Hlavní obsah

Na pomoc s uprchlíky odjede do Maďarska 20 vojáků a technika

Právo, Oldřich Danda

Armáda vyšle v polovině října do Maďarska 20 vojáků a techniku na pomoc s vybudováním plotu proti migrantům.

Foto: Oldřich Danda, Právo

Stanové městečko, které vzniklo v Libavé na Olomoucku

Článek

„Budeme schopni do 15. října vyslat na maďarské území 20 vojáků a techniku, jde o přepravní prostředky, polní kuchyni a zemní vrták,“ řekl v pátek novinářům náčelník generálního štábu Josef Bečvář.

Dodal, že počítají, že vojáci budou v Maďarsku maximálně dva měsíce, tedy dobu, na kterou může vláda vyslat vojáky do zahraničí, aniž by k tomu potřebovala předem souhlas parlamentu.

Bečvář byl včera společně s ministrem obrany Martinem Stropnickým ve vojenském prostoru Libavá na Olomoucku zkontrolovat, jak se olomouckým ženistům podařilo během dvou dnů postavit stanové městečko, které by v případě nouze mohlo posloužit jako dočasný domov až pro 450 uprchlíků.

Foto: Oldřich Danda, Právo

Ministr obrany Martin Stropnický a náčelník generálního štábu Josef Bečvář (vlevo)

Základna humanitární pomoci je vybavena ošetřovnou, jídelnami, polními kuchyněmi, umývárnou, ale i sprchami s teplou vodou. Vojáci dokáží do městečka přivést vodu i elektřinu, aniž by se museli napojit na elektrickou síť nebo vodovodní řád.

Stropnický vojáky ocenil, že za tak krátkou dobu dokázali na zelené louce vybudovat zcela funkční tábor. Dodal, že doufá, že nebudou muset stanové městečko využít pro ubytování uprchlíků. „My jsme samozřejmě věděli, že naši vojáci jsou schopni to udělat, ale snad to přispěje k uklidnění obyvatel, že takové kapacity máme,“ řekl ministr. Vojáci ještě v pátek začali městečko zase rozebírat.

Reklama

Výběr článků

Načítám