Hlavní obsah

Máme mít 38 poslanců, napadají výsledky voleb Piráti se STAN

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Koalice PirSTAN si stěžuje u Nejvyššího správního soudu na výklad volebního zákona, pokud jde o mandáty ve druhém skrutiniu. Domnívá se, že měla získat o křeslo víc.

Následuje obsah vložený z jiného webu. Zde jej můžete přeskočit.

Zisk mandátů v roce 2021 podle PirSTAN: ANO 71, SPOLU 71, PirSTAN 38, SPD 20

Přejít před obsah vložený z jiného webu.
Článek

Koalice má za to, že ministerstvo vnitra na nový volební zákon uplatnilo chybný přepočet na mandáty.

„Podali jsme návrh na vyslovení neplatnosti volby kandidátů. Jsme přesvědčeni, že volební komise si vyložila pravidla volebního zákona tak, že namísto korekce výsledků přidělení mandátů v 1. skrutiniu se ve 2. skrutiniu rozdíly naopak prohloubily. Náš výpočet ANO 71, PirSTAN 38,“ napsal na sociální síti místopředseda STAN Věslav Michalik.

Nyní použitý výpočet přisuzuje hnutí ANO ve Sněmovně 72 křesel, koalici SPOLU 71, koalici PirSTAN 37 a hnutí SPD 20.

Foto: Novinky

Zisk mandátů podle PirSTAN: ANO 71, SPOLU 71, PirSTAN 38, SPD 20

Piráti a STAN se domáhají vyslovení neplatnosti zvolení poslanců Ondřeje Babky (ANO) v Jihočeském kraji, Karly Maříkové (SPD) v Karlovarském kraji a Jaroslava Dvořáka (SPD) ve Zlínském kraji.

Soudu navrhují, aby místo nich prohlásil za zvolené poslance kandidáta jejich koalice na Vysočině Miloně Slabého (STAN), kandidátku SPD v Jihomoravském kraji Petru Svedíkovou Vávrovou a kandidáta SPD v Olomouckém kraji Pavla Jelínka.

Množství stížností na volby nemá obdoby. Jsou podle jednoho mustru, podivuje se soudce

Domácí

Právní expert STAN Stanislav Polčák pro Právo uvedl, že výklad ministerstva vnitra jde nad rámec stávajícího zákona.

„Vychází z nějaké jejich logiky, ale neopírá se o výslovné znění. Kdežto my kopírujeme výslovné znění zákona a na to pak uplatňujeme algoritmus, se kterým pracuje i vnitro,“ řekl Právu s tím, že jejich výklad vychází i z nálezu Ústavního soudu, který předchozí volební zákon zrušil.

Dá-li soud stěžovatelům zapravdu, mělo by ministerstvo vnitra podle Polčáka propříště vycházet z jejich výkladu.

Podle Polčáka mechanismus odstraní disproporci, kdy koalice SPOLU získala o 40 tisíc hlasů více než ANO, ale má o mandát méně. Klíčové je druhé skrutinium. Podle Polčáka současný systém přepočtu dal k dispozici ve druhém skrutiniu jen jeden mandát, zatímco mechanismus STAN zahrnul sedm mandátů.

Skoro polovina lidí má za ideální, aby vládu složily Spolu a PirSTAN

Domácí

„Strany, kterým mandát těsně unikl v prvním skrutiniu na krajské úrovni, mají daleko větší šanci, že ho získají ve druhém, celostátním,“ vysvětlil hlavní princip. „Ale na to tam musí být víc mandátů než jen jeden,“ dodal.

Nejvyšší správní soud (NSS) po sněmovních volbách obdržel 210 stížností, téměř trojnásobek oproti roku 2017, kdy jich bylo 77.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám