Hlavní obsah

Chci být premiér, tečka. Babiš zároveň mluvil o možných koalicích

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Znovuzvolený lídr ANO Andrej Babiš prohlásil, že pokud jeho hnutí vyhraje v roce 2025 volby, chce být premiérem. Utnul tak spekulace, že ANO by mohlo jako kandidáta na předsedu vlády nasadit prvního místopředsedu Karla Havlíčka.

Foto: Milan Malíček, Novinky

Andrej Babiš na sněmu hnutí ANO

Článek

„Ano, chci být premiér. Jsem lídr a kandidát na premiéra, tečka,“ prohlásil Babiš v pořadu Partie na TV Prima.

Zároveň vyloučil povolební koalici s ODS. „ODS je náš hlavní soupeř, ale ODS už neexistuje. Do vlády bychom s nimi nešli, opakuju, že ODS je na cestě k sebezničení,“ uvedl lídr ANO.

Silně také kritizoval lídra ODS a premiéra Petra Fialu, kterého označil za nejhoršího premiéra v historii. „Je to neschopný politolog, nic neřídí a lže,“ rozohnil se.

Vstřícnější by byl ke koalici s hnutím SPD. „SPD volí 500 tisíc lidí, proč bychom je měli vylučovat?“ poznamenal Babiš s tím, že jeho cílem je sestavit jednobarevnou vládu.

Babiš v duelu Novinek vzkázal SPD, že nikdy nebude ve vládě

Prezidentské volby

„Nesouhlasíme s SPD ohledně referenda o vystoupení z EU,“ řekl Babiš. Poslankyně SPD Karla Maříková na Primě uvedla, že referendum o EU je stěžejní podmínka hnutí. „Určitě bychom se chtěli podílet na vládnutí,“ řekla Maříková.

Babiš potvrdil, že lídryní ANO do eurovoleb bude místopředsedkyně Sněmovny a bývalá ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová. „V evropských volbách chceme vyhnat zelené šílence, kteří chtějí, abychom se vrátili zpátky na stromy,“ poznamenal.

Českou vládu zkritizoval i za přístup k evropskému migračnímu paktu. „Teď z toho couvají, ale sami to navrhli. Oni to připravili, vůbec tomu nerozumí,“ řekl Babiš. Česká vláda oznámila, že při hlasování o migračním paktu se zdrží.

Babiš zopakoval, že Česko nesmí ilegální migranty přijímat. „Migranti jsou ozbrojení, pašerákům platí a Evropa tomu není schopna zabránit,“ řekl. „Pokud se Evropa nevzpamatuje, dopadne to jako ve Velké Británii, kde původní obyvatelé jsou v menšině, nebo ve Švédsku a v Německu,“ varoval.

Trump by nebránil země NATO, které nedávají dost na obranu. Rusko by navíc povzbuzoval

Zahraniční

„Trump se na pódiu mění v šelmu“

Lídr ANO také zlehčoval výrok kandidáta na prezidenta USA Donalda Trumpa, že USA by nepomohly členským zemím Aliance, které neplní závazky NATO.

„Nevěřím tomu, je to jen rétorika, kterou říká americkým voličům. Samozřejmě to přehnal. Je impulzivní, já ho znám,“ řekl Babiš.

„Je velice příjemný v soukromí, ale když vyleze na mítinku na tu stage, mění se v šelmu. Je to úplně jiný člověk,“ dodal s tím, že Trump má jeho podporu.

Europoslanec Tomáš Zdechovský (KDU-ČSL) naopak v Partii řekl, že slova bere velmi vážně, protože Trump je opakuje osm let. Stejně jako místopředseda poslaneckého klubu STAN Jan Lacina ocenil, že nynější vláda dosáhla požadované hranice dvou procent HDP na obranu.

„Evropa musí myslet také na svou vlastní bezpečnost, musí se zařídit sama, Spojené státy za nás nemusí tahat horké brambory, jak jsme to zažili v první a druhé světové válce,“ podotkl.

Poslankyně Karla Maříková (SPD) řekla, že Trump není žádný válečný štváč. „Nemám pocit, že by Rusko chtělo napadnout zbytek Evropy. Vnímám to tak, že to řekl na své kampani a není to jako nějaká hrozba pro zbytek aliance,“ uvedla. Europoslankyně Kateřina Konečná (KSČM) řekla, že NATO pro ni nikdy nebylo zárukou bezpečnosti.

Fiala s ironií pogratuloval Babišovi ke znovuzvolení šéfem ANO

Domácí

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám