Hlavní obsah
Online

Minuta po minutě. Jak probíhaly volby prezidenta na Slovensku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Slováci v sobotu rozhodovali o tom, kdo se stane novým prezidentem země. Vybírat mohli mezi vítězem 1. kola voleb, kariérním diplomatem Ivanem Korčokem, a předsedou parlamentu a vládní strany Hlas-sociální demokracie (Hlas-SD) Peterem Pellegrinim. Právě ten nakonec získal více hlasů a stane se novou hlavou Slovenska. Novinky.cz sledovaly celý volební den na Slovensku v on-line reportáži.

Článek

Konec reportáže

Po sečtení 100 % okrsků získal vítězný Pellegrini v druhém kole prezidentských voleb 53,12 % hlasů od 1 409 255 voličů. Poraženému Korčokovi dalo hlas 1 243 709 voličů, tedy 46,87 % lidí. Volební účast dosáhla 61,1 %.

Vážení čtenáři, děkujeme za pozornost. Prezidentské volby na Slovensku jsou u konce, stejně jako naše on-line reportáž. Vítězem se stal Peter Pellegrini. Aktuálnímu dění na Slovensku se budeme věnovat na serveru Novinky.cz i v neděli.

Sečteno 99,9 % okrsků

V neděli v 1:30 bylo sečteno 99,9 % okrsků. Korčokovi dalo hlas 1 242 924 voličů, tedy 46,87 % lidí. Vítězný Pellegrini získal v druhém kole prezidentských voleb 53,12 % hlasů od 1 408 824 voličů. Zbývající nesečtené hlasy samozřejmě již nemohou výsledek voleb nijak ovlivnit.

Foto: Novinky

Slovenské prezidentské volby 2024

Fico zářil radostí

Slovenský premiér Robert Fico (Směr-SD), který vystoupil po boku Petera Pellegriniho (Hlas-SD), promluvil k vítězi slovenský prezidentských voleb ve velmi osobním tónu. „Chci ti poblahopřát k výsledku, o který jsem se pokoušel i já, ale možná mi nebyly dobře nakloněny hvězdy,“ řekl Fico, který neúspěšně kandidoval v prezidentských volbách v roce 2014.

Neformální slovník a tykání. Fico vedle Pellegriniho zářil radostí

Robert Fico a Ivan Gašparovič na tiskovce Petera PellegrinihoVideo: Novinky

Vítězi slovenských voleb poblahopřál i Fiala

K blahopřáním vítězi slovenských prezidentských voleb Peteru Pellegrinimu se připojil i český premiér Petr Fiala (ODS). „Věřím, že budeme nadále co nejlépe rozvíjet výborné a hluboké vztahy mezi Českou republikou a Slovenskem,“ napsal na sociální síti X.

Je to pro mě zadostiučinění, řekl Pellegrini po boku Fica

„Dnes před vás předstupuji s obrovskou pokorou a s vděkem. Chci poděkovat všem voličům ve Slovenské republice, všem lidem, kteří přišli k urnám, že mi dali skoro 1,4 milionu hlasů. Je to pro mě obrovský závazek a obrovská čest,“ prohlásil Peter Pellegrini. „Je to pro mě obrovské zadostiučinění,“ řekl.

Dodal, že jako politik je školen na všechno špatné, kritiku i útoky. „Nedal jsem se žádným útokem ani žádnou špinavostí, intrikou zlomit,“ řekl.

Po Pellegriniho boku vystoupil i premiér a jeho koaliční spojenec Robert Fico, jemuž také poděkoval.

Foto: Denes Erdos, ČTK/AP

Peter Pellegrini a Robert Fico po druhém kole slovenských prezidentských voleb

Čaputová pogratulovala Pellegrinimu

„Blahopřeji Petru Pellegrinimu k vítězství v prezidentských volbách. Přeji mu úspěšný výkon mandátu, kterého se ujme 15. června,“ vzkázala končící slovenská prezidentka Zuzana Čaputová na sociální síti Facebook.

„Při každých svobodných volbách se část společnosti těší a část je zklamaná. Důležité je, aby od momentu zvolení nový prezident působil tak, aby se žádná část společnosti necítila poražena. Aby radost z vítězství šla ruku v ruce s vědomím služby pro všechny občany Slovenska, nejen pro ty, kteří ho zvolili. Oceňuji vysokou účast ve volbách a děkuji občanům, kteří využili svého volebního práva. Děkuji také všem, kteří se podíleli na přípravě a úspěšné realizaci voleb,“ reaguje prezidentka Čaputová na výsledky voleb.

Korčok uznal porážku. Volby podle něj rozhodl strach

Neúspěšný kandidát na slovenského prezidenta Ivan Korčok si při svém proslovu po sečtení většiny okrsků neodpustil kritiku svého soupeře za jeho kampaň. „Toto vám nezapomenu,“ vzkázal Pellegrinimu.

Volby podle Korčoka rozhodl strach. „Jsem zklamaný. Jsem upřímně zklamaný a rozčarovaný. Duší jsem ale sportovec, a tak výsledek respektuji,“ reagoval poražený kandidát.

„Tohle vám nezapomenu,“ opřel se poražený Korčok do Pellegriniho

Pellegrini má téměř 54 procent hlasů. Sečteno přes 98 procent okrsků

Sečteno je 98,11 procenta volebních okrsků. Vítězný Peter Pellegrini má 53,85 procenta hlasů, poražený Ivan Korčok má 46,14 procenta hlasů. Pro porovnání přikládáme i výsledky z prvního kola voleb, v němž bylo pořadí opačné.

Foto: Novinky

Slovenské prezidentské volby 2024

Sečteno 96 procenta okrsků. Oba rivalové dostali přes milion hlasů

Průběžné výsledky po sečtení 96,05 procenta okrsků. Peter Pellegrini má 54,32 procenta hlasů. Druhý Ivan Korčok má 45,67 procenta hlasů. Oba kandidáti dostali více než milion hlasů. Volební účast nyní přesahuje 60 procent, je tak výrazně vyšší než v prvním kole, kdy přišlo 51,91 procenta voličů.

Foto: Novinky

Slovenské prezidentské volby 2024

Pellegrini k průběžným výsledkům

Reportér Novinek vyzpovídal prezidentského kandidáta Petera Pellegriniho přímo v jeho štábu, když byly sečteny první tři procenta hlasů. Jak odhaduje výsledky voleb? „Jestli budu překvapený, budu se těšit, jestli ne, budu respektovat výsledky,“ řekl Novinkám Pellegrini v době, kdy ještě nebylo jasné, že se stane novou hlavou Slovenska.

Peter Pellegrini k průběžným výsledkůmVideo: Novinky

Sečteno 93 procent okrsků, pořadí se nemění

Průběžné výsledky po sečtení 92,89 procenta hlasů. Peter Pellegrini má 55,02 procenta hlasů. Druhý Ivan Korčok má 44,97 procenta hlasů.

Foto: Novinky

Slovenské prezidentské volby 2024

V Pellegriniho štábu už se oslavuje

Ve štábu Petera Pellegriniho už se jeho vítězství bere jako definitivní. Na místě se tleská a oslavuje.

Foto: Radovan Stoklasa, Reuters

Oslavy v Pellegriniho štábu

Foto: Radovan Stoklasa, Reuters

Oslavy v Pellegriniho štábu

Pellegrini míří k vítězství. Po sečtení více než 88 procent okrsků

Peter Pellegrini už je zřejmě jistý vítěz. Má 55,88 procenta hlasů, zůstává ve vedení. Druhý Ivan Korčok má 44,11 procenta hlasů. Sečteno je 88,07 procenta volebních okrsků.

Foto: Novinky

Slovenské prezidentské volby 2024

Novým prezidentem Slovenska bude Pellegrini

Sme: Pellegrini vyhrál, Korčok už nemůže náskok dohnat

Volby vyhrál Peter Pellegrini, získá zhruba 53 procent hlasů, napsal deník Sme s odvoláním na svůj volební model. Ivan Korčok už podle něj nemůže náskok svého rivala dohnat.

Pellegrini je nyní favorit. Po sečtení 80 procent okrsků stále vede

Sečteno je už 80,11 procenta volebních okrsků a Peter Pellegrini s 56,71 procenta zůstává ve vedení. Druhý Ivan Korčok má 43,28 procenta hlasů. Stále hlasitěji zaznívá, že favoritem na celkové vítězství je nyní Pellegrini. Korčokovi příznivci stále doufají, že vývoj ještě může zvrátit započtení hlasů z velkých měst.

Volební účast zatím dosahuje 58,7 procenta.

Foto: Novinky

Slovenské prezidentské volby 2024

NačítámNačíst starší příspěvky

Reklama

Výběr článků

Načítám