Hlavní obsah

Bývalý poslanec za Piráty Jiránek: Bylo to hořké, ale bojujeme

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ambice Pirátů po volebním šoku a nálady ve straně po­psal v rozhovoru pro Právo exposlanec Martin Jiránek, vyjednavač pro kapitolu průmyslu a obchodu.

Foto: Česká pirátská strana

Martin Jiránek (Piráti)

Článek

Jak probíhají koaliční jednání ve vaší oblasti?

V pondělí jsme o prioritách v tomto resortu jednali se STAN a díky tomu, že jsme většinu programu vytvořili my Piráti, tak komunikace s nimi je v tomto velmi konstruktivní. Velká část témat v oblasti průmyslu a hospodářství je podobná s programem Spolu.

Takže budeme upřesňovat, na co se dá vyšší priorita. I s ohledem na současnou energetickou situaci s krachem některých dodavatelů a možných řešení, co s extrémním růstem cen.

Na snížení DPH byste navázali?

Spíše bychom hledali kompenzace prostřednictvím příspěvku na bydlení nebo slevy na poplatníka, abychom pomohli nižší střední třídě a nízkopříjmovým.

Piráti v pasti. Kumulaci funkcí už nevylučují

Domácí

Kde vidíte prostor na škrty, úspory?

O úsporách víme, ale potřebujeme si udělat přesnější analýzu, abychom mohli říct konkrétnější čísla a procenta.

Už se Piráti otřepali z výsledku voleb?

Bylo to hořké, ale částečně ano. Bojujeme. Budeme uvnitř strany probírat chyby v kampani i mimo ni. Budeme analyzovat i vnější vlivy, abychom proti nim mohli napříště připravit obranu. Teď se primárně soustředíme na to, aby byl hlas 840 tisíc voličů slyšet v programovém prohlášení vlády.

Jenže i někteří významní členové říkají, že by bylo lepší jít do opozice.

Nyní máme jasný úkol postupovat dle koaliční smlouvy i povolební strategie a jednat o případné vládě a snažit se vyjednat maximum našich programových priorit. Což od nás očekávají také naši voliči.

Většina voličů nekroužkovala, takže jim osobnosti v čele kandidátek vyhovovaly. A i tyto voliče nyní reprezentujeme. Říkali jsme, že budeme jednat o vládě se Spolu a že chceme nasměrovat zemi jiným směrem. Bude záležet na tom, jak bude vypadat vládní program.

Piráti jsou v kleštích. Pomůže jim účast ve vládě i „trafiky“, míní politologové

Parlamentní volby

Je možné, že budou podmínky pro nás nepřijatelné, ale my se teď v rámci vyjednávacího týmu snažíme, aby tomu tak nebylo. Chceme, aby byly podmínky férové napříč vládou, aby se všechny strany cítily komfortně. Pak můžeme pro občany odvést kvalitní práci.

Ty ohlasy svědčí o tom, že lidé nevěří, že v koalici budete plnohodnotnými partnery?

Pochybnosti jsou. Snažíme se o to, aby naše koalice měla férové zastoupení ve vládě a aby valná část našeho programu ve vládním prohlášení byla. Pro to jsme byli voleni. Pokud se nám to podaří domluvit, tak naše členská základna, která o tom na konci bude ještě hlasovat, uvidí, že jsou podmínky dostatečně férové i pro nás. A že budeme mít šanci reálně pomoci lidem a prosazovat náš program, jak jsme voličům slíbili.

Pokud by PirStan dostal šest ministerstev, brali byste tři, a v případě pěti dvě?

Přesné poměry vám neřeknu. Od začátku jsme se snažili vůči STAN jednat vždy férově a jako s rovnocennými partnery. Tímto způsobem jednáme i nyní. Musíme mít všichni pocit, že je výsledek spravedlivý. Pokud to bude tři na tři, určitě nám to jako férové přijde.

Piráti by mohli mít dokonce tři resorty. Ve hře je nové ministerstvo

Parlamentní volby

Koaliční smlouva říká, že na nejvyšší posty aspiruje lídr Pirátů. Na tom se něco změnilo?

O konkrétních personáliích ještě nejednáme. Řešíme resorty a program. Určitě počítáme s tím, že Ivan Bartoš by měl být na některé z nejvyšších pozic.

Takže by měl být vicepremiérem?

To vám nepotvrdím. Všechno je v jednání.

Koaliční smlouva počítá s kompenzacemi za ztracené mandáty kvůli kroužkování. Naposledy se hovořilo o tom, že by se to mělo dělat upřednostněním významných funkcí. To by bylo i na vládní úrovni? Ve Sněmovně je na to Pirátů málo, jen čtyři z někdejších dvaadvaceti.

Ve smlouvě jsou domluveny i finanční kompenzace pro případy, kdy by některá ze stran vlivem kroužkování dopadla hůře. To jsme byli připraveni plnit vůči STAN, kdyby kroužkováním utrpěli ztráty. Nyní se oni veřejně zavázali, že chtějí tyto závazky plnit vůči nám. A nefinanční kompenzace jsou pak na nějakých dohodách. Ale ano, lze jen těžko řešit funkce ve Sněmovně ve čtyřech lidech.

STAN tedy bude část svých státních příspěvků za mandáty dávat Pirátům?

Přesná čísla jsou ve smlouvě. Platí, že kdyby se přeskakovalo, tak část příjmů od státu půjde v určitém poměru té straně, která byla přeskočena. Jde i o poměr, kolik do toho jednotlivé strany daly. Jsou tam poměrově řešeny peníze ze státních příspěvků na fungování strany.

Máme mít 38 poslanců, napadají výsledky voleb Piráti se STAN

Parlamentní volby

Už jste zmínil, že kroužkovala jen pětina vašich voličů. Je taky dost možné, že Piráti přivedli koalici více voličů než STAN. Uvědomují si to Starostové?

Bavil jsem se s několika novými poslanci za STAN i s některými znovu zvolenými poslanci a poslankyněmi a věřím, že si to uvědomují úplně všichni. Lidé ze STAN si uvědomují, že za nimi nestojí jen voliči STAN, ale i Pirátů. A věřím, že podle toho budou postupovat.

Měli by poslanci Pirátů v případě vstupu do vlády pustit mandáty?

Toto řešíme. I proto jsme navrhovali klouzavý mandát. Pokud bude schválen, budeme se jej snažit doplnit o změnu, aby se dal uplatnit už pro toto volební období.

Další Piráti mají smůlu. Na klouzavé mandáty nedosáhnou

Domácí

Ale měli by se vzdát funkcí i za cenu toho, že se ještě zmenší poslanecký klub Pirátů, protože za Ivana Bartoše jsou náhradníky kandidáti za STAN?

Všechno je v jednání. Nyní řešíme programové prohlášení vlády.

 A vy už víte, co budete dělat dál?

Cest je přede mnou otevřeno mnoho, ať už návrat k podnikání, nebo k nám do regionu. Je mnoho oblastí, které mě zajímají, ať už je to malé podnikání, cestovní ruch či telekomunikace. Ale jsou i otevřené cesty, jak pracovat pro stát a pro Piráty zde v Praze.

Reklama

Výběr článků

Načítám