Hlavní obsah

Byl to den na mrtvici, oddechl si po utěsnění hráze starosta Mrákotína

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mrákotín

Takhle si 1. svátek vánoční nepředstavoval nejen starosta Miroslav Požár, ale i necelých pět desítek obyvatel Mrákotína na Jihlavsku společně se zasahujícími hasiči a policisty. Jako by nestačilo, že po velké sněhové nadílce a následném tání už museli hasiči čerpat vodu ze sklepů a kotelen v domech okolo potoka, navíc se ráno začala drolit hráz místního rybníka.

Foto: HZS Kraje Vysočina, Novinky

Hráz se podařilo utěsnit třemi sty tunami kamení

Článek

„Byl to den na mrtvici. Ráno tady šla paní se psem a všimla si, že je kus hráze rybníka Řibřid utržený. Hned jsme se na to s hasiči šli podívat. Utrhlo se to směrem do louky v místech, kde je udělaná výpust. Jak to bylo mokré, padalo to čím dál tím víc a voda to odnášela. Takže místo jsme zavřeli a začali organizovat opravu a evakuaci,“ popsal Novinkám starosta.

Policisté s hasiči začali obcházet domy poblíž potoka tekoucího z rybníka a evakuovali necelých pět desítek obyvatel. Ti našli dočasný azyl v místním kulturním centru. „Byl to pro ně šok. Sehnali jsme pro ně nějaké občerstvení, někdo jim donesl i vánoční cukroví, pastelky a papíry pro děti. Měli jsme obavu, jak to zvládnout, kdyby tam museli zůstat přes noc, přece jen na to nejsme vybaveni, nemáme tam postele, spacáky a tak,“ připomněl starosta.

Foto: HZS Kraje Vysočina, Novinky

Hráz se podařilo utěsnit až odpoledne

Do opravy se mezitím pustili lidé z nedalekého lomu. „Mají tam bagry, techniku, takže to hned začali zavážet. Z Brna to pak přijel zkontrolovat odborník na vodní stavby a řekl, je to udělané perfektně. Nicméně rybník se bude muset pomalu vypustit, vylovit a celé se to bude muset opravit,“ konstatoval starosta.

„Sháněli jsme jídlo a pití i pro hasiče, byli hodiny celou dobu venku na větru a dešti. Teď o Vánocích byly všechny restaurace zavřené, nakonec jim ale místní pan restauratér uvařil polévku a guláš,“ dodal starosta.

Po silnici vedoucí po hrázi mohou nyní projet jen auta do 3,5 tuny, a ještě navíc jen v jednom pruhu. Policisté zdůraznili, že na dodržování omezení budou bedlivě dohlížet.

V obci na Jihlavsku evakuovali lidi kvůli podemleté hrázi. 300 tun kamene ji stabilizovalo

Domácí

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám