Hlavní obsah

Češi se loučili s Havlem, podepisovali kondolence a pokládali květiny k rakvi

– Praha • Aktualizováno

S prezidentem Václavem Havlem se začali loučit státníci i veřejnost. V pondělí od dopoledních hodin byly na Pražském hradě, v budově Ústavního soudu a dalších městech k dispozici kondolenční knihy. Jako jedni z prvních do nich napsali svůj vzkaz přední ústavní činitelé. Kvůli Havlovu úmrtí mimořádně jednala také vláda. Lidé nadále zapalovali svíčky na počest zesnulého, jeho ostatky byly vystaveny pro veřejnost v Pražské křižovatce.

Státníci i veřejnost od rána podepisují kondolenční knihyVideo: Novinky

 
Článek

Od 10:00 byly v Rothmayerově sále Pražského hradu veřejnosti k mání kondolenční listiny. Kromě Klause se do nich hned po jejich vystavení zapsali i předsedkyně Sněmovny Miroslava Němcová (ODS), šéf Senátu Milan Štěch (ČSSD) i pražský arcibiskup Dominik Duka.

Na podpis čekaly ve frontě desítky lidí. „Václava Havla beru jako jedinou osobnost České republiky,“ uvedla jedna z čekajících, proč přišla podepsat kondolenční listinu.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Pražský arcibiskup Dominik Duka při podpisu kondolenční knihy, vedle něj prezident Václav Klaus, předseda Senátu Milan Štěch (ČSSD) a šéfka Sněmovny Miroslava Němcová (ODS)

V poledne byla vystavena rakev s ostatky prvního prezidenta v mezinárodním centru Pražská křižovatka sídlícím v bývalém kostele svaté Anny v Praze na Starém městě, kterou spravuje Nadace Dagmar a Václava Havlových VIZE 97. Pro uctění ostatků byl otevřen vstup ze Zlaté ulice.

Kondolenční knihy na Hradě pro veřejnost:
19. prosince 2011 v době od 10:00 do 20:00 hodin
20. prosince 2011 v době od 09:00 do 20:00 hodin
21. prosince 2011 v době od 13:00 do 20:00 hodin
22. prosince 2011 v době od 09:00 do 18:00 hodin
Pietní místo zřízené v přízemí Carolova křídla Pražského hradu bude přístupné veřejnosti 19. a 20. prosince 2011 od 9:00 do 20:00 hodin.

U vchodu do kostela se už dopoledne scházeli lidé všech věkových kategorií, od seniorů po mladé lidi, a přinášeli květiny a svíčky, které zapalovali před budovou. Rozloučit se zde s Havlem mohou lidé v pondělí a v úterý vždy od 12:00 do 20:00. Potom bude rakev na dva dny převezena na Hrad.

Lidé přinášeli zejména rudé růže, které kladli k rakvi. Ta je umístěna na pódiu, kam se vystupuje po schodech. Lidé se před rakví klaní, řada z nich poklekla a pokřižovala se. Návštěvníci měli v obličejích pohnutý výraz, zastavují se také u malé výstavky fotografií ze života bývalého prezidenta.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Kondolenční listiny se začaly hned po jejich vystavení plnit zápisy občanů.

Ve městech po celé zemi lidé zapalovali od neděle svíčky a pokračovali v tom i během pondělí. Od pondělního časného rána přicházeli lidé na Hrad, k památníku 17. listopadu na Národní třídu a především na Václavské náměstí, aby uctili památku zesnulého posledního československého a prvního českého prezidenta. Kromě svíček přinášeli i květiny a na památku si fotografovali pietní místa.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Mezi lety 1989 a 2003 visel tento obraz na všech školách.

Starší lidé vzpomínali na Havla jako na prvního prezidenta, za kterého se nemuseli stydět, a srovnávali ho s prvním československým „prezidentem osvoboditelem“ Tomášem Garriguem Masarykem.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Vyjádřit úctu Václavu Havlovi přišly na Hrad desítky lidí.

K sousoší knížete Václava a dalších českých patronů na Václavské náměstí, kam lidé přinášeli květiny a svíčky už od neděle, přišla také skupina malých žáčků základní školy. Na dotaz, zda vědí, kdo to byl Václav Havel, bez zaváhání odpovídali: „Byl to poslední československý a první český prezident.. Přišli jsme uctít památku pana prezidenta Havla, který bojoval proti bezpráví a nikdy neustupoval.“

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Prezident Václav Klaus podepisuje kondoleční knihu Václava HavlaVideo: Reuters

Foto: Denisa Telaříková, Právo

Také v Ostravě si lidé připomínají smutné odejití bývalého prezidenta Václava Havla. Od 10:00 lidé podepisují kondolenční listiny na ostravské Nové radnici.

Vláda chce vyhlásit státní smutek

Později odpoledne zasedala vláda, která zabývala vyhlášením dne smutku, jehož součástí by mohlo být mimo jiné úplné uzavření heren a kasín a přerušení sportovních akcí. Kromě toho ministři hovořili o podobě zákona, který by oficiálně uznal Havlovy zásluhy.

Foto: Stanislav Zbyněk, ČTK

Vdova po Václavu Havlovi Dagmar Havlová přivezla do Pražské křižovatky v pražské Zlaté ulici ostatky svého manžela.

V úterý přeruší běžný program schůze Sněmovna. Od 10:00 bude zahájeno smuteční zasedání dolní komory, které bude věnováno vzpomínce a poděkování Havlovi.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Rakev s ostatky Václava Havla v Pražské křižovatce, mezinárodním duchovním středisku, které vzniklo právě z Havlova popudu.

Václav Havel zemřel v neděli ve věku 75 let na svém oblíbeném venkovském sídle na Hrádečku na Trutnovsku. Už krátce po oznámení Havlova úmrtí se lidé začali spontánně shromažďovat na různých místech republiky. Na uctění Havlovy památky se v neděli 18:00 rozezněly po celé republice zvony.

V Praze na něj lidé vzpomínali například na Václavském náměstí, odkud se pak část z nich vydala na Kampu, kde na břehu Vltavy zaplála vatra. Minutou ticha, zpěvem hymny a zvoněním klíči uctili Havla po 20:00 i v Brně na Moravském náměstí. [celá zpráva]

Foto: Stanislav Zbyněk, ČTK

Vdova po Václavu Havlovi Dagmar Havlová poliožila u rakve svého manžela kytici růží.

Výběr článků

Načítám