Hlavní obsah

Chovanec: ANO přerušilo jednání, chce vládnout s komunisty a SPD

Novinky, jas
Aktualizováno

Sociálním demokratům vadí, že hnutí ANO přerušilo se stranou jednání o možné vládní spolupráci. Podle čtvrtečního vyjádření statutárního místopředsedy Milana Chovance buď ANO doufá, že si sociální demokraté vyberou na únorovém sjezdu vedení, které nebude lpět na sociálnědemokratickém programu, nebo se již dohodlo s komunisty a SPD.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Milan Chovanec (ČSSD)

Článek

„Hnutí ANO tak už třetí měsíc po sobě potvrzuje, že jedinými partnery, s nimiž je ochotno vážně jednat, je SPD a KSČM, ostatní demokratické politické strany ignoruje,” uvedl Chovanec.

Zároveň upozornil, že v případě otevřené či skryté podpory ze strany KSČM a SPD by Českou republiku čekala vláda „usilují o demontáž ústavního systému republiky a také o vystoupení z EU a NATO”.

S komunisty a SPD vytvořilo ANO expertní týmy, které hledají programové shody. [celá zpráva]

Sociální demokraté jsou podle Chovance ochotni jednat o podpoře proevropské vlády, která bude garantovat plnění mezinárodních závazků. I nadále odmítají, aby v čele kabinetu stála trestně stíhaná osoba, zatímco ANO trvá na tom, že premiérem bude jeho šéf Andrej Babiš, kterého policie stíhá kvůli údajnému zneužití dotací v kauze Čapí hnízdo.

Do jejího vyřešení by se podle Chovance mělo hnutí ANO vzdát nároku na obsazení ministerstev financí, vnitra a spravedlnosti. Zároveň ČSSD očekává, že ANO navrhne regulační mechanismy, jak odbourat střet zájmů na resortech průmyslu, zemědělství a životního prostředí, daný napojením na koncern Agrofert.

Chovanec naznačil, že ANO dost možná čeká na nové vedení sociálních demokratů a doufá, že „nebude trvat na dosavadních programových a dalších podmínkách a přivede sociální demokracii do koaličního lože jako levnou nevěstku za příslib několika pašaliků pro pár vyvolených”.

Podle Chovance nelze očekávat, že by se ČSSD na sjezdu vzdala svých podmínek a přistoupila „na nedůstojnou roli fíkového listu pro stávající koalici ANO, SPD a KSČM”, která se projevuje ve Sněmovně.

Reklama

Výběr článků

Načítám