Hlavní obsah

Čeští vojáci odletěli do Mali

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Zbylých 24 z celkem 34 českých vojáků odletělo v sobotu ráno z pražského kbelského letiště do afrického Mali na misi EU. Jednalo se o poslední ze tří letů, který se vydal v posledních třech dnech i s výzbrojí a další technikou do této země. V sobotu o tom informovala mluvčí generálního štábu armády Jana Růžičková.

Foto: Generální štáb AČR

Vojáci v sobotu před odletem do Mali z pražského letiště v Kbelích.

Článek

"První velkokapacitní letoun An-124 Ruslan se sedmi vojáky na palubě včetně velitele jednotky nadporučíka Marka Štěpánka odstartoval z letiště v Praze-Ruzyni již ve čtvrtek 14. března v ranních hodinách," uvedla mluvčí. Kromě sedmi vojáků s sebou vezl i tři vozidla LR-130 Kajman a dva vozy T-815. Druhý letoun se třemi vojáky a obrněnci Iveco pak z ČR odstartoval o den později.

Vyslání vojáků do Mali posvětil ve středu Senát. Mise českých vojáků nebude bojová. Během prvního půl roku budou v Mali hlídat základnu v hlavním městě Bamaku. Až tato mise skončí, zapojí se Češi na další půlrok do výcviku malijských ozbrojených sil. "Hlavním úkolem celé mise je pomoc při výstavbě a výcviku malijské armády," uvedla Růžičková.

"Bude to první mise v Africe a bude to tak něco jiného a pro nás úplně nová zkušenost. Prošli jsme zkrácenou přípravou, zaměřenou na taktiku, střeleckou přípravu, specifika doprovodů konvojů a VIP osob," citovala mluvčí velitele Štěpánka. Podle něj je jednotka připravena, protože většina členů týmu už působila v Afghánistánu. Vojáci se pouze před odletem seznámili s podmínkami v africké zemi a podstoupili také nezbytné doočkování proti choleře, malárii či žluté zimnici.

Náklady zaplatí ministerstvo obrany

Náklady na misi, které jsou limitovány částkou 220 miliónů korun, budou hrazeny z rozpočtu ministerstva obrany.

Islamisté loni na jaře ovládli sever země a nedávno začali postupovat na jih. Operacím na podporu malijských vojáků velí Francie. Francouzský ministr Francois Hollande nedávno oznámil, že se francouzská armáda začne v dubnu z africké země stahovat, vojáky prý čeká finální fáze operace proti islamistům.

O zřízení výcvikové mise bylo rozhodnuto na základě rezoluce Rady bezpečnosti OSN z loňského roku a žádosti malijské armády.

Anketa

Souhlasíte s českou misí v Mali?
Ano
48,6 %
Ne
48 %
Nevím
3,4 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 3663 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Související články

Francouzi se začnou stahovat z Mali

Francouzská armáda začne příští měsíc stahovat své jednotky z Mali, oznámil prezident země Francois Hollande. Podle něj čeká vojáky finální fáze operace proti...

Senátoři posvětili vyslání vojáků do Mali

Horní komora Parlamentu ve středu na svém jednání odsouhlasila vyslání českých vojáků do Mali. Vojáci by se neměli zapojovat do bojů, ale budou školit tamní...

Výběr článků

Načítám