Hlavní obsah

Chovanec mi ji ve Sněmovně málem vlepil, s ČSSD počítáme dál, řekl Brabec

Právo, Novinky, zpe, rsk, kab

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

V jedné ze sněmovních chodeb se ve čtvrtek odehrálo malé emotivní vystoupení. Vicepremiér a místopředseda hnutí ANO Richard Brabec si s šéfem ČSSD Milanem Chovancem vyříkávali nedorozumění ohledně vyjednávání o možné koaliční spolupráci. Brabec poté zavtipkoval, že Chovanec mu jednu málem vlepil.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Richard Brabec (ANO)

Článek

„Pan Chovanec je takový emotivní. Už jsme na sebe v zásadě zvyklí. Dneska mi ji málem vlepil. Ale každý má nějaký svůj styl, on je takový upřímný,“ komentoval s nadsázkou Brabec.

Ohradil se proti tvrzení Chovance, že ANO se soc. dem. přerušilo jednání o možné vládní spolupráci. [celá zpráva]

„Mrzí mě, že kolegové ze sociální demokracie z jediné SMS zprávy vyvodili takové závěry, že jednání končí na věky věků,“ sdělil Novinkám Brabec.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Milan Chovanec

Připustil, že Babiš zrušil nedělní schůzku se sociálními demokraty z časových důvodů a rovněž kvůli tomu, že ČSSD čeká 18. února sjezd. „Řekli nám svoje personální požadavky, my jsme to vzali na vědomí. Shodli jsme se na tom, že oni nám nic jiného do svého sjezdu neřeknou. Do 18. února by se nic neposunulo,“ řekl novinářům Brabec.

Koalice s SPD a KSČM není, tvrdí Brabec

Zdůraznil, že expertní týmy ANO a ČSSD spolu nadále řeší programové priority. Brabec také odmítl, že by mělo ANO domluvenou koalici s SPD a KSČM, jak tvrdí Chovanec.

„Oni nám to nevěří, jsou přesvědčeni, že už je něco upečeno. Ale my jednáme se všemi, kteří jsou ochotni s námi jednat. Všichni nám řekli, za jakých podmínek ano a za jakých ne,“ prohlásil Brabec.

Chovanec: Fyzické násilí nepoužívám

Chovanec Brabcovo tvrzení odmítl. „Zase lže. Hnutí ANO když neví kudy kam, tak nasadí Brabce, Brabec udělá obličej mončičáka a s plačtivým hlasem vysvětluje, že soc. dem. lže a je zlá,” sdělil Právu Chovanec.

„Já nepoužívám fyzické násilí v politice, ale nemůžete se na mě zlobit, ale když dostanu sms, že hnutí ANO končí debatu a pan premiér chce jednat o další vládě až s novým vedením, že to pochopím jako ukončení debaty o vládě. Oni jsou ti, kteří lžou a matou veřejnost,” dodal.

Počkáme a pak budeme jednat, řekl Babiš

Šéf ANO a premiér Andrej Babiš v Davosu, kde je na pracovní cestě, Chovancova slova odmítl s tím, že ANO rozhodně nejedná na oko nebo že by plánovalo koalici s komunisty a SPD.

„Platí, že s KSČM a SPD do vlády nepůjdeme, jednání ale vedeme se všemi stranami, které jednat chtějí. Pokud jde o ČSSD, tak jsme si z jednání odnesli pocit, že ani v rámci vyjednávacího týmu nebyly jednotné názory na pozici soc. dem. Proto jsme se rozhodli, že si počkáme na sjezd a nové vedení a hned pak začneme jednat. Potřebujeme jasně vědět, že vyjednávací tým, se kterým jednáme, je ten pravý. Kdo ví, jestli nebude nové vedení," řekl Právu premiér.

Reklama

Výběr článků

Načítám