Hlavní obsah

Vláda bude jednat o gigafactory. Mluvit se bude i o možnosti vyvlastnění obecních pozemků

Dlouhé měsíce visela možnost, že by stát vyvlastnil obecní pozemky kvůli gigafactory v Líních u Plzně, ve vzduchu. Teď se poprvé objevila v dokumentu ministerstva průmyslu a obchodu (MPO), který půjde ve středu na vládu. A také se o ní hovořilo na úterním veřejném slyšení v Dobřanech na jižním Plzeňsku.

Foto: Wikipedia.org

Gigafactory má vzniknout na místě letiště v Líních u Plzně

Článek

Podle tamějšího starosty Martina Sobotky (Aktivní Dobřany) je vyvlastnění pro dotčené obce, u nichž plánuje koncern Volkswagen postavit obří továrnu na baterie do elektroaut, velkým strašákem. „Na začátku našich jednání se zástupci státu a investora nám právě tímto způsobem vyhrožovali,“ řekl. Uvedl, že o vyvlastnění se dosud mluvilo jen za zavřenými dveřmi. „Jakmile téma zaznělo veřejně, zapřeli ho,“ doplnil.

V dokumentu MPO, jenž má redakce k dispozici, je však o něm krátká zmínka. „Pro posílení vyjednávací pozice státu by pomohlo rozšíření institutu vyvlastnění na obecní pozemky,“ stojí ve zprávě, jenž ve středu resort průmyslu a obchodu předloží vládě. Podle mluvčího MPO Vojtěcha Srnky se však v žádném případě nejedná o návrh na legislativní úpravu.

Pozemky obcí jsou pro gigafactory klíčové. Nacházejí se totiž přímo v místech, kde koncern obří továrnu plánuje postavit.

Na Plzeňsku vznikl spolek občanů, který se chce účastnit řízení ke stavbě gigafactory

Domácí

MPO: Nemáme teď v plánu vyvlastňovat

Náměstek pro digitalizace a inovace MPO Petr Očko v úterý v Dobřanech odmítl, že by teď zásadně změnili strategii. „Opravdu nemáme v tuto chvíli žádný plán vyvlastňovat majetky obcí. Uděláme všechno pro to, abychom s nimi našli dohodu, která bude výhodná pro všechny strany,“ ubezpečil Očko na akci, kterou uspořádalo pro místní občany právě MPO spolu s investorem.

Nejvíce pozemků má v dotčené lokalitě Nová Ves. Její starosta Miroslav Sedlák (SNK Nová Ves) připomněl závazné referendum, kdy musí obec udělat všechno pro to, aby zabránila vzniku strategického podnikatelského parku v Líních, a především neposkytla potřebné pozemky.

Hádky kvůli gigafactory starosta Nové Vsi na Plzeňsku ustál

Domácí

Vyvlastnění je strašákem rovněž pro Michala Gottharta (SNK Líní a Sulkova), který stojí v čele Líní. „Pořád se tohle nebezpečí vznáší ve vzduchu. Beru to jako signál od státu, že pokud budeme klást odpor, možná k této variantě sáhne,“ okomentoval.

Česká vláda investici za 120 miliard korun považuje za klíčovou pro automobilový průmysl. Koncern vybírá mezi ČR, Polskem a Maďarskem. Rozhodnutí by mělo padnout v první polovině letošního roku. Pokud si zvolí Líně, vznikne továrna pro přibližně 4000 zaměstnanců.

Proti záměru se staví například piloti, kteří využívají tamější letiště. Zorganizovali několik protestních akcí. Vznikla též petice, již podepsalo více než 10 tisíc lidí.

Jednání o gigafactory u Plzně pokračují. Projekt se nezastavil, potvrdila Škoda Auto

Ekonomika

Reklama

Výběr článků

Načítám