Hlavní obsah

V obci na Jihlavsku evakuovali lidi kvůli podemleté hrázi. 300 tun kamene ji stabilizovalo

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Hodně stresující dopoledne na první svátek vánoční prožili lidé bydlící v blízkosti rybníka Řibřid v obci Mrákotín na Jihlavsku. Policisté a hasiči totiž začali v pondělí po desáté hodině evakuovat obyvatele domů pod hrází kvůli podemleté hrázi. Podle starosty Miroslava Požára byla situace špatná. Odpoledne se naštěstí podařilo hráz stabilizovat.

Mrákotín. Kvůli podemleté silnici na hrázi rybníka evakuovali desítky obyvatelVideo: Aktu.cz

 
Článek

„Krátce před desátou hodinou dopoledne jsme přijali oznámení, že u prostřední výpusti rybníka Řibřid v katastru obce Mrákotín se podemlela komunikace III/40614. V místě je zákaz vjezdu na hráz. Probíhá evakuace domů pod hrází,“ potvrdila policejní mluvčí Jana Kroutilová.

„Je to špatné. Týká se to asi dvaceti domů okolo potoka. Je tu obava, aby se hráz skutečně neprotrhla,“ řekl pak Novinkám starosta Požár.

Kolem jedenácté hodiny se podle policie podařilo únik vody zastavit. „Kamením bude zpevněna hráz, riziko protržení nadále trvá,“ doplnila Kroutilová.

Hasiči kolem půl dvanácté na síti X uvedli, že z ohrožených domů dosud evakuovali 40 lidí. Mluvčí Petra Musilová informovala, že hasiči vodu z rybníka postupně vypouštějí a hráz budou zpevňovat.

Po poledni se navíc vyskytl další problém. V dalším rybníku u obce – Hamerském – totiž začala prosakovat hráz. V blízkosti hráze se také nachází několik budov.

Před šestnáctou hodinou hasiči ale oznámili, že situace se uklidnila a lidé se mohou vrátit domů. „Hráz rybníka je za použití bezmála 300 tun kamene stabilizovaná. Situaci na místě posoudil také odborník na bezpečnost vodních děl. Všech 49 evakuovaných osob se může vrátit zpět do svých domovů,“ informovali hasiči na sociální síti X.

Hladiny stoupají, nejvyšší povodňový stupeň je na 21 místech

Domácí

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám