Hlavní obsah

Česko už slibuje Maďarsku další vojáky, zatím žádný nevyrazil

Novinky, jas, zpe
Aktualizováno

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) v pátek oznámil, že ČR coby předsedající země visegrádské skupiny (V4 - Česko, Slovensko, Polsko, Maďarsko) navrhne společnou akci. O podrobnostech podle něj budou dále jednat ministři vnitra. Zároveň opět navrhl, aby se na ochraně maďarských hranic podíleli vojáci a policisté ze zemí visegrádské skupiny, včetně českých.

Foto: Václav Šálek, ČTK

Premiér Bohuslav Sobotka

Článek

„Naše vláda je připravena pomoci Maďarsku s ochranou schengenské hranice. Navrhujeme společnou akci zemí V4,” oznámil premiér na Twitteru.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

„Připravujeme zapojení našich policistů a vojáků pro ostrahu schengenské hranice na žádost Maďarska. Koordinační schůzka bude 8. října s ostatními ministry vnitra V4. Takže nasazení lidí a techniky v Maďarsku podle našich možností a potřeb partnerů,” doplnil ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD).

Podle Chovance by se do akce mohla zapojit více než stovka vojáků a policistů, kteří by mohli v zemi působit několik měsíců. Stovky lidí by podle Chovance mohli poslat rovněž Slováci a Poláci.

ČTK později uvedla, že by mohlo být českých vojáků a policistů vysláno až 200.

Armáda slibuje pomoc už od půlky září

Ministr obrany Martin Stropnický (ANO) už v polovině září prohlásil: „Myslím, že Maďarům je třeba pomoct, a ne je kritizovat za to, že brání hranici Schengenu.”

S dalším vyjádřením ohledně zamýšlené podpory Maďarům přišel 23. září. „Jsme v kontaktu s Maďary. Schází jim při ochraně hranic část techniky. Pracujeme na tom, abychom jim s ní pomohli,” řekl tehdy.

Koncem září pak armáda oznámila, že do Maďarska pošle od poloviny října 20 vojáků a techniku. Konkrétně přepravní prostředky, polní kuchyni a zemní vrták. V zemi by mohli působit dva měsíce. [celá zpráva]

Zatím se však žádný český voják na cestu do Maďarska nevydal. ČR jen v červenci poskytla prostřednictvím hasičského záchranného sboru Maďarsku 50 stanů sloužících k ubytování uprchlíků.

O společné ochraně hranic V4 hovořil ve čtvrtek šéf maďarského úřadu vlády János Lázár.

Ochotu ČR pomáhat s ostrahou vnější hranice Schengenu zmínil ve čtvrtek ve Sněmovně ministr Chovanec. V této souvislosti připomněl, že kromě Maďarska další oslovené země postižené migrační krizí neprojevily zájem.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám