Hlavní obsah

Češi vyrazili do ciziny za sluncem

Právo, tov, per

Lidé v posledních dnech míří za hranice Česka, a to nejen na nákupy do polského pohraničí. I když podle hygieniků by měli raději zůstat doma, mnozí využili prodloužených podzimních prázdnin a vyrazili za sluncem k moři nebo do hor.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Ilustrační foto.

Článek

Některé zájezdy třeba na tuniský ostrov Džerba nebo na Kanárské ostrovy Češi vykoupili, což dělá radost cestovním kancelářím, jejichž byznys letos těžce poznamenaly zákazy a nejistota.

Nejoblíbenější místa v Tunisku jsou mnohdy vyprodaná
Andrea Řezníčková, Invia

„Letošní podzimní prázdniny tráví hodně Čechů v zahraničí, s naší cestovní kanceláří odletělo nejvíce klientů na Kanárské ostrovy a na Madeiru, obě destinace jsme měli vyprodané,“ potvrdila Právu mluvčí Čedoku Eva Němečková.

Žákům a studentům základních a středních škol v pondělí začalo dvoudenní volno, které vyhlásilo ministerstvo školství kvůli šíření koronaviru. Naváže na něj státní svátek 28. října a dvoudenní podzimní prázdniny, takže děti celý týden nebudou mít výuku.

Letošní dovolená? V Česku, do 30 tisíc a levnější než loni

Finance

„Češi momentálně jednoznačně míří nejvíce do Tuniska, celých 43 procent našich klientů. Tunisko letos nahrazuje nejoblíbenější resortové destinace Egypt a Turecko,“ popsala za Invii.cz Andrea Řezníčková. Výhodou Tuniska je, že nepožaduje testy. To ovšem platí právě jen pro klienty cestovek, nikoli pro baťůžkáře.

Do Egypta se už od října také létá. Společnost Air Cairo létá z Prahy každou sobotu.

„Do Egypta je testování povinné, většina CK ale testování hradí nebo mají cenu zájezdu sníženou právě o cenu testu,“ dodala.

Také pro CK Fischer je ze zájezdů u moře největší zájem o Tunisko. Už se ale prodávají i lyžařské zájezdy do Rakouska a Itálie. „Na rakouském ledovci Mölltal se otevírá letošní sezona už tuto středu,“ řekl Právu mluvčí CK Fischer Jan Bezděk.

Vedle výše uvedených přímořských destinací hlásí letecký dopravce Smartwings zvýšenou poptávku i po letech do španělské Malagy nebo na Mallorku. Během týdne kolem podzimních prázdnin vypraví dohromady 181 letů. Pro srovnání, loni jich za stejné období bylo 1328, takže propad stále činí 86 procent.

Vykliďte pláže! Na Mallorce odhání kvůli koronaviru turisty od moře vrtulník

Koronavirus

Česko v nouzovém stavu omezilo shromažďování i fungování služeb a obchodů, cestovat ale vláda zatím nezakázala. U zemí, které nejsou na tzv. cestovatelském semaforu označené zeleně, musí pouze Češi po návratu vyplnit elektronický příjezdový formulář pro hygienu a do pěti dní si nechat udělat testy na covid-19.

Je to zvýšené riziko, varuje hygienička

Zelené jsou prakticky jen země západní a střední Evropy kromě Španělska, které je červené (s výjimkou Kanárských a Baleárských ostrovů). Pro testy po návratu platí i pár dalších výjimek, včetně Tuniska. Na druhou stranu ministerstvo zahraničí aktuálně na svém webu radí zvážit cesty do Francie, i když zemi ponechalo zelenou barvu.

Epidemiologové se nicméně nedomnívají, že by zdravotní přínos cestování převážil nad riziky.

„Z hlediska zdravotního pobyt na horách nebo u moře má vždy vnitřní efekt na organismus, pokud je dlouhodobý, tedy minimálně 14 dní na horách, a u moře dokonce tři týdny. Z tohoto pohledu nějaké tři nebo čtyři dny u moře nebo sedm dní, což je obvyklý pobyt u moře, zdravotní stav člověka neovlivní,“ sdělila Právu Zdeňka Jágrová, ředitelka Hygienické stanice hlavního města Prahy.

Testy pro Čechy pustily Tatrám žilou

Evropa

Podle ní jde ovšem také o epidemiologické riziko. „Riziko možné nákazy koronavirem se při těchto výletech zvýší, protože tito lidé mají na cestách daleko větší množství kontaktů s jinými, než kdyby seděli doma,“ dodala hygienička.

Reklama

Výběr článků

Načítám