Hlavní obsah

Čeští vojáci odletěli do Mali

– Praha

Zbylých 24 z celkem 34 českých vojáků odletělo v sobotu ráno z pražského kbelského letiště do afrického Mali na misi EU. Jednalo se o poslední ze tří letů, který se vydal v posledních třech dnech i s výzbrojí a další technikou do této země. V sobotu o tom informovala mluvčí generálního štábu armády Jana Růžičková.

Foto: Generální štáb AČR

Vojáci v sobotu před odletem do Mali z pražského letiště v Kbelích.

Článek

"První velkokapacitní letoun An-124 Ruslan se sedmi vojáky na palubě včetně velitele jednotky nadporučíka Marka Štěpánka odstartoval z letiště v Praze-Ruzyni již ve čtvrtek 14. března v ranních hodinách," uvedla mluvčí. Kromě sedmi vojáků s sebou vezl i tři vozidla LR-130 Kajman a dva vozy T-815. Druhý letoun se třemi vojáky a obrněnci Iveco pak z ČR odstartoval o den později.

Vyslání vojáků do Mali posvětil ve středu Senát. Mise českých vojáků nebude bojová. Během prvního půl roku budou v Mali hlídat základnu v hlavním městě Bamaku. Až tato mise skončí, zapojí se Češi na další půlrok do výcviku malijských ozbrojených sil. "Hlavním úkolem celé mise je pomoc při výstavbě a výcviku malijské armády," uvedla Růžičková.

"Bude to první mise v Africe a bude to tak něco jiného a pro nás úplně nová zkušenost. Prošli jsme zkrácenou přípravou, zaměřenou na taktiku, střeleckou přípravu, specifika doprovodů konvojů a VIP osob," citovala mluvčí velitele Štěpánka. Podle něj je jednotka připravena, protože většina členů týmu už působila v Afghánistánu. Vojáci se pouze před odletem seznámili s podmínkami v africké zemi a podstoupili také nezbytné doočkování proti choleře, malárii či žluté zimnici.

Náklady zaplatí ministerstvo obrany

Náklady na misi, které jsou limitovány částkou 220 miliónů korun, budou hrazeny z rozpočtu ministerstva obrany.

Islamisté loni na jaře ovládli sever země a nedávno začali postupovat na jih. Operacím na podporu malijských vojáků velí Francie. Francouzský ministr Francois Hollande nedávno oznámil, že se francouzská armáda začne v dubnu z africké země stahovat, vojáky prý čeká finální fáze operace proti islamistům.

O zřízení výcvikové mise bylo rozhodnuto na základě rezoluce Rady bezpečnosti OSN z loňského roku a žádosti malijské armády.

Anketa

Souhlasíte s českou misí v Mali?
Ano
48,6 %
Ne
48 %
Nevím
3,4 %
Celkem hlasovalo 3663 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám