrini přiznal, že by nebránil spojence z NATO napadené Ruskem

Volby

„Pro demokracii je velmi důležité, abychom se všichni zapojili, pověděli, jakým směrem chceme, aby se Slovensko ubíralo. A abychom se mohli vrátit domů a být spokojení,“ svěřil Právu svoje pocity Vrábel, který studuje v Brně manažerskou informatiku.

Pro voliče obou kandidátů

Volební vlak je určen voličům obou kandidátů, kteří postoupili do druhého kola prezidentských voleb, míní organizátoři. Ve vlaku je také zakázáno jakýmkoli způsobem propagovat kohokoli z kandidátů nebo vstupovat do politické kampaně. Případné porušení zákazu budou organizátoři řešit zákazem nastoupení do vlaku, případně vyloučením z vlaku. Ve finále prezidentských voleb proti sobě stojí kariérní diplomat Ivan Korčok a předseda parlamentu Peter Pellegrini.

„Je to důležité pro naši budoucnost, prezident má sice jen reprezentativní pravomoci, ale volba vysílá signál do světa, jaký jsme národ,“ řekla studentka teritoriálních studií na Karlově univerzitě Mariana z Topolčian. Vítá jízdu zadarmo, cesta domů ji jindy vycházejí na více než tisíc korun.

„V dnešní situaci, kdy stojíme mezi obrovskými protipóly a podle průzkumů nás čeká nejtěsnější výsledek voleb v historii, je o to důležitější vyjádřit názor,“ myslí si studentka medicíny Tereza, která se na cestu vydala s kamarádkou Marianou. „Dostat se tam a zpět by pro nás bylo poměrně obtížné,“ přivítala možnost jet volebním vlakem.

Adam, který studuje informatiku, vyrazil hlavně proto, že se může podívat domů. Komu odevzdá svůj hlas, zatím netuší. „Nejsem úplně spokojený s kandidáty, myslím, že by měli víc mluvit o tom, co skutečně budou dělat, a ne jen po sobě hulákat,“ řekl Novinkám.

Fico pozval na pietu k osvobození Bratislavy velvyslance z EU. Nepřišel ani jeden

Evropa

.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám