Hlavní obsah

Česko už nepřijme žádného migranta podle unijních kvót

Novinky, bja
Aktualizováno

Česká republika už nepřijme žádné migranty z Řecka a z Itálie na základě migračních kvót, rozhodla v pondělí vláda. Systém je podle kabinetu nefunkční. Ministerstvo vnitro má připravit Česko na případné řízení s Evropskou komisí týkající se nedodržování kvót. Oznámil to v pondělí po jednání vlády ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD).

Foto: Yannis Behrakis, Reuters

Ilustrační foto

Článek

„Vláda na základě návrhu z dílny ministerstva vnitra schválila vzhledem k zhoršené bezpečnostní situaci a vzhledem k dysfunkčnosti celého systému relokací, pozastavení tohoto systému,” uvedl Chovanec. Znamená to, že vláda již nebude žádat o migranty k přerozdělení z Řecka a Itálie.

Chovanec se svým postojem se netají, už minulý týden jej v rozhovoru sdělil deníku Právo. [celá zpráva]. Od doby přijetí migračních kvót přijalo Česko celkem 12 lidí ze zhruba 2600 plánovaných uprchlíků.

Česká republika nebude v celé věci aktivní až do září, kdy má tento jednorázový mechanismus skončit, upřesnil Chovanec. Kabinet celou věc projednával v utajeném režimu, aby nakonec přijal veřejné usnesení.

Opozice vesměs souhlasí

Zástupci opozičních stran s krokem vlády souhlasí. Výjimkou je například europoslanec za TOP 09 Jiří Pospíšil, podle kterého kvóty Česko zavazují, a tak bychom spíš měli v Evropské Unii jednat o jejích zrušení. Prohlášení ministra vnitra Milana Chovance považuje pak za součást předvolební kampaně.

„Nemyslím si, že bychom si museli nechat vnucovat kvóty, navíc nastavené i do budoucna. EU chybí celkový přístup k uprchlíkům a navíc jednotlivé země si nemohou dělat, co chtějí bez dohody s ostatními,” domnívá se předseda hnutí STAN Petr Gazdík. Dodal, že rozhodnutí vlády podporuje, ale také ji vyzývá, aby se snažila problém řešit na nejvyšší úrovni EU. Komise podle něj zatím s žádným smysluplným konceptem nepřišla.

Poslankyně ODS Jana Černochová považuje krok vlády za správný. „Byť to pár měsíců před volbami zavání laciným populismem,” řekla Černochová

Místopředseda KSČM Jiří Dolejš zase připomněl, že Česko odmítá diktované kvóty od začátku migrační krize. „Je na čase o tom jen nemluvit, ale jednat,” dodal. Také místopředseda TOP 09 Marek Ženíšek souhlasí s tím, že systém kvót je nefunkční a špatný a že nemůže nikdy fungovat. „Nechce se mi ale věřit, že by naše země neuměla pomoci více než 12 lidem, kteří projdou bezpečnostním prověřením,” myslí si.

„Kvóty jsou skutečně mrtvé, na to nemusela vláda slabošsky přijímat žádné usnesení. Jde jen o předvolební závod pana Babiše s panem Chovancem, o to, který bude víc Okamurou,” komentoval situaci Matěj Stropnický, předseda Zelených.

Unie si rozdělila jen desetinu lidí

Vláda se bodem zabývala v reakci na stanovisko řeckého eurokomisaře pro vnitro Dimitrise Avramopulose, podle něhož by Evropská komise měla v červnu nebo v červenci začít vytýkací řízení vůči zemím, které neplní relokační mechanismus. Proti státům, které by do půlky června i přes jeho varování neplnily migrační kvóty, by pak zasáhla Evropská komise a celá věc by mohla skončit až u Evropského soudu.

Ministerstvo vnitra bude dále ve věci migračních kvót komunikovat s Evropskou unií a připraví se na případný odpor proti vytýkacímu řízení ze strany Evropské komise.

Česku by přitom podle expertů z ministerstva vnitra mohla hrozit za nedodržení migračních kvót pokuta až čtvrt miliardy korun. Členské státy EU přitom již před časem samy začaly poukazovat na to, že kvóty jsou nefunkční. Ačkoli se v jejich rámci mělo do září přerozdělit 160 tisíc migrantů, jednotlivé státy si mezi sebou rozdělily zhruba desetinu tohoto počtu. Z Řecka a Itálie tak bylo přesunuto v rámci kvót pouze 18 tisíc lidí.

Reklama

Výběr článků

Načítám