Hlavní obsah

Chlapcům z ukrajinského „děcáku“ se stýská po domově. Pomáhá jim olomoucká charita

Právo, zr

Nejdřív přišli o rodiče, nedávno i o domov, ve kterém měli kamarády, zvířata a hospodářství. Na nový, který jim poskytla Arcidiecézní charita Olomouc, si 28 chlapců z dětského domova v ukrajinské vesnici Bortnyky pomalu zvyká.

Foto: Michael Bujnovský

Hlavní budova

Článek

Nejdříve našli útočiště v obci Loukov, v létě se přemístili na Svatý Kopeček. Dětem v novém domově však stále chybí některé vybavení, to pro ně shání Arcidiecézní charita Olomouc.

„Domov stále tzv. dovybavujeme. Například jak se teď trochu ochladilo, začalo být více potřebné oblečení, které je po příchodu domů potřeba někam odložit. Jako řešení se vymyslel tzv. štendr. Nyní jsme rozeslali žádosti do některých obchodů, jestli bychom mohli takový štendr získat u nich. Se slevou nebo zdarma, abychom šetřili peníze,“ popisuje Novinkám Marek Navrátil z Arcidiecézní charity Olomouc.

Ukrajinské děti se učí češtinu i o prázdninách

Domácí

Peníze shánějí i na pokrytí provozních nákladů domova. „ K dispozici je sbírkové konto Arcidiecézní charity Olomouc: číslo účtu: 4030207/0100 nebo lze přispět v hotovosti do kasičky v našem sídle na adrese Olomouc, Křížkovského 6,“ dodal.

Ukrajinský dětský domov „Živá perla“ podporuje Arcidiecézní charita Olomouc od roku 2005. Chlapci, kterým je od 6 do 17 let, jsou často sirotci nebo pocházejí z rodin, kde byli rodiče zbaveni svých práv.

„Dětský domov v Bortnykách fungoval ve velmi pěkném prostředí. Bortnyky jsou větší vesnice, která s domovem žije jako sousedé kdekoli jinde. Chlapci chodí do školy a kamarádí se s místními a naopak kamarádi z vesnice mohou chodit za nimi do domova. Není to žádný uzavřený ústav. Spíše si představte opravdu velkou rodinu, která je sžitá s místním prostředím,“ popsal Navrátil.

Vláda schválila návrhy na nová pravidla pro ukrajinské uprchlíky

Domácí

O děti se starají Ukrajinci

V domově na Ukrajině měly děti hospodářská zvířata, kočky i psa. „Domov hospodaří také na nikoli zrovna malé výměře půdy, kde pěstuje vše možné pro sebe, ale i k prodeji. Je to dost jiný formát, než známe u nás. A klukům se po tom všem opravdu stýská. Život tady, i když se všichni snažíme, je prostě jiný. Při první možné příležitosti, až to bude bezpečné, se určitě budou rychle rozhodovat pro návrat z tohoto ´výletu´ tam, kde je pro ně doma,“ poznamenal Navrátil.

Chlapce z domova ve vlasti evakuovali už v březnu krátce poté, co Rusko zahájilo invazi na Ukrajinu. „Zatím potřebují naši pomoc a ochranu a já jsem moc rád, že jim takto zásadně můžeme pomoci,“ dodal.

Jedenáctiletá Matylda ilustruje pohádky pro ukrajinské děti

Domácí

Přímo v domově se o chlapce starají vychovatelé z Ukrajiny, doplnění o pracovnici, která žije dlouhodobě v ČR.

Pětadvacet dětí začalo od půlky června navštěvovat českou základní školu na Svatém Kopečku. „Rádi bychom i touto cestou ocenili nesmírnou vstřícnost ze strany jak pana ředitele Jana Koliska, tak všech dalších pracovníků školy i dětí samotných a jejich rodičů. Průvodkyní dětem byla školní asistentka Eva Růžičková, která dětem pomohla se zorientovat, a ukrajinská paní učitelka, která děti provázela a s částí pracovala v adaptační skupině,“ dodal Navrátil.

Reklama

Výběr článků

Načítám