Hlavní obsah

Černochová: Líně armáda potřebuje, ustoupila jen stavbě gigafactory

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Okolo možné stavby gigafactory automobilky VW v areálu letiště Plzeň Líně panují velké spory. Námitky mají místní obyvatelé i piloti, kteří letiště využívají. Také pro armádu je složité se ho vzdát, přiznala Novinkám.cz v podcastu Zbytečná válka ministryně obrany Jana Černochová. Vzdá se ho pouze v případě, že se tam bude stavět gigafactory, ale ne pokud by průmyslová zóna sloužila jinému projektu.

Jana Černochová k LínímVideo: Novinky

 
Článek

„Respektovala jsem, že je to rozhodnutí na úrovni vlády, kdy do ČR může přijít obrovský investiční potenciál,“ řekla Novinkám Černochová, proč souhlasila, že se armáda v případě podepsání smlouvy s VW vzdá letiště.

„Pořád ještě není jasné, jestli ke kontraktu dojde, proto i usnesení vlády o gigafactory se váže jen k tomuto projektu. Není to o tom, že kdyby tam někdo chtěl mít jiný úžasný investiční záměr, že vláda řekne - tak to nebude tahle společnost, bude to nějaká jiná. Usnesení vlády je striktně na tento projekt, nebo to nebude,“ uvedla ministryně.

Letiště je potřeba z více důvodů

„Význam pro armádu to letiště mělo a má,“ zdůraznila Černochová. „My musíme za letiště v Líních najít jinou alternativu už kvůli letecké záchranné službě, protože armáda zabezpečuje leteckou záchrannou službu ve dvou krajích. Je na ministru zdravotnictví Vlastimilu Válkovi, jestli v tomto ohledu bude chtít udělat nějakou změnu,“ dodala.

Důvodů je však mnohem více. Válka na Ukrajině ukázala, jak bylo pro tamní vzdušné síly důležité, že mohly svá letadla rozptýlit na velký počet ploch. Ministryně zmínila ještě další: „České republika je v aliančních materiálech vedena jako Host nation suport, kdy jsme povinni ,strpět‘ průjezdy a průlety, zajistit tankování, logistickou pomoc a zabezpečení. I z toho důvodu je zapotřebí mít letištních ploch i vojenských újezdů a prostor stále hodně.“

„Byť chápeme požadavky některých municipalit, že chtějí některé plochy, které užívá armáda, vrátit nebo je používat pro nějaké jejich účely. Tam, kde je opravdu jasné, že je armáda nebude potřebovat, tak je možné se s nimi dohodnout. Ovšem tam, kde to můžeme v budoucnosti použít i třeba pro nějaké vyvedení vojáků, tak toho se zbavovat nechceme,“ vysvětlila ministryně, že nejde jen o letiště.

Táhlý spor o letiště

Uvedla však, že okolo letiště v Líních je problémů více: „Bohužel už více než dekádu nemůžeme letiště užívat, protože probíhají soudní spory se společností, které letiště užívá. Bohužel musím říci, že se ty soudní spory táhnou hrozně dlouho dobu. Teď tam žádáme o předběžná opatření.“

Situaci ministryně shrnula slovy: „Byť má armáda to letiště v nějakých plánech, tak ho stejně nemohla používat, čímž ale neříkám, že se bez něj obejdeme.“

Česká vláda investici za 120 miliard korun považuje za klíčovou pro automobilový průmysl. Petici proti stavbě továrny podepsalo více než 10 tisíc lidí.

Obrat. Kvůli gigafactory by se z Líní přesunula letecká záchranná služba

Domácí

Vláda bude jednat o gigafactory. Mluvit se bude i o možnosti vyvlastnění obecních pozemků

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám