Hlavní obsah

Obrat. Kvůli gigafactory by se z Líní přesunula letecká záchranná služba

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

A zase změna. Jestliže koncern Volkswagen postaví v Líních u Plzně gigafactory, přesune se tamní letecká záchranná služba (LZS) jinam. Doteď však vláda tvrdila, že ji na místě ponechá.

Foto: Stanislava Benešová, Novinky

Záchranářský vrtulník na letišti v Líních

Článek

S novinkou přišel ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09) po středečním jednání vlády. Potvrdil, že pokud investor vybuduje obří továrnu na výrobu baterií do elektroaut, LZS změní adresu.

„Debatujeme, kam leteckou záchrannou službu v okolí Líní přesuneme. Velmi záleží na tom, jestli ji bude nadále zajišťovat armáda, nebo ne,“ sdělil Novinkám ministr.

Podle neoficiálních informací by se mohlo jednat o stejnou lokalitu, kterou vláda připraví pro piloty. I této skupině, která záložní armádní plochu využívá, slíbil Fialův kabinet kompenzace. Letiště by totiž kvůli gigafactory zaniklo.

„Slyšel jsem, že je to jedna z alternativ, že by záchranka i piloti byli na stejném místě,“ řekl hejtman Plzeňského kraje Rudolf Špoták (Piráti).

Nicméně závěry z jednání vlády ho překvapily. „Je to pro nás nová informace. Prioritou je, aby to bylo eventuálně co nejblíž od Plzně, ideálně v okruhu deseti kilometrů, nejenom kvůli plzeňské fakultní nemocnici,“ zdůraznil Špoták.

Stanovisko letecké záchranné služby se zatím nepodařilo získat.

Válek rovněž prohlásil, že plánuje vznik nového stanoviště LZS na Karlovarsku, aby se rozšířila dostupnost péče.

Vláda bude jednat o gigafactory. Mluvit se bude i o možnosti vyvlastnění obecních pozemků

Domácí

Hádky kvůli gigafactory starosta Nové Vsi na Plzeňsku ustál

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám